Yökyläilyssä parasta on tietenkin se, kun saa olla hyvän kaverin kanssa. Kuva: Shutterstock.
Yökyläilyssä parasta on tietenkin se, kun saa olla hyvän kaverin kanssa. Kuva: Shutterstock.

Yökyläily avartaa lapsen maailmaa. Lapselle pitää myös antaa lupa kieltäytyä yön yli vierailusta.

Ensimmäinen yökyläily voi jännittää kaikkia osapuolia. Vierailu sujuu hyvin, kun siitä jutellaan kaikkien kanssa etukäteen, lastenpsykiatri Janna Rantala sanoo. 

1. Ekaa kertaa yökylään 

”Äiti, pääsenkö yökylään, jooko pliis?” Jo päiväkoti-ikäisiä lapsia alkaa kiinnostaa yökyläily. Kun lapsi itse kyselee ja kiinnostuu yökylästä, sitä voi ruveta miettimään: Mikä yökyläilyssä kiinnostaa, ja kenelle hän haluaisi mennä? Esimerkiksi päiväkodin hoitajalle ei pääse yökylään, mutta kaverille voi päästä. Onko kaveri myös semmoinen, että hän tykkäisi yökyläilijöistä?

Yökyläilystä tuttujen ihmisten luona on hyötyä, mutta on ihan eri asia yökyläillä mummolla kuin kaverilla. Kovin vieraalle kaverille ei ensimmäisenä kannata mennä. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jo vierailua suunnitellessa kannattaa pohtia, minkälainen yökyläilijä oma lapsi mahtaa olla. Jännittääkö hän helposti? Käveleekö lapsi unissaan tai näkeekö huonoja unia? 

Lapselle tuo turvaa, kun hän tutustuu perheeseen ja käy heidän luonaan päiväkylässä useamman kerran ennen kuin lähtee yökyläilemään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla


2. Turvallinen kokemus

Kun oma lapsi lähtee yökylään, häneltä kannattaa kysyä etukäteen, miten hän ajattelee sen menevän. Häntä voi kehottaa juttelemaan isäntäperheen aikuisten kanssa ja kertomaan, jos hänelle tulee ikävä tai tuntuu, että ei pärjää. Älä kuitenkaan huolestuta lasta etukäteen. Korosta, että kaikki menee varmasti hienosti. 

On etu, jos yökyläpaikka on niin lähellä, että lapsen voi hakea sieltä kesken kotiin. Lapselle ei pidä jäädä tunnetta, että hänen pitää tsempata yön yli. 

Monet vanhemmat eivät halua päästää lasta yökylään, jos lapsi yökastelee. Asiasta voi keskustella mahdollisten isäntäperheiden kanssa: kaikille tämä ei ole kynnyskysymys. Yövaipan käyttämisestä ei kannata tehdä häpeän aihetta, vaan siitäkin voi puhua normaaliin elämään kuuluvana asiana. 

3. Iloa ja hyötyä

Kun lapsi lähtee yökylään, vanhempi saa vähän omaa aikaa. Lapselle on arvokasta tutustua erilaisin perheisiin ja tapoihin. Maailma avartuu lapselle: kaikissa perheissä ei esimerkiksi luetakaan iltakirjaa, vaan heillä voi olla toisenlaisia tapoja.

Mitä enemmän lapsi saa kokemuksia siitä, että maailmassa on ihania ja turvallisia ihmisiä, sitä parempi se on lapsen kehitykselle. 

"Meillä kavereiden ei tarvitse syödä lautasta tyhjäksi." 11-vuotias tyttö

Yökyläilijä on isäntäperheellekin rikkaus: joku luottaa heihin ja ajattelee, että lapsen voi päästää heidän luokseen. Käytöstavat usein paranevat vastaanottavassa perheessä, ja pienikin lapsi kokee itsensä tärkeäksi, kun hänellä on kaveri huolehdittavana. 

4. Jos ikävä iskee

Yökyläily ei onnistunutkaan, vaan lapsi halusi kotiin. Tämä ajatusmalli joutaa roskakoriin. Me aikuiset ajattelemme herkästi, että onnistumista on vain se, kun lapsi on itsenäinen, pysyy rauhallisena ja tyynenä. Ja ikävöiminen on epäonnistumista. Jokainen lapsi itsenäistyy kuitenkin omaa tahtiaan. 

"Sanon aina, että meiltä pääsee ihan milloin vain kotiin." 5-vuotiaan ja koululaisten äiti

Sekin on onnistumista, jos lapsi uskaltaa myöntää, että tämä ei ollutkaan kivaa. Hän on ehkä kuvitellut yökyläilyn erilaiseksi ja huomaa, että tulikin ikävä. Kaverin luona saattaa olla niin erilaiset tavat, että lapsi ei tunnekaan oloaan tarpeeksi kotoisaksi. Todella tärkeä onnistuminen on sanoa siinä kohtaa ”ei kiitos”. 

Perheiden kannattaa keskustella jo ennakkoon yhdessä siitä, milloin lapsen ikävään pitää reagoida. Näin lapsen vanhempien ei tarvitse ajatella, että toisessa perheessä tsempataan lasta kestämään, vaikka hän olisi ihan poissa tolaltaan. Siitä jää vain kurja kokemus.

Aikuisen pitää opettaa lapselle, että hänellä on aina oikeus sanoa ei, kertoa toiveistaan ja tulla kuulluksi.

5. Ei kiinnosta 

Kaikki lapset eivät tykkää yökyläilystä, eikä vierailua ei pidä tuputtaa. Syyksi vierailun siirtämiselle riittää, että lapsi ei halua tai ole valmis. Vanhemman ei ole syytä sortua ajatukseen, että lapsen pitäisi tehdä tiettyjä asioita tietyn ikäisenä.

"Lapseni tykkää yökyläilijöistä meillä, mutta itse hän ei halua lähteä." 10-vuotiaan pojan isä

Aikuinen voi myös miettiä, millainen kyläilykulttuurin malli itsellä on: käykö kylässä, matkoilla, tapaako kavereita tai kutsuuko itse kavereita kylään? Silläkin on suuri merkitys myös lapsen asenteille.


6. Helpota oloa

Lapsen turvallisuudentunnetta lisää, kun hän kokee olonsa yökylässä tervetulleeksi ja hänet huomioidaan. Pedin laittoa ei kannata jättää viime tinkaan, vaan on hyvä näyttää heti, missä vierailija ja muut nukkuvat ja mistä löytyy vessa. Näin lapsi voi jo illan aikana vakiinnuttaa paikkansa tulevaksi yöksi.

Perheillä voi olla ihan erilaiset iltatavat. Vieraan tavalla tehdyt iltatoimet voivat tuoda hauskaa vaihtelua isäntäperheen arkeen. 

Kun lapsi tietää, että hän saa herättää kaverin vanhemmat mihin aikaan vain, hänen ei tarvitse jännittää. Ja vessaan voi jättää valot yöksi. 
 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla