Tyttäremme, herkistyy aina, kun kuulee kauniin kappaleen...

Kysymys:

Täytyisikö meidän olla huolissamme 4,5-vuotiaasta tyttärestämme, joka herkistyy aina, kun kuulee kauniin kappaleen? Musiikki vaikuttaa häneen hyvin voimakkaasti. Musiikilla on perheessämme vahva rooli, koska itse harrastan klassista musiikkia ja tykkään myös kuunnella sitä. Tulee vain sellainen olo, että pitäisikö kaikki haikeat ja kauniit kappaleet jättää pois. Vai annanko vain tunteiden purkaantua eli tytön itkeä? Muutoin tyttö tykkää hirveästi musiikista ja haluaa sitä kuunnella, soittaa ja tanssia.

Usein kun hän alkaa itkeä musiikin vaikutuksesta, hänelle tulee samalla kova ikävä jotakuta henkilöä, isiä, äitiä tai mummoa. Myös silloin, kun tyttö on väsynyt, esimerkiksi illalla ennen nukkumaan menoa, hän alkaa itkeä ja hänellä on kova ikävä jotakuta, vaikka koiraa. Tai sitten tyttö itkee ja sanoo, että kuulee korvissaan kauniin musiikin ja itkee sen takia. Tyttö on muuten erittäin voimakastahtoinen, sosiaalinen, rohkea ja avoin.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen vastaa:

Olin ihan pieni poika vielä, en osannut puhuakaan. Opettajaäitini soitti harmonia ja lauloi: ”Varjorinteen kukka, kalvas laps rukka, yksin tietä kulkee. Ei ole isää, ei ole äitiä, joka syliin sulkee.” Sitten hän huomasi, että suuret kyynelkarpalot valuivat poskiani pitkin, mutta mitään ääntä ei kuulunut. Äiti lopetti soittamisen, otti minut syliin ja lohdutteli, mutta minä nostin hänen kätensä koskettimille ja halusin hänen jatkavan…

Ihan hellyttävä tyttö teillä. On aivan mainiota, että surullinen melodia yhdistyy hänen mielessään jonkun ihmisen ikävöimiseen. Jotkut musiikintutkijat ovat yhdistäneet valittavan mollimelodian emosta eroon joutuneen eläimen valitukseen ja väittävät vielä, että nämä väristyksiä aiheuttavat äänet ovat varastoituneet aivojen syviin osiin, niin kutsuttuun alempaan nelikukkulaan.

Mielestäni huoleen ei ole mitään aihetta, kysymys on annostelusta. En karsisi surumielistä tai haikeaa musiikkia kokonaan pois, mutta eihän sillä pidä lasta kiusatakaan. Olen vakuuttunut, että musiikilla on tytön myöhemmässä elämässä tärkeä rooli, enkä ihmettelisi, vaikka hän joskus saisi toisiin ihmisiin tartutetuksi oman, voimakkaan tunnekokemuksensa.

Meidän Perhe 3/10

Vierailija

Tyttö liikuttuu musiikista

Itse liikutun kyyneliin hyvällä usein jollain tapaa sielukkaalla keikalla. Tai mahtipontisuutta ja kauneutta sopivasti yhdistelevien leffojen parissa. Ja olen siis aikuinen, 36v mies. Teen myös itse musiikkia, joten ehkä tuo luovuus ja myötäelämisen voimakkuus liittyvät jotenkin toisiinsa...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nuoret kaipaavat enemmän arkista puuhastelua yhdessä vanhempiensa kanssa, selviää tuoreesta kyselystä.

– On outoa, etteivät joidenkin luokkakavereiden vanhemmat tiedä, missä lapsi on. Ne voisivat yrittää tehdä joskus jotakin yhdessä, koska kyllä monet varmasti haluavat olla yhdessä vanhempien kanssa, vaikka esittäisivätkin jotain muuta, sanoo Peppi, 15, Meidän Perheen haastattelussa.

Sama tulos nousi esiin tuoreessa Elisan teettämässä kyselyssä, jossa selvitettiin 15–17-vuotiaiden suomalaisnuorten ajatuksia perheen ja ystävien välisestä vuorovaikutuksesta.

Yli puolet nuorista haluaisi tehdä enemmän asioita yhdessä vanhempiensa kanssa. Kaikkein toivotuinta oli tavallinen arkinen yhdessäolo, kuten juttelu, pelailu ja muu yhdessä tekeminen. Toisena nuorten toivelistalla olivat yhteiset harrastukset ja liikunta, ja kolmantena yhteiset ruokailuhetket vanhempien kanssa.

Kyselyyn vastanneista yli puolet ei jutellut vanhempiensa kanssa päivittäin kuin korkeintaan kymmenen minuuttia. Joka viides ei jutellut pidempään edes viikottain.

– Yhteistä aikaa ei voi korvata millään, sanoo sosiaalipsykologi ja Mitä minä teen tämän teinin kanssa -kirjan kirjoittaja Janne Viljamaa.

– Lapsi voi testata rajojaan vain turvallista aikuista vasten, joka on fyysisesti paikalla, kysyy ja kuuntelee. Aikuinen on peili, josta epävarma teini näkee itseänsä, Jos peili on aina pois, teini ei saa palautetta.

Ei kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

Myös kyselyn perusteella vaikuttaa, että vanhempien kanssa vietetty aika lisää nuorten kokemaa onnellisuutta. Mitä enemmän nuoret kertoivat viettävänsä vanhempiensa kanssa aikaa ja mitä enemmän he kokivat saavansa perheeltään tukea, sitä onnellisemmiksi he arvioivat itsensä.

Ei siis kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

– Suosittelen teinien vanhemmille pitkopedagogiikkaa: kun leivotaan yhdessä, kädet taikinassa voi samalla jutella kaikenlaista. Vastaavia hyviä jutteluhetkiä ovat yhteiset automatkat tai vaikka kävelylenkit, Janne Viljamaa sanoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten puhua internetistä sukupolvelle, joka tulee kehittämään sitä tulevaisuudessa?

– Internet ei ole vielä valmis. Seuraava sukupolvi, se jota me juuri nyt kasvatamme, tulee kehittämään sitä valtavasti. On siis merkityksellistä, miten he ajattelevat internetistä ja miten me puhumme heille siitä – onko se innostava vai pelottava kehityskohde, sanoo lastenkirjailija ja ohjelmoija Linda Liukas.

Teknologian arkipäiväistäminen on suomalaisen yhteiskunnan tavoite. Viime syksynä suomalaisen opetussuunnitelmaan yhdeksi viralliseksi tavoitteeksi alakoulun alimmille luokille lisättiin ohjelmointi. Se tarkoittaa, että lapsi oppii antamaan tarkkoja käskyjä tai purkamaan koodin osiin. Opetussuunnitelmassa ei tähdätä siihen, että jokaisesta suomalaislapsesta tulisi ohjelmoija, vaan että oppilailla olisi ymmärrys siitä, mitä ohjelmointi tarkoittaa. 

Lindan pelko on, että opetussuunnitelman ”pakon” myötä hänelle tärkeä asia latistuu helposti pakkoruotsin kaltaiseksi kysymykseksi, joka tahkotaan rimaa hipoen läpi. Liukas peräänkuuluttaa, että tavoitteena tulisi olla, että jokainen lapsi saisi merkityksellisen kokemuksen ohjelmoinnista.

– Lapselle tulisi opettaa, että ongelmia voi ratkaista monilla eri tavoin – matemaattisesti mallintamalla, kitaran soitolla, värikynillä tai sitten vaikka ohjelmoinnilla, Liukas innostuu.

Merkityksellisyys muodostuu Lindan mukaan siitä, että teknologia olisi tulevaisuudessa osa yleissivistystä, ei enää kapean joukon osaamisala.

Hello Ruby -kirjojensa avulla Liukas haluaa tasoittaa tietä ymmärrykselle, että tietokone on vain väline ymmärtää maailmaa – kun ymmärrät teknologiaa, voit ymmärtää sen sisältämiä isompia tiedon maailmoja.

Miksi internetistä puhutaan pahaa?

Diginatiiveille verkon olemassaolo on itsestäänselvyys. Kukaan ei kysy, mikä on internet, ja vain harva ymmärtää ykkösiä ja nollia älylaitteiden takana. Linda Liukas sai kimmokkeen kirjoittaa kolmannen Ruby-kirjansa, kun tuttu poika esitti ratkaisevan kysymyksen: onko internet joku paikka?

Kun Linda yritti vastata pojan kysymykseen, hän penkoi läpi monenlaisia materiaaleja ja huomasi, että vanhemmille ja lapsille suunnattu materiaali oli ongelmalähtöistä, jopa pelottelevaa. Se, miten internetistä puhutaan, on tärkeää.

– Omaa elämääni internet on auttanut valtavasti. Uraani ei olisi ilman internetiä ja sen mahdollistamia tilaisuuksia. Siksi pelotteleva ja negatiivinen asenne tuntuu hullulta. Lapsillehan tulisi kertoa niistä mahdollisuuksista, joita internet meille antaa!

Liukas kehottaa vanhempia sukeltamaan yhdessä lapsensa kanssa tutkimaan internetiä. Netti ei ole vain pelejä tai sovelluksia, vaan tutkimusmatka mihin tahansa aiheeseen tai asiaan, joka lasta kiinnostaa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.