Kuvat
iStock
Ihana kesäpäivä isovanhemmilla. Mutta ei liikaa kännykkää, kiitos.
Ihana kesäpäivä isovanhemmilla. Mutta ei liikaa kännykkää, kiitos.

Mitä kaikkea lapsesi tekee isovanhempien kanssa? Ehkä vähemmän kuin luulet. Vastaa alla olevaan kyselyyn.

Kun lapset kyläilevät isovanhempiensa luona, jopa puolet leikki-ikäisten ajasta menee laitteiden äärellä, kertoo tuore amerikkalaistutkimus. Eli: jos lapsi on mummilla tai vaarilla hoidossa neljä tuntia, siitä jopa kaksi tuntia hän istuu puhelimen, tabletin, tietokoneen tai telkkarin kanssa.

Yhdysvaltalaisessa Rutgersin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan isovanhemmat tarvitsevat nykyistä enemmän tietoa laitteiden käytön vaikutuksista lapsiin. Tutkijoiden mukaan ruutuajasta lipsuminen on jatketta sille, että vanhempi sukupolvi hemmottelee lapsenlapsiaan muutenkin, esimerkiksi tarjoamalla herkkuja ja höllentämällä uniaikoja.

Tutkimuksessa selvitettiin ajankäyttöä isovanhemmilla, jotka hoitivat iältään 2–7-vuotiaita lastenlapsia vähintään kerran viikossa. Selvisi, että 2–3-vuotiaat saavat olla ruutujen ääressä isovanhemmilla keskimäärin 98 minuuttia neljän tunnin kyläilyajasta. Isommilla määrä kasvaa: 4–5-vuotiailla 106 minuuttiin ja 6–7-vuotiailla 143 minuuttiin eli noin kahteen tuntiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Isovanhemmat puuttuvat herkemmin tyttöjen ruutuaikaan.

Kaikkein vaikeinta isovanhemmille on interaktiivisten appien käytön ja pelaamisen rajoittaminen. Myös sukupuolella on välillä: tyttöjen laitteiden käyttöön puututaan herkemmin kuin poikien, ja isoisät suhtautuvat ruutuaikaan höllemmin kuin isoäidit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen mukaan ruutujen äärellä vietetty aika on pienempi, jos isovanhempi tulee lapsen kotiin ja vastaavasti suurempi, kun lapsi on isovanhempiensa kotona. Tutkijoilla on tähän ehdotus: jos haluat lapselle vähemmän ruutuaikaa, pakkaa kyläreissulle mukaan riittävästi leluja, kirjoja ja muuta tekemistä.

Mitä sinun lapsesi puuhailee isovanhempien kanssa? Osallistu kyselyyn alle. Vastauksia voidaan käyttää nimettöminä Vauvan ja Meidän Perheen jutuissa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Vierailija

Mummo voivottelee että lapset ronkuu siellä tablettia. Hassua, miten viisi lasta kasvattaneelta on ehtinyt unohtua, että totta kai ne ronkuu jos ronkumalla aina saa. Kotona eivät rongu.

Vanhempien vastuusta

Kannattaa hoitaa itse lapset! Lapsia ei ole mikään pakko kuskata mummoloihin hoitoon. Isovanhempien käydessä kylässä vanhemmat päättävät säännöistä, rajoista ja ruutuajoista. Jotkut isovanhemmat haluavat vain kuoria kermat päältä lapsenlapsista. Isoäiti ja isoisä pääsee helpommalla, kun lapsi viettää aikaa älylaitteen kanssa ja syö roskaruokaa. Ei haluta, jakseta, osata tai viitsitä valvoa ikätasoisia rajoja. Kaikissa elokuvissa ja tietokonepeleissä on ikärajat. Käynti Specsaversilla auttaa ja isovanhemmat voivat hankkia tehokkaammat silmälasit, joilla näkee ikärajat. Isovanhemmat eivät laita kotiruokaa, vaan lapsi kyllästetään einesruoalla, hampurilaisaterioilla, karkeilla ja limsoilla.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla