Millä pelisäännöillä bileet voi pitää?

SAMI RENBERGIN MUISTILISTA VANHEMMILLE

- Suunnittele kotibileet ja niiden ohjelma ja tarjoilu yhdessä nuoren kanssa.

- Sovi selkeistä pelisäännöistä: keitä kutsutaan, kuinka monta ja mihin kellonaikaan bileet päättyvät.

- Ole tavoitettavissa. Sohvalle ei tarvitse jäädä vahtimaan, mutta naapurustoa pidemmälle ei kannata lähteä. Ruotsin-laivalta on vaikea tulla hätiin, jos kotona tapahtuu jotain yllättävää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

- Älä nauti itse alkoholia, sillä mahdollisesti pulassa oleva nuori tarvitsee selvän aikuisen apua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

- Kiellä alkoholinkäyttö ja viestittäkää se myös vieraille. Käytännössä asia on vaikea kontrolloida, mutta  alkoholittomuuden pitää olla ainakin lähtökohtana.

- Bileet loppuvat, kun vanhemmat tulevat kotiin.

- Korosta nuorelle, että jos jotain pahaa tapahtuu, aina voi soittaa. Nuoren ei pitäisi joutua pelkäämään sitä, että ”rankkua ropisee”.

- Tutustu nuoren netinkäyttöön ja korosta nuorelle, ettei kotibileistä kannata mainita netin sosiaalisissa yhteisöissä. Sana kiirii siellä nopeasti.

- Päivitä päihdetietämyksesi. Moni vanhempi ei edes tiedä, miltä kannabiksen lehti näyttää tai mitä gamma ja lakka ovat. Tietoa saa muun muassa kotikaupungin nuorisotyöstä.

Vierailija

minun mielestä nuorten kuuluu saada pitää hauskaa ja ryypätä. se on normaalia nuorille, jos vanvemmat kieltävät asian mitä lapsi haluaa tehdä se saattaa satuttaa itseään tai johtaa itsemurhaan! lapsille kannataa ostaa kakki mitä he haluavat mm. alkoholi pitoiset juomat ja savukkeet, eikä kotiintulo aikoja. lapsi saa itse päättää omasta elämästää ja elää miten haluaa "my life is my own life" :)

Vierailija

Omakotitalossa, jos on kellari (rintamamiestalo) niin kellarissa on hyvä järkätä bileet. Minun lapsuudenkodissa minä pidin monet bileet saunaosastolla kellarissa ja tupakalla käytiin ulkona saunaosastosta käsin. Vanhemmat olivat koko ajan yläkerrassa ja ongelmia ei syntynyt. Vanhemmatkin pitivät siitä, että ollaan lähellä, mutta tarpeeksi kaukana.

Kaverini luona oli sama meininki, vaikka kyseessä oli rivitalo. Saunan yhteydessä oli takkahuone, jossa nuoret kokoonnuttiin. Kaverini vanhemmat olivat olohuoneessa tai makuuhuoneessa katsomassa televisiota ja eivät "häirinneet meitä". Kaverin äiti teki usein yöpalaa ja ilmoitti meille siitä, että jos on nälkä niin saa tulla keittiöön syömään. Ei moralisoinut alkoholista eikä tupakoinnista. Hän itse sanoi, että jos on pakko vetää viinaa ja tupakkaa niin tärkeää on, että hän on paikalla, jos jotain sattuu. Niin pitkään, kun kaikki oli asiallista, hän ei sanonut mitään.

Sama oli minun vanhemmillani "kellaribileiden" kohdalla. Ei moraalinruoskimista, kunhan oltiin asiallisesti.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla