Kuvat
Laura Malmivaara
Lukutaidossa ei ole kyse vain iloa tuottavasta harrastuksesta, kirjailija Juha Itkonen sanoo.
Lukutaidossa ei ole kyse vain iloa tuottavasta harrastuksesta, kirjailija Juha Itkonen sanoo.

Lukeminen ei ole mikä tahansa harrastus, jonka voi valita tai olla valitsematta, kirjailija Juha Itkonen muistuttaa vanhempia.

Elämme maailmassa, jossa lukemiseen ja tekstin tuottamiseen liittyvät taidot ovat keskeisiä – lukutaitoisilla on aina etulyöntiasema heikompitaitoisiin verrattuna. Silti Suomessa on kasvava joukko perheitä, joissa ei ajatella, että lukeminen kannattaisi tai että lapsia pitäisi aktiivisesti ohjata lukemaan, kirjailija ja Lukutaitofoorumin vetäjä Juha Itkonen pohtii.

– Lukutaidossa ei ole kyse vain iloa tuottavasta harrastuksesta, vaan hyödyllisestä selviytymistaidosta. Jos lukutaidon kehitys rapistuu tätä vauhtia, syntyykö eriarvoinen yhteiskunta, jossa eliitillä on hallussaan luku- ja kirjoitustaito?

Itkonen ei syytä heikentyvästä lukutaidosta kirjastoja tai koulua, vaan tätä aikaa. Lukemisen nautinto kun on pienen kynnyksen takana toisin kuin teknologian tarjoama nopeasti saatava viihde, jonka parissa on mutkatonta rentoutua. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Itkonen kehottaa vanhempaa katsomaan peiliin: mikä on oma suhde lukemiseen juuri tällä hetkellä?

– Mitä vähemmän kokemusta vaikeammin saavutetusta lukunautinnosta on etukäteen, sitä isommaksi kynnys ryhtyä lukemaan kirjaa muodostuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Itkonen kehottaa vanhempaa katsomaan peiliin: mikä on oma suhde lukemiseen juuri tällä hetkellä? Tarraudutko ehkä siihen, että olet ennen ollut innokas lukija, mutta nykyään aikasi kuluukin somessa roikkuen, ja kirjat pölyttyvät yöpöydällä?  

– Olemme onneksi alkaneet havahtua siihen, miten paljon vietämme aikaa puhelimella. Tästä hyvänä esimerkkinä tubettaja Miklun video Isäni on addikti, jossa parikymppinen poika yrittää saada isänsä puhelimelta pois.

Itkosella on itsellään neljä lasta, joista vanhin kolkuttelee teini-ikää. Lohduttavaa on, että vaikka hän on kirjailija ja puhuu lukutaidon tärkeydestä, hän käy samaa kamppailua lasten lukuinnon puolesta kuin moni muukin vanhempi.

– Olisi hieno sanoa tässä, että tottakai omat lapseni lukevat paljon ja ilokseen, mutta ei se ole niin. Voin etsiä erilaista luettavaa, mutta en pakottaa.

Juha Itkonen on vieraana Teinit, niitä on vain pakko rakastaa -podcastissa. Kuuntele jakso alta tai Suplasta.

 

 

Juha Itkosen kasvatusvinkki:

Lapsen pitää itse antaa löytää itsensä. Ei voi olettaa, että lapset saisivat kirjoista niitä samoja asioita kuin minä.

Vierailija

On hyvää kirjallisuutta ja huonoa. Luin C Bukowski kävi aikanaan nuorena 1930 luvulla kirjaston kirjat läpi. Suurin osa oli tyhjiä lauseita, sanoja mistä ei saanut voimaa ja jotka eivät kertoneet hänen elämästä. Runot olivat vielä pahempia. Joten Bukon itse tarvitsi uudistaa koko homma alusta. Asiat lyhyesti, kaunistelematta ja huumoria. He kirjoittivat kuten heidän oletettiin kirjoittavan. Tänä päivänä Bukowski on maailman myydyin runoilija. Kuuntele radiota, suuri osa musiikista on paskaa, samaa pätee mihin taiteen lajiin. Eli lue hyvää kirjallisuutta, meillä ei ole aikaa tuhlattavana.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla