Ota konkariäitien keinovalikoima käyttöön, niin uhmaikä talttuu.

Taaperon uhmakohtaukset venyttävät vanhemman pinnaa ja kekseliäisyyttä. Ota konkariäitien keinovalikoima käyttöön!

Tätä pikku uhmaaja kyselee käytöksellään Lapsikirjan kirjoittajan, yhdeksän lapsen äidin Anna Wahlgrenin mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Wahlgrenin mielestä ottelut uhmalapsen kanssa voitetaan oveluudella ja ennakoinnilla. Lapsen hysteria on estettävä ennalta. Mutkikkaat selitykset ja järkevät perustelut eivät tepsi uhmalapseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vanhemman tehtävä on tarjota vastustusta, ohjausta, toimintavaihtoehtoa ja tehdä loppu sietämättömästä. "Rauhoitu. Nyt riittää. Näin pitää olla, tee näin."

Tehokas Wahlgren-metodi on: Kiellä se, mistä lapsi kieltäytyy. Jos lapsi vaikkapa heittäytyy maahan, tekeytyy kävelytaidottomaksi ja kirkuu, ettei halua mennä kotiin, Wahlgrenin oppeihin uskova äiti tekee olonsa korostetun mukavaksi (esimerkiksi avaamalla lehden) ja ilmoittaa leppoisasti: "Sitten et saa mennä kotiin. Tämä onkin hyvä paikka, tähän jäädään koko päiväksi". Lapsen innostuttua pian kävelemään jatketaan eteenpäin vailla vähäisintäkään voitonriemua.

Turhautumista vai tyranniaa?

Tyttökavereiden opas -kirjasarjan kirjoittaja, amerikkalainen neljän lapsen äiti Vicky Iovine ei usko kaikkien uhmakohtausten johtuvan lapsen halusta hallita.

Osa raivareista johtuu siitä, että taapero on yksinkertaisesti vielä niin hämmennyksissä kaikkien uusien vaikutelmiensa ja taitojensa ristitulessa. Tai vain väsynyt tai nälkäinen.

Iovine muistuttaa, että vaikka taaperon raivokohtauksen katselu voi vanhemmasta olla pelottavaa, se ei ole mitään siihen verrattuna, miten pelottavalta taaperosta sen aikana tuntuu.

Kaksivuotiaalla ei ole vielä kokemuksen tuomaa viisautta siitä, että kohtaus tulee menemään ohi ja hän tulee jäämään henkiin eikä jääkään pysyvästi pahojen henkien valtaan.

Iovinen vinkit turhautumisesta johtuvan kiukkukohtauksesta selviämiseen ovat lapsen pikainen poistaminen julkiselta paikalta ja lapsen lähellä pysyttely, kunnes kohtaus on ohitse:

- Jää lapsen kanssa odottelemaan johonkin turvalliseen paikkaan Manaajan poistumista. Hylkääminen kurinpitomenetelmänä on vähän kuin sanoisit lapselle: "Kulta pieni, olet juuttunut lentohiekkaan, enkä minä halua tulla lähellekään. Koetapa pärjätä omin päin."

Kiukkukohtaus on kuin maanjäristys: kukaan ei oikein tiedä, mitä se tarkoittaa tai mistä se johtuu; se on vain luonnonvoima. Kun kaikki osapuolet ovat selvinneet siitä hengissä ja terveinä, jatka hauskanpitoa mahdollisimman pian.

Aikuinen on aikuinen

Viiden lapsen äiti, Lasten kanssa odotusajasta murrosikään -kirjan kirjoittaja Katerina Janouch ei selvästikään ole joutunut uhmaiän kanssa pahaan pinteeseen, sillä hänen vinkkinsä ovat muihin konkariäiteihin verrattuna kovin teoreettisia.

Janouch pitää tärkeänä, että uhmaikäisen lapsen valinnan vaihtoehdot pidetään rajallisina. Lapselle luo turvallisuutta se, että aikuinen päättää. Raivokohtauksen aikana lapsi ei ole vastaanottavainen argumenteille.

Hänen kanssaan ei siis kannata keskustella. Raivokohtauksesta ei koskaan pidä palkita eikä rankaista lasta, ja aikuisen on pysyttävä tilanteissa kylmän rauhallisena. Mutta miten, Katerina, miten?

Epätoivoisiin tilanteisiin

Tämä vinkki on napattu yhden lapsen äidin, kirjailija Anna-Leena Härkösen kolumnista. Menetelmä toimii noin vuoden vanhoihin uhmaajiin, sitä vanhemmat eivät todennäköisesti enää mene halpaan.

Vaikkei temppu pedagogiikaltaan ehkä kestä päivänvaloa, se toimii poikkeustilanteissa, kuten ruuhkabussissa, kun ei ole aikaa eikä tilaa toimia aivan oikeaoppisesti.

Vinkki on sukua Iovinen metodille, jossa nopealla ohjelmanmuutoksella pyritään kiertämään orastava uhmakohtaus niin, että lapsi unohtaisi kiukkuamisensa syyn:

- Jos lapsi huutaa jotain mitätöntä asiaa tutti suussa, ottakaa häneltä tutti pois. Näin hän alkaa huutaa menettämäänsä tuttia. Antakaa sitten tutti takaisin. Lapsi on onnellinen tutista, unohtaa alkuperäisen huutonsa syyn ja pysyy hiljaa ainakin viisitoista minuuttia.

Keinovalikoima kannattaa monilapsisissa perheissä pitää mahdollisimman laajana, sillä se mikä yhdelle toimi loistavasti, ei pikkusisarelle enää tepsikään.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla