Olen varma, että meillä teinien vanhemmilla on huutava kaipuu kuulla, että näissä itsenäistyvissä tyypeissä on haasteiden lisäksi paljon ihanaa, Anni Alatalo kirjoittaa. Kuva: <span class="photographer">Satu Kemppainen</span>
Olen varma, että meillä teinien vanhemmilla on huutava kaipuu kuulla, että näissä itsenäistyvissä tyypeissä on haasteiden lisäksi paljon ihanaa, Anni Alatalo kirjoittaa. Kuva: Satu Kemppainen

Teinit, niitä on vain pakko rakastaa -podcast-sarjassa asiantuntijat ja vanhemmat kannustavat tekemään yhden asian oikein – kiinnostumaan nuoresta.

Kun lapseni tuli teini-ikään, kaipasin kipeästi neuvoja ammattilaisilta ja vertaispuhetta muilta vanhemmilta. Löysin paljon tietoa päihteistä, syrjäytymisestä ja ruutuajasta. Vaikeuksia enemmän minua kiinnostivat vertaiskokemukset ja -oivallukset meillä asuvasta hellyyttävän pitkäraajaisesta ameebasta, joka kuittailee minulle pistävästi Instagramin takaa. Kulutin Googlen sivuja etsien asiantuntijoiden konkreettisia kasvatuskeinoja, lohdutusta ja tsemppausta omaan vanhemmuuteeni.

Olen varma, että meillä teinien vanhemmilla on huutava kaipuu kuulla, että näissä itsenäistyvissä tyypeissä on haasteiden lisäksi paljon ihanaa. Näiden ajatusten ympärille syntyi kymmenosainen podcast-sarja Teinit, niitä on vain pakko rakastaa, jossa 26 kokemus- ja asiantuntijaa keskustelee teinin vanhemmuudesta.

Mitä syödään tulevaisuudessa? Miten nuorelle opetetaan empatiataitoja? Miten teinin saa lukemaan? Ei kai teinien ja vanhemman suhde ole oikeasti kamala? Kuinka monta annosta lasagnea teini jaksaa syödä kerralla? Miksi merkkikengät ovat niin tärkeät? Mitä, jos nuori karkaa kotoa? Miten identiteetti rakentuu ja miten vanhempi voi siihen vaikuttaa? Olenko vanhempi, jolle nuori uskaltaa puhua seksuaalisesta suuntautumisestaan? Kuinka paljon teini saa viikkorahaa?

Kuinka monta annosta lasagnea teini jaksaa syödä kerralla? Miksi merkkikengät ovat niin tärkeät? Mitä, jos nuori karkaa kotoa?

Halusin, että sarjassa kuullaan myös nuoria, eikä puhuta heidän ylitseen. Siksi äänessä ovat myös teinit itse: ”Jos haluat antaa teinille sellasen kohtuu hyvän murrosiän, niin toimi niin. Se saattaa olla vaikeeta, mutta kyl nyt aikuisen ihmisen pitäis pinnistellä siihen”, teini vinkkaa podcastissa meille vanhemmille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sain vieraakseni rautaisen kovia teinitietäjiä niin Aseman Lapsista, Poikien talosta kuin MLL:stä ja Väestöliitostakin sekä talouselämän, ruokakulttuurin ja kirjallisuuden kokemus- ja asiantuntijoita. Keskustelemme sateenkaarinuorista, murrosiän käynnistymisestä, tunnekasvatuksesta ja aivojen toiminnasta.

Mitä opin? Vavahduttavin viesti on yksinkertainen: tärkeintä on olla kiinnostunut nuoresta.

 Voit kuunnella Teinit, niitä on vain pakko rakastaa -podcast-sarjaa alla olevasta playerista.

 
 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla