Kuva: 123rf
Kuva: 123rf

Lapset pohtivat entistä enemmän seksuaalista suuntautumista ja sukupuoli-identiteettiä Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimessa.

Seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset ovat yleisin aihe Lasten ja nuorten puhelimessa. Viime vuonna soitoista useampi kuin yksi viidestä koski seksuaalisuutta.

Pienet lapset kyselevät lähinnä seksiin liittyviä käsitteitä. Yläkoululaiset ja sitä vanhemmat lapset pohtivat omaa seksuaalista kehitystä mutta yhä useammin myös seksuaalista suuntautumista ja sukupuoli-identiteettiä.

Yhä useampi lapsi tai nuori myös määrittelee oman sukupuolensa joksikin muuksi kuin tytöksi tai pojaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

MLL:n chatissä ja kirjepalvelussa otettiin vuonna 2013 käyttöön sukupuolikategoria ”joku muu”. Toissa vuonna vain 21 yhteydenottajaa määritteli sukupuolensa joksikin muuksi, viime vuonna luku oli 96.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osa yhteyttä ottaneista lapsista tuntee, että hänen omaa ajatusta sukupuolesta vähätellään. Mannerheimin Lastensuojeluliitto muistuttaa, että jokaisella lapsella on oikeus olla sinut itsensä kanssa ja aikuisten on tärkeä osoittaa lapselle, että hän hyväksyy tämän sellaisena kuin on.

– Lapsen identiteetin kunnioittaminen ei ole mielipide vaan ihmisoikeuskysymys, toteaa Lasten ja nuorten puhelimen suunnittelija Heidi Holappa MLL:n tiedotteessa.

Viime vuonna MLL:n vapaaehtoiset päivystäjät vastasivat yhteensä yli 36 300 yhteydenottoon. Lasten ja nuorten kassa käytiin 1 250 chat-keskustelua. Usein chattiin pyrki enemmän nuoria kuin sinne pääsi.

Puheluissa arjen yksinäisyys ja seksuaalisuus ovat aiheina vuosi toisensa jälkeen suosituimpia. Yleisin aihe chatissa ja nettikirjeissä oli masentunut mieliala tai ahdistuneisuus. Myös seksuaalinen ahdistelu tai hyväksikäyttö nousi chatin aiheissa korkealle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla