Satukirjoja eroperheeseen

Vanhempien eroa on vaikeaa, mutta välttämätöntä käsitellä lapsen kanssa. Satukirjat auttavat nimeämään tunteita, tilanteita, syitä ja seurauksia. Klassikkosadut, kuten Hannu ja Kerttu tai Tuhkimo, käsittelevät lapsen piilotajunnassa olevia tunteita ja ovat siksi hyviä apuvälineitä eron ymmärtämisessä.

Lukuisissa satukirjoissa käsitellään eroa ja sen herättämiä tunteita suoraan ja lapsen ymmärtämällä tasolla ja kielellä. Lukekaa yhdessä vaikka näitä:

Cécile Eyen: Pikkusuden kaksi kotia
Pikkusuden isä ja äiti eivät enää rakasta toisiaan, ja isä on sen vuoksi muuttanut yöllä toiseen luolaan. Pikkususi ikävöi isää kovasti mutta saa kuulla, että sillä on tästä lähtien kaksi kotia: yksi äidin, toinen isän luona. Ja vaikka äiti ja isä eivät enää rakasta toisiaan, Pikkususi on silti aina molempien lapsi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eppu Nuotio: Näin pienissä kengissä
Kirjan runot kertovat pienten suurista suruista: vanhempien riitelystä ja erosta, ukin dementiasta, muutosta toiseen kaupunkiin, kiusaamisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Katri Kirkkopelto ja Suna Vuori: Hirveää, parkaisi hirviö
Jospa joku ihan yhtäkkiä kyllästyy ja sulkee sen kirjan, jossa me olemme? Tai rypistää meistä tekemänsä piirustuksen? Tai lakkaa ajattelemasta meitä tai avaa silmänsä ja herää? Emmekö me sitten lakkaa olemasta?
Satu hirviölapsen painajaisesta auttaa purkamaan pelkoja ja luomaan turvallisuuden tunnetta.

Hilkka Ylönen: Satulaivan matkassa – sadut lapsen apuna vanhempien erotessa
Satuja tunteista, joita lapsessa herää vanhempien erotessa. Kirjassa olevien tehtävien ja kysymysten avulla vanhempi voi puhua lapsen kanssa satujen herättämistä ajatuksista.

Tiina Holmberg ja Johanna Moisio: Ville Vilkastuksen tunneseikkailu
Tarina gorillan päivästä, hajonneesta perheestä ja siitä, mitä tunteet saavat aikaan kehossa. Kuvakirjan luukut johdattavat lapsen tunnistamaan tunteita ja kertomaan niihin liittyvistä kokemuksista.

Essi Kummu: Puhelias Elias
Ekaluokkalainen Elias on tavallisesti puhelias, mutta nyt ovat sanat hukassa. Eliaksella ja pikkusisko Inkerillä on kaksi kotia: isän uusi koti kaupungissa ja äidin vanha koti maalla. Paras ystävä Priit asuu kaukana, niin kaukana että hänen luokseen päästäkseen täytyy ylittää kokonainen meri.

Kari Kiianmaa: Huomenna on paremmin
Kirja on tarkoitettu erityisesti 7–14-vuotiaille lapsille. Kirja kertoo erosta tavalla, jonka lapsi voi ymmärtää ja antaa hänelle välineitä erosta selviytymiseen.

Babette Cole: Avioerotus
Paulus ja Iines Joutavainen ovat mukavia lapsia, mutta heidän vanhempansa riitelevät jatkuvasti keskenään. Lapset ovat suruissaan ja kummissaan, kunnes he keksivät ratkaisun. He järjestävät vanhemmilleen onnellisen avioerotuksen.

Kristin Steinsdottir ja Halla Solveig Porgeirsdottir: Meidän talon enkeli
Saarni-poika on vähän yksinäinen. Hän asuu äidin kanssa kerrostalossa, jossa on myös enkeli, mielikuvituskaveri. Isäkin on tärkeä henkilö Saarnin elämässä, ja kun hän kuulee, että isä on menossa uusiin naimisiin, enkeli rientää auttamaan.

Marjo Oinonen: Mimmi Manteli
Mimmi Manteli on pieni tyttönen, joka asuu kahdestaan äitinsä kanssa suuressa kerrostalossa. Mimmin isä asuu kaukana toisessa kaupungissa, junamatkan päässä. Mimmin mielestä äidissä ja isässä on parasta se, että he molemmat rakastavat häntä ihan oikeasti.

Sinimarja Saarenvirta ja Petteri Ponsimaa: Älkää huutako, satu perheen ero- ja muutostilanteisiin
Jessikan vanhemmat ovat eroamassa ja ero tulee Jessikan uneenkin. Unessa Jessika tapaa eläimiä, jotka ovat yhtä allapäin kuin hän itse ja toisia, jotka huutavat ja riitelevät samalla tavalla kuin Jessikan vanhemmat.

Brigitte Weninger ja Christian Maucler: Nähdään taas, isä!
Tommi ei käsitä, miksi isä aina lähtee omaan asuntoonsa eikä jää hänen ja äidin luokse niin kuin ennen. Sitten nalle kertoo tarinan pikku karhusta, äitikarhusta ja isäkarhusta, joka aina palaa omaan pesäänsä. Silloin Tommi ymmärtää elämäänsä paremmin.

Maisa Tonteri: Okko Oravan kaksi pesää
Okon vanhemmat riitelevät koko ajan eikä Okko jaksa kuunnella. Naapuritkin valittavat. Sitten pöllö keksii ratkaisun: vanhempien on parempi asua eri pesissä.

Vierailija

Kukaan ei syrji oikeanlaista isää ja miestä. Sikaa taas pitääkin syrjiä!

Miksi muuten ei ole enää Annami Poivaaran ja Kirsti Kivisen aivan ihania satukirjoja.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla