Vaikka erosta olisi aikaa, nuorella sattaa herätä ajatuksia ja kysymyksiä vielä pitkänkin ajan päästä. Kuva: iStockphoto
Vaikka erosta olisi aikaa, nuorella sattaa herätä ajatuksia ja kysymyksiä vielä pitkänkin ajan päästä. Kuva: iStockphoto

Nuori jää usein eron keskellä liian vähälle huomiolle, teinien ajatuksista avioeroista kirjan kirjoittanut Miia Lehtonen huomauttaa.

”Joskus mietin, et oonko ees tärkee / jätitte mut yksin tämänkin jälkee.
Ja vaik joku kysyis, et oonks kunnossa / sanoisin, et oon fine ihan vahingossa.
Ja vaik kaikki ois siinä uskossa / se paska jylläs mun pääs ku tuulessa.”

(Osa nuorten sanoittamasta Välikädessä-kappaleesta)

Kun nuorelta kysyy vanhempien eron jälkeen, miten hän voi, vastaus on usein lakonisen vähättelevä ”iha ok”. Se ei kuitenkaan tarkoita, että nuori ei haluaisi puhua erosta.

– Kirjaa kootessani nuorten viesti kävi hyvin selväksi: nuoret kokevat, että heitä ei aidosti kuulla. He toivovat aikuisilta ihan perusjuttuja; että kysyttäisiin, mitä toivot, miten voit ja mikä olisi sinulle parasta, Välikädessä-kirjan kirjoittaja Miia Lehtonen Kasper – Kasvatus ja perheneuvonta ry:stä kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lehtonen kertoo, että kirjaa varten tehdyt haastattelut olivat usean nuoren kohdalla ensimmäinen kerta, kun he keskustelivat vanhempiensa erosta ylipäänsä kenenkään kanssa.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Moni nuori sanoi, että olin ensimmäinen, joka sitä kysyi. Tarvetta puhumiselle kyllä olisi.

Isommatkin lapset kaipaavat huomiota: heillekin on tärkeää, että vanhemmat kertovat rakastavansa ja olevansa kiinnostuneita.

Lehtonen muistuttaa, että vaikka teinit ovat usein hyvin omatoimisia ja moni nuori jatkaa eron keskellä omaa elämäänsä, se ei tarkoita, etteikö hän ajattelisi eroa tai haluaisi jakaa mietteitään. Kun löytää oikean hetken, nuoresta saa irti puhetta. Aikuinen voi myös ohjata nuoren puhumaan ystävälle tai koulukuraattorille.

– Asetelma eroperheissä kääntyy liian helposti pienempien lasten tukemiseen. Mutta isommatkin lapset kaipaavat huomiota: heillekin on tärkeää, että vanhemmat kertovat rakastavansa ja olevansa kiinnostuneita.

Vanhemmat saattavat ajatella, että kun nuorelta on kysytty kuulumisia ja hän on vaikuttanut olevan sujut eron suhteen, ei ole tarvetta kysyä enää uudelleen.

– Vaikka erosta olisi aikaa, nuorella sattaa herätä ajatuksia ja kysymyksiä vielä pitkänkin ajan päästä. Vanhemman kannattaa siis avata keskustelua useammin kuin kerran. 

Nuorelle on usein myös erittäin tärkeää tietää eron syy. Jos eroa ei ole käsitelty, nuorella saattaa olla siitä aivan vääriä mielikuvia tai tulkintoja.

– Eron syistä pitää pystyä keskustelemaan ikätason mukaan, mutta aina rehellisesti. Kyllä teini-ikäinen jo huomaa, jos hänelle valehdellaan.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla