Nuorten mielestä kännykän käyttöä on vaikea vähentää, vaikka moni nuori kokee kännykän haittaava vuorovaikutusta ystävien kanssa. Kuva: Shutterstock
Nuorten mielestä kännykän käyttöä on vaikea vähentää, vaikka moni nuori kokee kännykän haittaava vuorovaikutusta ystävien kanssa. Kuva: Shutterstock

Nuoret kaipaavat vanhempiensa apua ruutuajan vähentämiseksi, selviää MLL:n mediakyselystä. 

Onko ruutu korvannut aikuisen ja lapsen yhdessäolon? Onko koululainen vaihtanut ulkona leikkimisen Youtube-videoihin? Aika moni on. Tämä on nähty muun muassa kevään ajan televisiossa pyörineessä Supernanny Suomi -ohjelmassa, jossa perheiden suurin ongelma on ollut lasten älylaitteilla viettämä aika. 

Jos ruutuaika on jo ala-asteikäisten lasten kanssa iso ongelma, mitä tapahtuu kun lapsi siirtyy yläasteelle? Kolmasosa nuorista haluaa rajoittaa omaa netin käyttöään, mutta he eivät pysty siihen yksin, selviää MLL:n tuoreesta mediakyselystä. Puhelinta ja somea on näppärä selata tylsänä hetkenä, ja siksi nuoren on helppo kadota virtuaalimaailmaan.

Nuorilla on kova paine olla koko ajan läsnä sosiaalisessa mediassa. 

Nuoret kertovat, että heillä on kova paine olla koko ajan läsnä erilaisissa sosiaalisen median palveluissa ja viestisovelluksissa silloinkin, kun he näkevät toisiaan kasvokkain. Nuoret viettäisivät aikaa ystäviensä kanssa mielellään ilman puhelimia. Osa kertoo, että vaikeista asioista puhuminen on helpompaa viestein kuin kasvokkain. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nuoret kertovat kaipaavansa vanhempiensa ja ystäviensä apua ruutuajan vähentämiseksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Olisi kiva, että kaikki vähentäisivät kännykän käyttöä, sillä jos vain minä vähentäisin, niin muut silti käyttäisivät, jolloin siitä ei olisi apua vuorovaikutusjuttuihin. On ärsyttävää, kun kaverin kanssa ei keksi enää mitään tekemistä vaan molemmat ovat koko ajan kännykällä.”

Puolet nuorista kertoo tutustuneensa somen avulla uusiin ihmisiin. 

Somen käytöstä on myös iloa: puolet vastaajista kertoo tutustuneensa uusiin ihmisiin virtuaalimaailmassa, esimerkiksi heidän oman koulunsa oppilaisiin. Osaa some on auttanut tutustumaan vanhoihin kavereihin paremmin. 

Yläasteikäisille suunnattu kysely jakaantui neljään teemaan: kaverisuhteisiin, sosiaalisen median luomiin paineisiin, mediankäyttöön ja loukkaavaan kohteluun netissä. Kyselyyn vastasi 1 500 nuorta. 

Kysely

Kuinka monta tuntia teinisi viettää puhelimella päivässä?

6 tuntia tai enemmän
6 tuntia tai enemmän
41.3%
5 tuntia
5 tuntia
20.6%
4 tuntia
4 tuntia
17.2%
2 tuntia
2 tuntia
10.3%
3 tuntia
3 tuntia
10.3%
1 tunti
1 tunti
0%
Ääniä yhteensä: 29
Sisältö jatkuu mainoksen alla