Ota konkariäitien keinovalikoima käyttöön, niin uhmaikä talttuu.

Taaperon uhmakohtaukset venyttävät vanhemman pinnaa ja kekseliäisyyttä. Ota konkariäitien keinovalikoima käyttöön!

Tätä pikku uhmaaja kyselee käytöksellään Lapsikirjan kirjoittajan, yhdeksän lapsen äidin Anna Wahlgrenin mukaan.

Wahlgrenin mielestä ottelut uhmalapsen kanssa voitetaan oveluudella ja ennakoinnilla. Lapsen hysteria on estettävä ennalta. Mutkikkaat selitykset ja järkevät perustelut eivät tepsi uhmalapseen.

Vanhemman tehtävä on tarjota vastustusta, ohjausta, toimintavaihtoehtoa ja tehdä loppu sietämättömästä. "Rauhoitu. Nyt riittää. Näin pitää olla, tee näin."

Tehokas Wahlgren-metodi on: Kiellä se, mistä lapsi kieltäytyy. Jos lapsi vaikkapa heittäytyy maahan, tekeytyy kävelytaidottomaksi ja kirkuu, ettei halua mennä kotiin, Wahlgrenin oppeihin uskova äiti tekee olonsa korostetun mukavaksi (esimerkiksi avaamalla lehden) ja ilmoittaa leppoisasti: "Sitten et saa mennä kotiin. Tämä onkin hyvä paikka, tähän jäädään koko päiväksi". Lapsen innostuttua pian kävelemään jatketaan eteenpäin vailla vähäisintäkään voitonriemua.

Turhautumista vai tyranniaa?

Tyttökavereiden opas -kirjasarjan kirjoittaja, amerikkalainen neljän lapsen äiti Vicky Iovine ei usko kaikkien uhmakohtausten johtuvan lapsen halusta hallita.

Osa raivareista johtuu siitä, että taapero on yksinkertaisesti vielä niin hämmennyksissä kaikkien uusien vaikutelmiensa ja taitojensa ristitulessa. Tai vain väsynyt tai nälkäinen.

Iovine muistuttaa, että vaikka taaperon raivokohtauksen katselu voi vanhemmasta olla pelottavaa, se ei ole mitään siihen verrattuna, miten pelottavalta taaperosta sen aikana tuntuu.

Kaksivuotiaalla ei ole vielä kokemuksen tuomaa viisautta siitä, että kohtaus tulee menemään ohi ja hän tulee jäämään henkiin eikä jääkään pysyvästi pahojen henkien valtaan.

Iovinen vinkit turhautumisesta johtuvan kiukkukohtauksesta selviämiseen ovat lapsen pikainen poistaminen julkiselta paikalta ja lapsen lähellä pysyttely, kunnes kohtaus on ohitse:

- Jää lapsen kanssa odottelemaan johonkin turvalliseen paikkaan Manaajan poistumista. Hylkääminen kurinpitomenetelmänä on vähän kuin sanoisit lapselle: "Kulta pieni, olet juuttunut lentohiekkaan, enkä minä halua tulla lähellekään. Koetapa pärjätä omin päin."

Kiukkukohtaus on kuin maanjäristys: kukaan ei oikein tiedä, mitä se tarkoittaa tai mistä se johtuu; se on vain luonnonvoima. Kun kaikki osapuolet ovat selvinneet siitä hengissä ja terveinä, jatka hauskanpitoa mahdollisimman pian.

Aikuinen on aikuinen

Viiden lapsen äiti, Lasten kanssa odotusajasta murrosikään -kirjan kirjoittaja Katerina Janouch ei selvästikään ole joutunut uhmaiän kanssa pahaan pinteeseen, sillä hänen vinkkinsä ovat muihin konkariäiteihin verrattuna kovin teoreettisia.

Janouch pitää tärkeänä, että uhmaikäisen lapsen valinnan vaihtoehdot pidetään rajallisina. Lapselle luo turvallisuutta se, että aikuinen päättää. Raivokohtauksen aikana lapsi ei ole vastaanottavainen argumenteille.

Hänen kanssaan ei siis kannata keskustella. Raivokohtauksesta ei koskaan pidä palkita eikä rankaista lasta, ja aikuisen on pysyttävä tilanteissa kylmän rauhallisena. Mutta miten, Katerina, miten?

Epätoivoisiin tilanteisiin

Tämä vinkki on napattu yhden lapsen äidin, kirjailija Anna-Leena Härkösen kolumnista. Menetelmä toimii noin vuoden vanhoihin uhmaajiin, sitä vanhemmat eivät todennäköisesti enää mene halpaan.

Vaikkei temppu pedagogiikaltaan ehkä kestä päivänvaloa, se toimii poikkeustilanteissa, kuten ruuhkabussissa, kun ei ole aikaa eikä tilaa toimia aivan oikeaoppisesti.

Vinkki on sukua Iovinen metodille, jossa nopealla ohjelmanmuutoksella pyritään kiertämään orastava uhmakohtaus niin, että lapsi unohtaisi kiukkuamisensa syyn:

- Jos lapsi huutaa jotain mitätöntä asiaa tutti suussa, ottakaa häneltä tutti pois. Näin hän alkaa huutaa menettämäänsä tuttia. Antakaa sitten tutti takaisin. Lapsi on onnellinen tutista, unohtaa alkuperäisen huutonsa syyn ja pysyy hiljaa ainakin viisitoista minuuttia.

Keinovalikoima kannattaa monilapsisissa perheissä pitää mahdollisimman laajana, sillä se mikä yhdelle toimi loistavasti, ei pikkusisarelle enää tepsikään.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nuoret kaipaavat enemmän arkista puuhastelua yhdessä vanhempiensa kanssa, selviää tuoreesta kyselystä.

– On outoa, etteivät joidenkin luokkakavereiden vanhemmat tiedä, missä lapsi on. Ne voisivat yrittää tehdä joskus jotakin yhdessä, koska kyllä monet varmasti haluavat olla yhdessä vanhempien kanssa, vaikka esittäisivätkin jotain muuta, sanoo Peppi, 15, Meidän Perheen haastattelussa.

Sama tulos nousi esiin tuoreessa Elisan teettämässä kyselyssä, jossa selvitettiin 15–17-vuotiaiden suomalaisnuorten ajatuksia perheen ja ystävien välisestä vuorovaikutuksesta.

Yli puolet nuorista haluaisi tehdä enemmän asioita yhdessä vanhempiensa kanssa. Kaikkein toivotuinta oli tavallinen arkinen yhdessäolo, kuten juttelu, pelailu ja muu yhdessä tekeminen. Toisena nuorten toivelistalla olivat yhteiset harrastukset ja liikunta, ja kolmantena yhteiset ruokailuhetket vanhempien kanssa.

Kyselyyn vastanneista yli puolet ei jutellut vanhempiensa kanssa päivittäin kuin korkeintaan kymmenen minuuttia. Joka viides ei jutellut pidempään edes viikottain.

– Yhteistä aikaa ei voi korvata millään, sanoo sosiaalipsykologi ja Mitä minä teen tämän teinin kanssa -kirjan kirjoittaja Janne Viljamaa.

– Lapsi voi testata rajojaan vain turvallista aikuista vasten, joka on fyysisesti paikalla, kysyy ja kuuntelee. Aikuinen on peili, josta epävarma teini näkee itseänsä, Jos peili on aina pois, teini ei saa palautetta.

Ei kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

Myös kyselyn perusteella vaikuttaa, että vanhempien kanssa vietetty aika lisää nuorten kokemaa onnellisuutta. Mitä enemmän nuoret kertoivat viettävänsä vanhempiensa kanssa aikaa ja mitä enemmän he kokivat saavansa perheeltään tukea, sitä onnellisemmiksi he arvioivat itsensä.

Ei siis kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

– Suosittelen teinien vanhemmille pitkopedagogiikkaa: kun leivotaan yhdessä, kädet taikinassa voi samalla jutella kaikenlaista. Vastaavia hyviä jutteluhetkiä ovat yhteiset automatkat tai vaikka kävelylenkit, Janne Viljamaa sanoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten puhua internetistä sukupolvelle, joka tulee kehittämään sitä tulevaisuudessa?

– Internet ei ole vielä valmis. Seuraava sukupolvi, se jota me juuri nyt kasvatamme, tulee kehittämään sitä valtavasti. On siis merkityksellistä, miten he ajattelevat internetistä ja miten me puhumme heille siitä – onko se innostava vai pelottava kehityskohde, sanoo lastenkirjailija ja ohjelmoija Linda Liukas.

Teknologian arkipäiväistäminen on suomalaisen yhteiskunnan tavoite. Viime syksynä suomalaisen opetussuunnitelmaan yhdeksi viralliseksi tavoitteeksi alakoulun alimmille luokille lisättiin ohjelmointi. Se tarkoittaa, että lapsi oppii antamaan tarkkoja käskyjä tai purkamaan koodin osiin. Opetussuunnitelmassa ei tähdätä siihen, että jokaisesta suomalaislapsesta tulisi ohjelmoija, vaan että oppilailla olisi ymmärrys siitä, mitä ohjelmointi tarkoittaa. 

Lindan pelko on, että opetussuunnitelman ”pakon” myötä hänelle tärkeä asia latistuu helposti pakkoruotsin kaltaiseksi kysymykseksi, joka tahkotaan rimaa hipoen läpi. Liukas peräänkuuluttaa, että tavoitteena tulisi olla, että jokainen lapsi saisi merkityksellisen kokemuksen ohjelmoinnista.

– Lapselle tulisi opettaa, että ongelmia voi ratkaista monilla eri tavoin – matemaattisesti mallintamalla, kitaran soitolla, värikynillä tai sitten vaikka ohjelmoinnilla, Liukas innostuu.

Merkityksellisyys muodostuu Lindan mukaan siitä, että teknologia olisi tulevaisuudessa osa yleissivistystä, ei enää kapean joukon osaamisala.

Hello Ruby -kirjojensa avulla Liukas haluaa tasoittaa tietä ymmärrykselle, että tietokone on vain väline ymmärtää maailmaa – kun ymmärrät teknologiaa, voit ymmärtää sen sisältämiä isompia tiedon maailmoja.

Miksi internetistä puhutaan pahaa?

Diginatiiveille verkon olemassaolo on itsestäänselvyys. Kukaan ei kysy, mikä on internet, ja vain harva ymmärtää ykkösiä ja nollia älylaitteiden takana. Linda Liukas sai kimmokkeen kirjoittaa kolmannen Ruby-kirjansa, kun tuttu poika esitti ratkaisevan kysymyksen: onko internet joku paikka?

Kun Linda yritti vastata pojan kysymykseen, hän penkoi läpi monenlaisia materiaaleja ja huomasi, että vanhemmille ja lapsille suunnattu materiaali oli ongelmalähtöistä, jopa pelottelevaa. Se, miten internetistä puhutaan, on tärkeää.

– Omaa elämääni internet on auttanut valtavasti. Uraani ei olisi ilman internetiä ja sen mahdollistamia tilaisuuksia. Siksi pelotteleva ja negatiivinen asenne tuntuu hullulta. Lapsillehan tulisi kertoa niistä mahdollisuuksista, joita internet meille antaa!

Liukas kehottaa vanhempia sukeltamaan yhdessä lapsensa kanssa tutkimaan internetiä. Netti ei ole vain pelejä tai sovelluksia, vaan tutkimusmatka mihin tahansa aiheeseen tai asiaan, joka lasta kiinnostaa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.