Kuvat
Shutterstock
Tarkoitus ei ole, että nuori perustaa yrityksen loppuelämäksi, vaan omaksuu taitoja, joista on hyötyä hänelle loppuelämäksi. 
Tarkoitus ei ole, että nuori perustaa yrityksen loppuelämäksi, vaan omaksuu taitoja, joista on hyötyä hänelle loppuelämäksi. 

Omasta yrityksestä tienattu raha opettaa nuorelle harkintakykyä.

Tulevaisuudessa epätyypilliset työsuhteet ja taloudellinen epävarmuus kasvavat, 4H-yrityskoordinaattori Joni Nissilä sanoo. Siksi on tärkeää, että erilaisia tapoja hankkia toimeentuloa kokeillaan jo nuorena.

– Nyt teini-iässä olevat nuoret joutuvat etsimään aikuisena itselleen erilaisia kanavia työllistyä. Yrittäjämäinen asenne elämään on ratkaisevaa työn löytymisen kannalta: se helpottaa valitsemaan itselle sopivia töitä ja tehtäviä. 

4H-yritystoiminnan idea on madaltaa nuorten kynnystä yrittäjyyteen. Ajatus on löytää nuoren omista vahvuuksista yrityksen idea. Se voi olla pihatöitä, siivousta tai lasten hoitamista, mutta myös esimerkiksi valokuvausta tai nettisivujen tekoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yrittäjämäinen asenne elämään on ratkaisevaa työn löytymisen kannalta: se helpottaa löytämään itselleen sopivia töitä ja tehtäviä. 

Tarkoitus ei ole, että nuori perustaa yrityksen loppuelämäksi, vaan omaksuu taitoja, joista on hyötyä hänelle loppuelämäksi. Hankkiessaan itse toimeentulonsa nuoret oppivat verotuksesta, säästämisestä, tuloistaan ja menoista, Nissilä kertoo. Ja arvostavat ehkä itse ansaittua rahaa enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Me kaikki käymme harkinta vastaan impulssi -kamppailua. Rahan tienaaminen opettaa myös harkitsemiskykyä. Kun säästää vaikka uutta kameraa varten ja saa hankittua sen lopulta itse tienaamillaan rahoilla, se tuntuu paljon paremmalta kuin jos kameran ostaisi velaksi.

Joni Nissilä on vieraana Teinit, niitä on vain pakko rakastaa -podcastissa. Kuuntele jakso alta tai Suplasta.  

 

 

Joni Nissilän kasvatusvinkki

Luotsaan työkseni nuoria yrittäjiä ja olen oppinut luottamaan nuoriin, heitä ei tarvitse olla koko ajan patistamassa. He tekevät ja saavat aikaan, kunhan ovat vain tarpeeksi innostuneita.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla