Vaikuttaako vanhempien jatkuva riitely lasten kehitykseen?

Kysymys:

Meillä on 6-vuotias tyttö ja 8-vuotias poika, jotka ovat jo reilun vuoden joutuneet kuuntelemaan meidän vanhempien jokapäiväisiä riitoja, milloin mieheni suhteesta toiseen naiseen, milloin raha-asioista. Suurimmaksi osaksi riitelemme englanniksi ja mahdollisimman hiljaa, mutta aina se ei ole onnistunut.

Mieheni lähtee normaalisti heti riidan jälkeen pois kotoa. Jos lapset ovat hereillä ja paikalla, yritän kertoa heille, että asia on aikuisten eikä kosketa heitä mitenkään. Korostan myös, että molemmat vanhemmat rakastavat heitä kovasti. Riittääkö se? Miten ja mitä lapsille pitäisi puhua riidoista?

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen vastaa:

Kerrot, että teidän vanhempien riidat ovat lähes jokailtaisia, ja isä lähtee kotoa joko riidan aikana tai sen jälkeen. Riitelette englanniksi ja yritätte käyttää sordiinoa, mutta ääni tahtoo silti nousta toisinaan. Lapset ihmettelevät tilannetta ja esittävät ahdistavia kysymyksiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pelkäänpä, että vieraan kielen käyttäminen tai kuiskaamalla riiteleminen eivät paljoakaan auta asiaa. Voipa olla niinkin, että englannin käyttäminen vain pahentaa lasten hätää ja epätietoisuutta. Ymmärrän hyvin, että uskottomuudesta käytävää keskustelua ei ole tarkoitettu lasten korville.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosittelen siksi, että sovitte yhdessä ajan, jolloin käytte läpi näitä kipeitä kysymyksiä lasten ollessa muualla hoidossa tai varaatte ajan ammattilaiselta, jolloin keskustelu yleensä säilyy asiallisempana.

Kaiken ahdistuksen keskellä jaksat miettiä, miten lapsen tämän kokevat. Se on tietenkin äärettömän tärkeää. Vanhempien jatkuva eripuraisuus ja riitely ovat ilman muuta hyvin haitallisia lapsille.

Lapset kokevat olonsa turvattomaksi ja yksinäiseksi siitä syystä, että vanhemmat ovat pahalla mielellä ja onnettomia, ja heidän ajatuksensa ovat muualla. Lapset joutuvat miettimään, miten vanhemmat selviävät ja miten äidin ja isän käy sen sijaan, että voisivat olla aikuisten tuen varassa.

Kriisiytyneeseen tilanteeseenne on saatava ratkaisu mahdollisimman pian. Riitely on saatava nopeasti loppumaan, jotta lasten kehitys ei vaarannu enempää.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla