Teini-ikä saa vanhemman samaan neuvottomuuden tilaan kuin vauva-aika. Joskus auttaa, kun siihen myös suhtautuu samalla lailla.

Siellä se pötköttää sängyssään, rakkautemme hedelmä. Tekisi mieli tunnustella nenän alta, hengittääkö varmasti. Nyt on rauhallinen hetki. Iltaisin on ollut vaikeuksia nukkumaanmenon kanssa, syömisestä tulee vääntöä ja välillä hirveät hepulit ihan muuten vaan. Tuskastuttaa, kun ei aina tiedä, mistä kohtaa pientä ottaa.

Onhan hän vasta 14 – ja vanhempansa yhtäkkiä samassa neuvottomuuden tilassa kuin tyypin ollessa vauva. Mikä harmittaa? Miten auttaisin? Olenko pilannut kaiken?

Ja hankalan hetken jälkeen aina uudelleen: Kuinka hurmaava tyyppi meillä on! Keneen lie tullut!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tässä välissä ehtikin olla pitkä jakso, jolloin tunsin olevani jotenkuten kartalla vanhempana, tai ainakin elämä tuntui suht ennustettavalta. En ole koskaan haikaillut aiempien vaiheiden perään tai surrut lasten kasvamista. Sehän on ollut vain mahtavaa. Jokainen uusi vaihe on ollut askel eteenpäin. Niin kuulemma teini-ikäkin, mutta melkoiselta taantumalta se välillä tuntuu, sekä lapsella että vanhemmalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tässä välissä ehtikin olla pitkä jakso, jolloin tunsin olevani jotenkuten kartalla vanhempana.

Vuosia sitten ystäväni isosisko, jo pitemmälle ehtinyt vanhempi, sanoi, että teini-ikäisten otsassa pitäisi lukea: "uudelleenrakennus käynnissä". Se muistuttaisi ympärillä hepuloivia vanhempia siitä, että teini tarvitsee ymmärrystä ja empatiaa siinä kuin vauva tai uhmaikäinenkin.

Kun oma käytökseni teinin kanssa taantuu, yritän muistaa uudelleenrakennuksen ja kauan sitten lukemani lehtijutun, jossa kolmen teinin äiti kuvaili elämänvaihetta ”hurjan mielenkiintoiseksi”. Saihan hän olla aitiopaikalla seuraamassa, millaisia ihmisiä hänen lapsistaan kuoriutuu.

Tosiaan. Vähän kuin vauva-aikana: tuntui ihan mahdottomalta kuvitella, millainen lapseni olisi taaperona, saati koululaisena. Oikein jännitti odottaa.

Siihen tunteeseen tartun nytkin – jotain mahtavaa sieltä on taas tulossa.

Meidän Perhe -lehden pääkirjoitus 11/2018

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla