iStockphoto
iStockphoto

Jos voisit palata ajassa yläasteen ensimmäiseen päivään, mitä neuvoja antaisit itsellesi?

Murrosiässä ja teinivuosissa on aurinkoiset hetkensä: saa viettää kosolti aikaa kavereiden kanssa, juhlia ja kokea ainutkertaisia hetkiä. Vuodet voivat myös olla karmaisevia: loputon määrä juoruja, vaikeita tehtäviä, noloja mokia…

Vuosista viisastuneena – mitä neuvoja antaisit teini-ikäiselle itsellesi yläasteen ensimmäisenä päivänä? Tässä Babble.comin listaamat 15 ehdotusta.

Mitä sinä lisäisit listalle?

1. Älä pelkää opettajaa

Opi tuntemaan opettajasi. Pieni osa opettajista saa sinut ajattelemaan: "Miksi ihmeessä hän vihaa oppilaita noin paljon?” Usko tai älä, loput opettajista ovat aidosti mukavia. Heidän työnsä on tehdä sinut fiksummaksi, mutta he eivät onnistu siinä, jos et uskalla esittää kysymyksiä.

2. On turha koettaa olla kaikkien suosikki

Älä yritä muuttaa itseäsi vain siksi, että pääsisit muiden suosioon. Useimmiten ne, joihin yrität samaistua ja tehdä vaikutuksen, ovat niitä, joiden kanssa sinun ei ole tarkoituskaan ystävystyä.

Pidä yhtä niiden kanssa, jotka pitävät juuri sinusta – ei hahmosta, joka yrität olla. 

3. Älä halveksu murrosikää

Kyllä, moni asia murrosiässä mättää. Kaikki kuitenkin pääsevät yli kasvukivuista. ”Se, mikä ei tapa, vahvistaa” – olet murrosiän jälkeen uusi, kypsempi ihminen.

4. Lue kirja

Kun saat tehtäväksi kirja-arvostelun, älä rustaile sitä Wikipedian pohjalta. Valitettavasti kirjat eivät toimi “lue yksi, niin olet lukenut kaikki” -periaatteella, etkä voi korvata yhtä toisella.

Lue ensin se kirja, joka sinun on pakko lukea koulua varten. Lue sen jälkeen se kirja, jonka haluat lukea.

5. Löydä intohimosi

Tee sitä, mistä todella nautit: urheile, musisoi, piirrä. Älä luovuta! Tee kuitenkin valintasi huolella. Jos otat itsellesi harrastuksen, josta et ole aidosti kiinnostunut, siitä tulee helposti riippakivi. site.

Koulu on tarpeeksi uuvuttavaa – turha siis hankkia ylimääräistä stressiä vapaa-ajalle.

6. Älä kapinoi vain kapinoinnin ilosta

Miksi olla kapinallinen, kun on helpompi olla laiska? Kapinallisuus vaatii paljon energiaa ja johtaa vain huonoon omaantuntoon. On huomattavasti helpompaa välttää kapinallisuutta, jos siihen ei ole mitään syytä.

7. On ok olla sinkku

Saatat kadehtia seurustelevia pareja, mutta ei maailma sinkkuuteen kaadu. Myötäelä romanttisia komedioita! Et ehkä pääse nauttimaan ruusuista, suklaista ja rakkaudentunnustuksista, mutta etpä toisaalta päädy kärsimään tuskallisista eroista.

8. Pidä salaisuudet salaisuuksina

Tuskin haluat juorukellon mainetta. Jos ystävä uskoo sinulle salaisuuden, ohje on yksinkertainen: älä kerro sitä eteenpäin! Jos juoruilet, ei sinuun enää luoteta.

9. Säilytä tasapaino

Älä lupaudu kaikkeen mahdolliseen. Pidä tasapaino koulun ja vapaa-ajan välillä ja huolehdi siitä, että nukut ja pidät hauskaa sopivissa määrin. Kohtuus kaikessa.

10. Pyydä rohkeasti apua

Avun pyytäminen on aikuisellekin hankalaa. Ei ole noloa myöntää, että koet jonkun asian vaikeana – se ei ole merkki heikkoudesta. Kukaan ei ole täydellinen, ja me kaikki tarvitsemme toisinaan apua.

11. Viivyttele tehokkaasti

“Älä vitkastele” on epärealistinen ja turha neuvo teinille. Joskus ei vain kiinnosta tehdä läksyjä juuri sillä hetkellä. Käytä viivyttely tehokkaasti – tee jotain niin tylsää, että haluat palata läksyjen pariin (siivoa vaikkapa huoneesi).

12. Älä valehtele arvosanoista

Se voi joskus vaikuttaa hyvältä idealta – vältät konfliktin ja peität samalla puutteellisen opiskelun. Totuus tulee kuitenkin ilmi ennemmin tai myöhemmin. Vanhemmat saavat tietää, että et ainoastaan valehdellut, vaan he saavat tietoonsa myös todellisen arvosanasi. Valheen jäljet ovat lyhyet.

13. Mieti ennen kuin teet

Haluatko olla se surullisenkuuluisa bilettäjä, josta kaikki puhuvat? Tuskin. Kaikki teinit tekevät välillä jotain typerää. Mieti kuitenkin, millaiset kuvat päätyvät seuraavana päivänä Facebookiin. Pohdi siis tekojesi seurauksia ennen kuin toimit. Parhaimmillaan voit nauraa virheillesi seuraavana päivänä.

14. Pidä kiinni aikatauluista

Aikataulujen laatiminen on helppoa – noudattaminen ei niinkään. Aikomusten ja tekojen välillä on yllättävän syvä kuilu. On kovin houkuttelevaa siirtää asioita toiseen ajankohtaan, kun listalla on miljoona muutakin asiaa. Laadi realistisia aikatauluja ja pidä niistä kiinni.

15. Älä jätä kaikkea kohtalon varaan

Jos sinulla on unelma, tavoittele sitä! Älä odota kohtalon puuttuvan peliin (valitettavasti kohtalo ei toimi niin kuin elokuvissa väitetään). Konkreettiset teot ovat pääroolissa. Tavoittele siis unelmiasi – kadut ainoastaan sitä, että et yrittänyt.

Lähde: Babble.com

Vierailija

Aikamatka: 15 neuvoa murrosikäiselle

"8. Pidä salaisuudet salaisuuksina Tuskin haluat juorukellon mainetta. Jos ystävä uskoo sinulle salaisuuden, ohje on yksinkertainen: älä kerro sitä eteenpäin!" Tuo ohje on vaarallinen. Olen sanonut omalle tyttärelleni, että salaisuuksia EI tarvitse pitää. Jos koulukaveri kertoo, että häntä kiusataan koulussa tai että kotona isä lyö äitiä, niin sellaiset "salaisuudet" on ehdottomasti kerrottava minulle. Ei ole KENENKÄÄN edun mukaista se, että lapset pitävät salaisuuksia ja päätyvät itsemurhaan (...
Lue kommentti

Ei, et ole epäonnistunut kasvattajana. Aivojen mullistus murrosiän kynnyksellä heikentää lapsen kykyä empatiaan, mutta onneksi vain hetkeksi.

Läski! Vammainen! Näillä sanoilla esiteinit keskustelevat luokan whatsappissa. Mikä niitä vaivaa, ihmettelee aikuinen.

Osa esimurrosikäisistä on kaverisuhteissaan ilkeitä ja epäempaattisia. Luokkahenki oli vielä viime vuonna ihan hyvä, mutta nyt se on mennyttä, kun toisten ulkonäköä arvostellaan ja joku suljetaan kaveripiirin ulkopuolelle hylkiöksi.

Esimurrosiässä aivot ovat kovimmassa kehitysvaiheessa sitten varhaislapsuuden.

Yksi syy tähän löytyy aivoista. Esimurrosiässä aivot ovat kovimmassa kehitysvaiheessa sitten varhaislapsuuden. Etuotsalohkojen kehitys kestää pitkään. Etuotsalohkoja tarvitaan esimerkiksi oman toiminnan kontrollointiin sekä oman sen tarkasteluun ikään kuin ulkopuolisen silmin. Murrosiässä näissä toiminnanohjaukseksi kutsutuissa taidoissa tapahtuu notkahdus, mikä saattaa selittää sen, että nuori käyttäytyy yhtäkkiä epäempaattisesti.

Ole sinä lisäaivo

Murrosikäisen kykyä myötätuntoon heikentää aivomyrskyn lisäksi se, että hänen huomionsa on muissa asioissa. Nuorella on täysi työ miettiä, kuka ja millainen hän on. Se voi viedä huomiokykyä toisten tunteiden ymmärtämiseltä.

Järjettömältäkin tuntuvan toiminnan taustalla on yleensä jokin logiikka. Usein se liittyy siihen, että kaikki ihmiset haluavat olla tärkeitä toisten silmissä. Koviksen lailla käyttäytyvä jenginjohtajakin tekee sitä, millä uskoo saavansa muilta arvostusta.

Auta lasta miettiään, miltä hänestä itsestään tuntuisi, jos häntä kohdeltaisiin samoin.

Toimi sinä lapsen lisäaivoina ja auta häntä miettimään, miltä hänen toimintansa muista tuntuu ja miltä hänestä itsestään tuntuisi, jos häntä kohdeltaisiin samoin. Miltä hylkääminen voisi tuntua? Miten eri tilanteissa voisi käyttäytyä hedelmällisemmin?

Puhu tunteista

Tunne- ja empatiataitoja opitaan kaikessa vuorovaikutuksessa. Tutkimusten mukaan lapset, joiden vanhemmat käyttivät paljon mielentiloja kuvaavia sanoja puhuessaan lasten kanssa, kun nämä olivat vauvoja, pärjäsivät toisten ajatusten ymmärtämistä vaativissa tehtävissä nelivuotiaina keskivertoa paremmin.

Samoin lasten, joiden vanhemmat käyttivät paljon lapsen haluja ja tarpeita kuvaavia sanoja lapsen ollessa parivuotias, havaittiin selviytyvän empatiaa vaativista tehtävistä kuusivuotiaina paremmin kuin muut ikäisensä.

Empatiataitojen oppiminen jatkuu pitkään. Myös teini-ikäisen vanhemmat voivat näyttää esimerkkiä: puhua tunteistaan, sanoittaa mielentilojaan ja ajatuksiaan, kertoa, miltä teinin käytös heistä tuntuu ja kysellä, miltä heidän käytöksensä teinistä tuntuu.

Empatian kannalta ykköstaito on mielikuvitus.

Taitoja, ei vain tunnetta

Empatia ei ole vain tunne, vaan yhdistelmä erilaisia taitoja. Vähän samaan tapaan kuin musikaalisuus, joka vaatii tarkkaa kuuloa, hyvää hienomotoriikkaa ja paljon muuta. Empatian kannalta ykköstaito näyttäisi olevan mielikuvitus. Mitä paremmin pystymme kuvittelemaan asioita, sitä helpommin voimme arvella, mitä toinen ihminen ajattelee. Tämä on tärkeää, jotta voimme asettua toisen asemaan.

Empatiataitoihin kuuluu myös kyky huomata ja tulkita toisten tunnetiloja esimerkiksi ilmeistä, kehonkielestä ja äänenväristä. Kaikkia näitä taitoja voi harjoitella.

Älä sammuta sitä

Entä jos perheessä aikuisetkaan eivät ole kovin empaattisia? Silloin on vaikea opettaa myötätuntoista käytöstä myöskään lapsille. Vanhemman epäempaattisuus on voinut syntyä monesta syystä elämänhistorian varrella. Onneksi empatiataitoja voi opetella läpi elämän.

Aikuisen empatia voi olla hukassa myös ympäristön vuoksi. Kilpailua ja ihmisen erillisyyttä korostavat ympäristöt, kuten työpaikat, joissa tärkeintä on rahan haaliminen, sammuttavat tehokkaasti empatiaa. Samoin tekee mikä tahansa epäinhimillistävä ympäristö. Esimerkiksi liikenteessä toisia liikkujia ajatellaan helposti kasvottomina autoilijoina tai pyöräilijöinä.

Nettiä ja somea syytetään usein empatian tuhoamisesta. Vielä ei ole tieteellisiä tutkimuksia siitä, mitä runsas netin ja somen käyttö tekee empatiataitojen kehittymiselle. Se kuitenkin tiedetään tutkitusti, että internet on vaikea ympäristö myötätunnolle. Nettikeskusteluissa emme näe toisen ihmisen silmiä, kasvojen ilmeitä, suupielien nykimistä, vaivihkaista ilmeen muuttumista hymystä pettymykseen.

Tätäkin asiaa kannattaa vanhempien avata teineilleen.

Asiantuntijana psykologi ja tutkija Katri Saarikivi Helsingin yliopiston kognitiivisen aivotutkimuksen yksiköstä.

Tapahtui tosielämässä

”Lapsi ihmetteli: Miten sä voit olla niin kiinnostunut mun elämästä, kun mä en ole yhtään kiinnostunut sun?”

Maria

”Synttärijuhlilla johtajatyttö sanoi, että nyt jaetaan porukka kahtia, rumiin ja kauniisiin. Ja näin tehtiin.”

Sanna

”Mitä liikkuu sen äidin päässä, jonka mielestä on ok, että tytär kutsuu synttäreille luokan 12 tytöstä 11?”

Virva

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nuoret kaipaavat enemmän arkista puuhastelua yhdessä vanhempiensa kanssa, selviää tuoreesta kyselystä.

– On outoa, etteivät joidenkin luokkakavereiden vanhemmat tiedä, missä lapsi on. Ne voisivat yrittää tehdä joskus jotakin yhdessä, koska kyllä monet varmasti haluavat olla yhdessä vanhempien kanssa, vaikka esittäisivätkin jotain muuta, sanoo Peppi, 15, Meidän Perheen haastattelussa.

Sama tulos nousi esiin tuoreessa Elisan teettämässä kyselyssä, jossa selvitettiin 15–17-vuotiaiden suomalaisnuorten ajatuksia perheen ja ystävien välisestä vuorovaikutuksesta.

Yli puolet nuorista haluaisi tehdä enemmän asioita yhdessä vanhempiensa kanssa. Kaikkein toivotuinta oli tavallinen arkinen yhdessäolo, kuten juttelu, pelailu ja muu yhdessä tekeminen. Toisena nuorten toivelistalla olivat yhteiset harrastukset ja liikunta, ja kolmantena yhteiset ruokailuhetket vanhempien kanssa.

Kyselyyn vastanneista yli puolet ei jutellut vanhempiensa kanssa päivittäin kuin korkeintaan kymmenen minuuttia. Joka viides ei jutellut pidempään edes viikottain.

– Yhteistä aikaa ei voi korvata millään, sanoo sosiaalipsykologi ja Mitä minä teen tämän teinin kanssa -kirjan kirjoittaja Janne Viljamaa.

– Lapsi voi testata rajojaan vain turvallista aikuista vasten, joka on fyysisesti paikalla, kysyy ja kuuntelee. Aikuinen on peili, josta epävarma teini näkee itseänsä, Jos peili on aina pois, teini ei saa palautetta.

Ei kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

Myös kyselyn perusteella vaikuttaa, että vanhempien kanssa vietetty aika lisää nuorten kokemaa onnellisuutta. Mitä enemmän nuoret kertoivat viettävänsä vanhempiensa kanssa aikaa ja mitä enemmän he kokivat saavansa perheeltään tukea, sitä onnellisemmiksi he arvioivat itsensä.

Ei siis kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

– Suosittelen teinien vanhemmille pitkopedagogiikkaa: kun leivotaan yhdessä, kädet taikinassa voi samalla jutella kaikenlaista. Vastaavia hyviä jutteluhetkiä ovat yhteiset automatkat tai vaikka kävelylenkit, Janne Viljamaa sanoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.