Pojat pohtivat paljon esimerkiksi sitä, miten ihastuksen kohdetta kannattaa lähestyä. Kuva: iStockphoto
Pojat pohtivat paljon esimerkiksi sitä, miten ihastuksen kohdetta kannattaa lähestyä. Kuva: iStockphoto

Pojat ottavat seurustelun vakavasti, kertoo Poikien puhelimen vetäjä Miguel Reyes. Poikien on myös tärkeää oppia, että ei tarkoittaa ei.

Miten lähestyn ihastuksen kohdetta? Mitä kaikkea siihen kuuluu, jos seurustellaan? Miten jätetyksi tulemisesta pääsee yli? Esimerkiksi tällaisia asioita pojat pohtivat, kertoo Poikien puhelimen vetäjä Miguel Reyes.

Väestöliiton puhelinpalvelussa asioista voi puhua luottamuksella ja anonyymisti, ja sille on iso tarve.

Pojat kokevat seurustelusta paljon paineita, Reyes kertoo. Jo yläkouluikäiset alkavat katsoa ympärille ja huomata, että joillakin on seurustelusuhteita – pitääkö minullakin olla? Helposti jää huomaamatta se, että suurella, tai suurimmalla, osalla ei ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Pojat pohtivat puheluissa paljon sitä, kelpaanko kenellekään koskaan. Silloin otetaan vähän paineita pois ja yritetään sanoa, että hei, ei ole mikään kiire.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tunteet ja niistä puhuminen on Poikien puhelimessa kasvava aihepiiri. Yhä enemmän on niitä poikia, joille tunnepuhe on luontevaa, Reyes kertoo.

– Monet pojat puhuvat tunteista myös frendien kanssa. Osalla taas ei ole sellaista kaveripiiriä tai ketään muutakaan, joille näistä asioista voi puhua.

Erot poikien välillä ovat suuria, ja osalla sosiaaliset taidot ovat heikkoja. Heille yritetään näyttää esimerkkiä: että sanoja voi käyttää niin, ettei tarvitse puhua pillusta, kun tarkoitetaan ihastumista.

– Toisaalta se on myös nuoruuteen kuuluva asia, että opetellaan vuorovaikutustaitoja ja suhteessa olemista, Reyes pohtii.

Torjutuksi tuleminen on taitolaji

Ensimmäinen seurustelusuhde on monelle pojalle iso askel, joka otetaan tosissaan. Se näkyy myös siinä, miten pojat potevat sydänsuruja. Jätetyksi tuleminen voi olla iso kompastuskivi.

– Siinä hetkessähän se tuntuu siltä, että maailma loppuu, että siitä ei pääse yli. Jotkut jäävät vähän polkemaan paikallaan, että miten tässä näin kävi.

Torjutuksi tuleminen voi herättää pettymystä ja surua, mutta myös vihaa. Fatherlyn jutun mukaan seksuaalista häirintää, väkivaltaa ja äärimmäistä mustasukkaisuutta voi ehkäistä opettamalla pojat sietämään takapakkeja. ”Ei” ei tarkoita, että prinssin on aika liehitellä sitkeämmin – vaan että on aika väistyä ja jättää toinen rauhaan.

Saako toisen takaisin, kun riittävästi yrittää? Luultavasti ei. 

Reyes allekirjoittaa sen huomion, että osa pojista tuntuu jumittuvan siihen, että kyllä sen toisen vielä saa takaisin, kun riittävästi yrittää. Heille täytyy kertoa, että niin ei luultavasti käy.

– Puhumme päivittäin poikien kanssa siitä, että kun toinen on sanonut ei, se tarkoittaa ei.

Ei pidä kuitenkaan lähteä sellaiseen oletukseen, että kaikissa pojissa olisi olemassa taipumus väkivaltaan tai häiritsemiseen, Reyes huomauttaa.

Tärkeää on sanoa, että pettymyksiä tapahtuu kaikille, myös aikuisille. Torjutuksi tuleminen tuntuu hirveältä ja raaputtaa itsetuntoa, mutta siitä pääsee eteenpäin.

Ja toisaalta: pojat tarvitsevat yhtä lailla viestiä siitä, että heilläkin on oikeus sanoa ei. Suhteeseen ei tarvitse jäädä vain toista miellyttääkseen.

– Sitäkin poikien kanssa käydään läpi, miten seurustelukumppanin voisi jättää kivasti. Että vaikka tilanne onkin vaikea, sen voi yrittää hoitaa semisivistyneesti.

Seurustelu ei ole kilpailua

Jos jostain pitäisi olla huolissaan, Reyes nostaisi esiin ne nuoret, jotka kaivautuvat syvälle poteroihinsa ajatellen, että kukaan ei koskaan voi kiinnostua minusta. Se kun ei ole koskaan totta.

Nuorten on hyvä kuulla, että kumppanin löytäminen ei ole aina muillekaan yksinkertaista. Seurustelusuhteen etsiminen ei ole kilpailu, jossa luokan makein tyyppi voittaa ja kaikki muut häviävät.

– On hyvä ymmärtää, että jotkut ominaisuudet kiehtovat toista ja toiset toista. Jokaisen pitää löytää ne omat vahvuutensa.

– Samoin pitää löytää sekin, millainen on se kumppani, joka juuri itseä viehättää. Se ei ole välttämättä sama, josta kaveri on kiinnostunut.

Tunnepuheen ilmapiiri lähtee kotoa

On hyväksyttävä, että suurelle osalle nuorista oma vanhempi ei ole se aikuinen, jonka puoleen haluaa näissä asioissa kääntyä. Siksi voi olla fiksua kertoa muista mahdollisuuksista: kertoa hyvistä nettilähteistä ja palveluista ja antaa numeron, johon voi soittaa.

Lisäksi on tärkeää luoda kotiin sellainen ilmapiiri, jossa tunteista voi puhua. Vanhempien esimerkki on tässä tärkeä.

– Jos keskusteluyhteys nuoreen on olemassa, silloin ollaan jo voiton puolella.

Reyes uskoo, että nykyisten isien esimerkki pojilleen on aiempia sukupolvia positiivisempi. He näyttävät, että mies on välittävä ja rakastava isä, joka koskettaa ja on lapsiaan lähellä.

– Sukupolvet paranevat tässä koko ajan. Näen, että vanhemmuus on parempaan suuntaan menossa. Ei se ole aina helppoa, mutta ei sen kuulukaan olla.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla