Kuvat
Viena Kytöjoki
Eino Nurmisto on kotoisin Somerolta. Vaikka Eino kirjoitti aluksi Tämän kylän homopoika -blogiaan anonyyminä, pienellä paikkakunnalla kirjoittajan henkilöllisyys arvattiin nopeasti.
Eino Nurmisto on kotoisin Somerolta. Vaikka Eino kirjoitti aluksi Tämän kylän homopoika -blogiaan anonyyminä, pienellä paikkakunnalla kirjoittajan henkilöllisyys arvattiin nopeasti.

29-vuotias Eino Nurmisto on homo. Enää sen sanominen ei tunnu missään, mutta viisitoista vuotta sitten oli toisin. Nyt hän on kirjoittanut kirjan, jota olisi teininä kaivannut.

Eino Nurmiston homous konkretisoitui perheelle ja suvulle tämän ylioppilasjuhlissa. Kun Eino 19-vuotiaana esitteli juhlissaan ensimmäisen poikaystävänsä, asia tuli kerralla selväksi kaikille. 

Eino ei ollut kertonut vanhemmilleen suoraan seksuaalisesta suuntautumisestaan, vaikka tiesi jo lapsena tykkäävänsä pojista. Einon vanhemmat olivat aina antaneet lapsensa olla sellainen kuin tämä oli: nukeilla leikkivä ja prinsessamekkoihin pukeutuva iloinen pikkupoika. Siitä huolimatta Eino ehti pelätä, että vanhemmat eivät halua olla enää hänen kanssaan tekemisissä, kun saavat tietää Einon homoudesta. 

– Monet pelkäävät eniten juuri vanhempiensa reaktiota, vaikka usein mitään dramaattista ei uutisen kertomisen jälkeen tapahdukaan, Eino sanoo. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vanhemmat eivät lopulta yllättyneet Einon homoudesta. Nykyään kun Eino puhuu homoudesta radiossa tai kirjoittaa aiheesta Tämän kylän homopoika -blogiinsa, vanhemmatkin ovat kuulolla. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ulostulon vaikeutta pohditaan myös Einon tuoreessa kirjassa Homopojan opas (Nemo). Oppaassa hän käsittelee muun muassa homopoikien suhteita ja seksiä sekä vastaa kysymyksiin, joita ei yleensä kehdata kysyä. Teemat ovat osin samoja, joita Eino on käsitellyt blogissaan. 

Einon mukaan yksi keino pitää ovi auki keskustelulle teinin kanssa on se, että ei osoita olettavansa mitään tämän seksuaalisuudesta. Sen sijaan, että tytöltä kysyy poikaystävästä tai pojalta tyttöystävistä, vanhempi voi kysyä, seurusteleeko nuori tai onko hän ihastunut. Tämä viestittää lapselle, että ihastuksen sukupuolella ei ole merkitystä. 

Sekin auttaa, jos kodissa on jo valmiiksi suvaitseva ilmapiiri. 

– Kun vanhemmat puhuvat arjessa vaikkapa avioliittolain muutoksesta tai muista vähemmistöjä koskettavista aiheista, lapsi ymmärtää, että sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta voi puhua kotona, eikä aihe ole kielletty. 

Kun teini haluaa jutella seksuaalisuudestaan, se on suuri luottamuksen osoitus. Eino neuvoo miten kohtaat nuoren niin, että yhteys säilyy. 

Anna aikaa. Nuorelta ei kannata tivata, tykkääkö hän tytöistä, pojista vai molemmista. Teinin on itse saatava päättää, milloin kertoo seksuaalisesta suuntautumisestaan ja miten. Asia on nuorelle intiimi ja henkilökohtainen, eikä nuori välttämättä ole itsekään varma siitä, miten hänen seksuaalisuutensa kehittyy.

Selvitä, mistä nuori puhuu. Jos nuoren käyttämät termit kummastuttavat, ota niistä selvää. Näin tuet nuorta parhaiten tämän identiteetin kehittymisessä. Voitte myös yhdessä etsiä vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin, jos se vain tuntuu nuoresta luontevalta. 

Ota aikalisä. Jos tilanne tuntuu vaikealta, hae apua. Älä pura negatiivisia tunteitasi nuorelle, vaan keskustele hänen kanssaan sitten, kun olet sulatellut uutista. Kirje voi helpottaa asian läpikäymistä, puolin ja toisin. 

Älä puhu vain seksistä. Tavallinen seksivalistus riittää, vaikka teini olisi suuntautumiseltaan jotain muuta kuin hetero. Tekniikkaa tärkeämpää on kertoa läheisyydestä ja kumppanin kunnioituksesta.

Kuuntele. Lopulta tärkeintä on, että pystyt jättämään omat ajatuksesi sivuun ja kuuntelemaan nuorta – läsnäolo auttaa lasta parhaiten. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla