Murrosikäisen vanhempi, oletko hukassa? Nyt viimeistään kannattaa tutustua Skamiin.

Hitiksi Suomessakin nuossut nuortensarja Skam on kerännyt Yle Areenassa yli kuusi miljoonaa käynnistysklikkiä ja alkaa pyöriä nyt myös tv:n puolella. Televisiossa sarja nähdään Yle Teema & Femillä sunnuntai- ja maanantai-iltaisin alkaen ensimmäisestä kaudesta. Areenan puolella sen sijaan pyörii jo sarjan neljäs ja viimeinen kausi.

Skam on norjalainen nuortensarja, joka kertoo Oslossa Hartvig Nissenin koulua käyvien lukiolaisten elämästä. Jokainen tuotantokausi keskittyy yhteen päähenkilöön.

Ensimmäisen kauden pääosassa on uudessa koulussa aloittanut Eva, toisessa kimppakämpässä asuva Evan kaveri Noora, kolmannessa omaan seksuaalisuuttaan pohtiva Isak ja neljännessä muslimityttö Sana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sarjasta on tullut hitti pohjoismaiden ulkopuolellakin, ja siitä on tekeillä myös amerikkalainen versio.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Erityisesti neljä asiaa selittää Skamin suosion.

1. Skam ei häpeile eikä holhoa

Skam (suomeksi Häpeä) on erilainen nuortensarja, koska se näyttää teini-iän juuri sellaisena kuin se on. Se ei kiillota, siloittele tai sensuroi.

Skamissa oslolaisnuoret rakastuvat, riitelevät, sekoilevat ja puhuvat juuri niin kuin oikeat teini-ikäiset. Se on paljon velkaa brittisarja Skinsille (2007–2013), mutta pohjoismaalaisena sarjana on lähempänä suomalaisteinien elämää ja siksi myös uskottavampi: elämä on räkäistä biletystä, mutta nappeja nappaillaan vähän bristolilaisnuoria maltillisemmin. Draamaksi riittää elämä itsessään.

2. Skam puhuu tärkeistä asioista niiden oikeilla nimillä

Skam kuvaa juuri niitä asioita, joilla on teini-iässä merkitystä: kavereilla, ihastumisilla, seksillä, riidoilla, kiusaamisella, sekoilulla ja oman elämän käsittämisellä. Se ei karta herkempiäkään aiheita, kuten homoutta, uskontoa, mielenterveysongelmia.

Skamissa nuoret ovat moniääninen joukko, jossa jokainen on yksilö.

Skam on kohdannut nuoret alusta asti moniäänisenä joukkona, jossa jokainen on yksilö. Siksi samat suositut ja uhmakkaat hahmot voivat samalla olla myös epävarmoja ja ujoja, ystäviä ja vihollisia.

3. Skamissa soi musiikki

Minkä tahansa vakavastiotettavan nuortensarjan tunnistaa siitä, että siinä soi musiikki, jolla on todella kosketus nuorten elämään. Skamissa asia on hoidettu enemmän kuin kunnialla.

Sarjassa kuultavasta musiikista pääsee kärryille virallisella Spotify-soittolistalla, joka päivittyy säännöllisesti.

4. Skamia eivät katso vain nuoret

Parasta on, että Skamia katsoakseen ei tarvitse olla edes nuori. Aikuisille sarja tarjoaa katkeransuloisen muistutuksen siitä miltä se elämän kevät tuntuikaan.

Murrosikäisten – nykyisten tai tulevien – vanhemmille Skam on mitä korvaamaton opas siihen, mitä on olla teini 2010-luvulla.

Skam Yle Teema & Femillä alkaen sunnuntaina 30.4. klo 23.25.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla