Kätilön käsky tuntui ehdottomalta. Pidä vauva iholla. Koko ajan. 

Vastasyntynyt olisi hyvä pitää ihokontaktissa koko sairaalassaoloajan, kätilö opastaa.

Nyökyttelen, totta kai pidän hänet lähelläni, eihän tätä parin tunnin ikäistä henkilöä henno sylistään laskea mihinkään. Kun esikoiseni syntyi kuusi vuotta aikaisemmin samassa sairaalassa, vauva taiteltiin välittömästi tiukalle rullalle. Silloin ajateltiin, että se rauhoitti lasta ja piti lämpimänä. Kapalotta on silti kivempi sylitellä.

Mutta saisinko hänelle nyt jotain ylle?

En saa. Minulle toistetaan, että uuden linjauksen mukaan synnyttäneen tulee pitää vauva oman kaapunsa alla suojassa. Iholla. Ihan koko ajan.

Kun menen kohta suihkuun, jätänkö pikkuisen alastomana sänkyyn sätkimään?

Ymmärrän ihokontaktin merkityksen, olen kotiläksyni tehnyt. Se on tutkitusti hyväksi vauvalle. Rauhoittaa vastasyntynyttä, helpottaa lämmönsäätelyä ja tasapainottaa verensokereita. Ja helpottaa äidin hormonitoimintaa. Vaikuttaa oikein hyvältä metodilta, kohtuullisina annoksina. Mutta juuri nyt olen nihkeä, verinen ja väsynyt, ja vauvan isä on kotona muiden lasten luona. Kun menen kohta suihkuun, jätänkö pikkuisen alastomana sänkyyn sätkimään?

Läheisyyttä voinee antaa toiselle, vaikka välissä olisi muutama millimetri puuvillaakin, järkeilen ja kaivan nukenkokoisen bodyn sairaalakassista. Suositukset vaihtelevat, mutta rakkaus pysyy.

Vauva-lehden pääkirjoitus 10/17

 

 

Vierailija

Kätilön käsky vai äidinvaisto – kumpaa kuunnella?

Minä sain esikoisen tänä keväänä, ja olin järkyttynyt kun sairaalassa sanottiin, että vauvalle ei saa mitään vaatteita vaan häntä pitää pitää oman paidan alla koko ajan. Entä kun menen vessaan? Entä kun menen suihkuun? Entä kun syön kuumaa ruokaa ja juon kuumaa kahvia? Entä yöllä kun en uskalla nukkua vauvan kanssa samassa sängyssä (nukun levottomasti pyörien ja olin sektion jälkeen todella kipeä ja vahvoissa lääkkeissä)? Pitääkö vauvan nukkua alasti siinä vauvasägyssään, eikö hänelle tule...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.