Kuvat
Olga Poppius
– Sijoittamistakin kannattaa opettaa nuorelle, sillä se on tapa saada tuloja silloinkin, jos työstä saatava palkka ei ole suuri.
– Sijoittamistakin kannattaa opettaa nuorelle, sillä se on tapa saada tuloja silloinkin, jos työstä saatava palkka ei ole suuri.

Kun teinin on jaettava ansaitsemansa raha neljään eri kuoreen, hän oppii ymmärtämään sen arvon.

Ahdistaako, kun rahat ovat tiukalla? Älä vyörytä rahastressiä teinin päälle, mutta ole rehellinen taloustilanteesta, talousvalmentaja Nina Nordlund kannustaa vanhempaa.

–  Tärkeää on, miten rahasta puhuu ja minkälaisen mielikuvan siitä luo. Jos on tiukkaa, ja lapsi pyytää jotain kallista tavaraa, voi jyrkän ein sijaan sanoa vaikka, että keskitymme nyt muihin asioihin tai säästämme jotain varten. Kannattaa kertoa asiasta mahdollisuuksien ja ratkaisujen kautta, Nordlund sanoo.

Jyrkän ein sijaan voi sanoa, että keskitymme nyt muihin asioihin tai säästämme jotakin varten.

Vanhemman tehtävä on opettaa taloustaitoja viimeistään teini-ikäiselle lapselle, jotta hän osaa aikuisena kuluttaa järkevästi, säästää ja sijoittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Sijoittamistakin kannattaa opettaa nuorelle, sillä se on tapa saada tuloja silloinkin, jos työstä saatava palkka ei ole suuri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nordlundilla on rahafilosofia, jonka hän haluaa välittää myös lapsilleen: pakollisten menojen jälkeen tuloista säästetään osa, sijoitetaan osa, yksi osa lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen ja yhden osan voi käyttää johonkin itselle mieluisaan. Mallia noudattamalla talouden saa Nordlundin mukaan hyvään tasapainoon.

Neljän kirjekuoren malli on Nordlundeilla käytössä teini-ikäisellä. Pienempien lasten rahat jaetaan nekin eri kohteisiin: kivoihin asioihin, säästöön ja hyväntekeväisyyteen.

– Kun nuori joutuu itse miettimään, mihin lahjoittaa, mitä varten säästää tai mihin kuluttaa, hän oppii ymmärtämään rahan arvon. Samalla syntyy ihania keskusteluja. Kun perusrahataidot ovat kunnossa, maailma on nuorelle avoin.

Nina Nordlund on vieraana Teinit, niitä on vain pakko rakastaa -podcastissa. Kuuntele jakso alta tai Suplasta.

 

 

Nina Nordlundin kasvatusvinkki

Kulutustaitoja voi harjoitella vaikka kirpputorilla. Kun nuori käyttää kirpputorilla omia rahoja vaikka vaatteisiin, hän oppii kuinka rahan saa riittämään ja joutuu ehkä näkemään vähän vaivaa, löytääkseen sen, mitä haluaa ostaa.

Vierailija

Miksi ei samantien 5 kirjekuoren mallia, jossa yhteen kuoreen laitetaan 30% kaikista saaduista lahjarahoista tms. ja se on verottajalle menevä summa. Sieltä otetaan rahat kerran vuodessa ja näytetään lapselle, että tämän verran yhteiskunta ottaa sinulta, jos tyhmyyksissäsi menet töihin.

Hyväntekeväisyyskuori on minusta sama asia kuin opettaa lapsille, että osa meistä elää sinun kirjekuorillasi. Tuo on ehdottomasti typerin asia, mihin lasta kannattaa opettaa rahojaan laittamaan, jos haluaa pitää järjen matkassa.

Todellisuudessa lapsi oppii rahankäyttöä samallla tavalla kuin polkupyörällä ajamista eli käyttämällä sitä rahaa / ajamalla fillarilla, vaikka ei aina ihan nappiin menisi. On parempi tehdä typeryyksiä 2 eurolla kuin 2000 eurolla (pa parempi kaatua pienellä pyörällä kuin korkealla kilpapyörällä). Sijoittaminenkin on rahan käyttämistä. Hyväntekeväisyyteen lahjoittaminen on tuhlaamista. Mieluummin antaa aikaansa kuin rahaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla