Me aikuiset voimme vaikuttaa siihen, miten lapset suhtautuvat toisten erilaiseen, muuttuvaan ulkonäköön. Avain on suvaitsevaisuuden opettaminen, Silja Kosola muistuttaa. Kuva: Silja Kosola
Me aikuiset voimme vaikuttaa siihen, miten lapset suhtautuvat toisten erilaiseen, muuttuvaan ulkonäköön. Avain on suvaitsevaisuuden opettaminen, Silja Kosola muistuttaa. Kuva: Silja Kosola

Vanhemman tehtävä on opettaa, että murrosiässä samalla luokalla olevat voivat kehittyä hyvin eri tahtiin.

Normaalisti murrosikä alkaa tytöillä 9–13-vuotiaana ja pojilla 10–14-vuotiaana. Se tarkoittaa, että viidenneltä luokalta kahdeksannelle luokalle samalla luokalla on lapsia, jotka ovat hyvin erilaisissa murrosiän kehitysvaiheissa.

Varhainen murrosikä on lähinnä tyttöjä koskeva ongelma; pojat sen sijaan kärsivät murrosiän viivästymisestä.

Sisäinen ja ulkoinen kehitys eivät kulje käsi kädessä. Nuorisolääkäri Silja Kosola kertoo, että varhainen murrosikä altistaa ongelmille, koska ympäristö suhtautuu esimerkiksi naiselta näyttävään lapseen eri lailla ja alkaa odottaa häneltä erilaisia asioita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Aikuiselta näyttävällä lapsella on muita isompi riski joutua hyväksikäytetyksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos tytön karvoitus ja rinnat alkavat kasvaa jo seitsemänvuotiaana, vanhemman olisi hyvä ottaa yhteyttä kouluterveydenhoitajaan, joka saa varattua ajan koululääkärille. Hän tekee tarvittaessa lähetteen eteenpäin.

– Koululääkärit tapaavat paljon nuoria ja lapsia, ja osaavat sanoa, onko murrosiän alkaminen kyseisellä nuorella normaalia vai ei, nuorisolääkäri Silja Kosola sanoo.

Murrosikää viivästytetään lääkkeillä harvoin. Psykososiaalinen apu on sen sijaan tarpeen; miten vanhemmat ja ympäristö suhtautuvat murrosikäiseen lapseen.

Murrosiän merkit eivät tarkoita, että pitäisi aloittaa meikkaaminen tai kiinnostua sukupuolielämästä ja lopettaa leikkiminen. 

Vanhemman kannattaa kertoa lapselle, että ihmiset kehittyvät eri aikaan.

– Me aikuiset voimme vaikuttaa siihen, miten lapset suhtautuvat toisten erilaiseen, muuttuvaan ulkonäköön opettamalla suvaitsevaisuutta, Kosola jatkaa.

Asian normalisointi on tärkeää etenkin silloin, kun lapsen murrosikä alkaa huomattavasti eri aikaan kuin muilla ikätovereilla.

– Murrosiän merkit eivät tarkoita, että pitäisi aloittaa meikkaaminen tai kiinnostua sukupuolielämästä ja lopettaa leikkiminen. Tyttö, joka on aikuisen näköinen, voi pään sisällä olla vielä ihan lapsi.

Silja Kosola on vieraana Teinit, niitä on vain pakko rakastaa podcastin neljännessä osassa. Kuuntele podcast Suplasta tai alla olevasta playerista: 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla