Juuri kun pääsit eroon lastenohjelmien piinallisista tunnareista, tilalle tulevat Justin Bieber ja kumppanit. Kuva: iStockphoto.
Juuri kun pääsit eroon lastenohjelmien piinallisista tunnareista, tilalle tulevat Justin Bieber ja kumppanit. Kuva: iStockphoto.

Murrosiän kynnyksellä lapsen käytös tuntuu kummalla tavalla tutulta.

Kun seesteisestä alakoululaisesta tulee esiteini, vanhempien hermot ovat uudella tavalla koetuksella. Jotain tuttua ailahtelevassa tuiskahtelijassa silti on. Ihan kuin tämä olisi koettu joskus ennenkin...

Babble.com-sivusto listasi kymmenen esimerkkiä, jotka todistavat, että esiteinit ovat ihan kuin uhmaikää lähestyviä taaperoita.

1. Huono musiikkimaku. Juuri kun pääsit eroon lastenohjelmien piinallisista tunnareista, tilalle tulevat Justin Bieber ja kumppanit.

2. Kiukuttelu. Uhmaikäisen mielestä olet kakkiainen, kun yrität parhaasi mukaan pitää hänestä hyvää huolta. Esiteini on samaa mieltä. Ja silti, enemmän kuin mitään muuta, kumpikin haluaa tulla rakastetuksi.

3. Dramatiikka. "Siis mä KUOLEN jos en saa niitä farkkuja. Äiti PLIIIIS." 12-vuotiaan suhteellisuudentaju ja tunnereaktioiden äärimmäisyys ovat samaa luokkaa kuin kaksivuotiaalla.

4. Kömpelyys. Muistatko ajan, kun taapero huojahteli tasaisella lattialla kuin humalainen merimies? Myös esiteinillä on hankaluuksia pitää raajansa järjestyksensä ja juomalasit ehjinä.

5. Tiukka näkemys vaatteista. Montako kertaa jouduit kaivamaan sen tärkeimmän lempipaidan pyykkikorista, koska lapsesi ei muuten suostunut pukeutumaan? Nyt hän kieltäytyy yhtä ehdottomasti nostamasta housujaan ylemmäs.

6. Hiivatinmoinen sotku. Taapero sai aikaan kaaoksen, jota hän ei osannut siivota. Esiteini saa aikaan kaaoksen, jota häntä ei kiinnosta siivota.

7. Oma napa paras napa. Minä itte! Minun! Nyt hänen sanavarastonsa on jo suurempi, mutta sisältö suunnilleen sama: Mä haluan / Saanko mä / Mä tarviin / Mutta kun mä...

8. Möläyttely. Uhmiksen kanssa sai jännittää bussissa ja uimahallissa, mitä epäkorrektia hän päästää suustaan vaikkapa kanssaihmisten ulkonäöstä. Se oli ehkä vain lempeää valmennusta siihen, mitä on edessä murrosikäisen kanssa.

9. Puhelinhulluus. Taapero tuntee vetoa kännykkään kuin esiteini... no, kännykkään.

10. Meteli. Taaperovuosina ehkä kuvittelit, että tämän pahemmaksi möykkääminen ei voi mennä: "soivien" lelujen piinallinen äänimaisema, uhmaikäisen korviahuumaavat raivarit. Mutta sitten tulevat teinarin huono musiikki, tuohtuneet purkaukset milloin mistäkin ja pakolliset ovien paiskomiset.

Alkuperäinen artikkeli: 10 Ways Tweens Are Just Like Toddlers

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.