Joskus jo vaipoista eroon päässyt alkaa kakata housuihin.

Kun lapsi tuhrii alushousujaan kakkaan, kannattaa ensin tutkia, onko syynä ummetus. Sitten kannattaa löysätä muutenkin ja pitää vähän taukoa siisteyskasvatuksessa.

Tavallisin tuhrimisen syy on kuitenkin pelkkä ummetus, terveydenhoitaja ja psykiatrian sairaanhoitaja Kaarina Vehkaperä Meri-Oulun äitiys- ja perheneuvolasta rauhoittelee.

Vehkaperän pitkän kokemuksen mukaan ummetusta ei usein tunnisteta, sillä ummetuksesta kärsivän lapsen uloste voi näyttää ripulilta: Kovan ulostetulpan ohi valuu hämäävästi löysää ulostetta.

Tuhriminen on tahatonta. Kun vatsa on kovalla, kakkaaminen sattuu ja lapsi alkaa potalla pantata. Kakka tulee myöhemmin, kun lapsi rentoutuu esimerkiksi leikkiessään.

Tässä tapauksessa ummetuksen hoito parantaa tuhrimisen. Kuitupitoinen ruokavalio, runsas veden juonti ja liikunta pehmentävät ulostemassaa.

Lapsen kanssa tulee myös jutella niin, että hän tuntee olonsa turvalliseksi. Äiti tai isä takaavat, että kakkaaminen ei jatkossa satu. Jos peräaukossa on haavaumia, ne tulee hoitaa puuduttavilla voiteilla. Ennen potalle istumista voi myös pyllyyn levittää vaseliinia tai pehmittää peräaukkoa istumakylvyllä.

 

Säännöllisesti potalle

Vehkaperä suosittelee opettamaan lasta säännölliseen potalla käymiseen, esimerkiksi aamu- tai iltapalan jälkeen. On kuitenkin tärkeää, että lasta ei painosteta.

- Lapsi osoittaa pidättämällä vastustavansa paineita - joko fyysisiä tai psyykkisiä. Häntä ei siksi saa painostaa lisää.

Vanhemmilla on tapana vertailla, missä iässä lapset oppivat asiat. Kiirehtimällä ei kuitenkaan voi voittaa aikaa, ja kannattaa muistaa, että tuhriminen on väliaikaista.

Potalla käyminen vaatii monta taitoa: Lapsen on tunnistettava pissa- ja kakkahätä, pidätettävä, suunnistettava potalle, riisuuduttava ja istuuduttava.

Tavallisesti lapsella on kaikki nämä valmiudet noin kolmivuotiaana, mutta monet ovat siistejä vasta nelivuotiaina. Vasta vanhempien lapsien voidaan sanoa varsinaisesti tuhrivan. Tutkimusten mukaan tuhrimista esiintyy noin kahdella sadasta 4-vuotiaasta lapsesta, pojilla useammin kuin tytöillä.

 

Kakataan rauhassa

Psyykkisiä syitä tuhrimiseen voi epäillä, jos ummetuksen hoito ei auta. Onko kakkaamisesta tullut liian iso asia? Pelkääkö lapsi pottaa tai vessanpönttöä? Riidelläänkö kotona paljon? Joskus fyysisten vaikeuksien takana on suorituspaineita, ahdistusta ja turvattomuuden tunnetta.

Vaikka tuhriminen on vanhemmille ahdistavaa, kyttäämistä tulisi välttää. Vehkaperä on nähnyt perheitä, joissa vanhemmat kehuvat lasta ylenpalttisesti, kiristävät ja lahjovat - tai moittivat. Vastaavasti lapsi saattaa alkaa pantata kakkaa, koska huomaa, että voi niin pyörittää perhettään.

- Äidin ja isän olisi pysyttävä rentoina ja rauhallisina, Vehkaperä korostaa.

Tuhrivan lapsen ja hänen vanhempiensa on parasta pitää reilu tauko siisteyskasvatuksessa. Tuhriminen on tahatonta ulostamista eikä lapsi tarkoituksella tai laiskuuttaan ulosta sopimattomissa tilanteissa.

Toisaalta kakkavaivat eivät ole merkki siitä, miten aikuinen onnistuu vanhempana. Lapsi oppii siistiksi, kun on kypsä siihen.

- Lapselle voi hyvin laittaa vaipan joksikin aikaa ja ottaa aikalisän.

Nyrkkisääntö on, että nelivuotias on kypsä hoitamaan kakkahommat itse. Jos yli nelivuotias tuhrii edelleen toistuvasti eikä syynä ole ummetus, on syytä hakeutua lastenlääkärin puheille.

Merja Aakko, Meidän Perhe

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla