Meidän Perheen kyselyyn vastanneet teinitytöt ikävöivät vanhempiaan ilmastonmuutoksen, ulkonäköahdistuksen, tulevaisuudenpelon ja muiden suurten huolten keskellä.

Ikävä isää, joka on aina työmatkalla. Ikävä äitiä, joka asuu joka toinen viikko muualla. Ikävä vanhempaa, joka ei ole läsnä silloinkaan, kun on kotona. Ikävä äitipuolta, joka uusperheen hajotessa katosi elämästä.

Moni apua hakevista nuorista kertoo ikävästä, joka nakertaa sisuskaluja perhejärjestelyjen tai vanhempien kuormittuneisuuden takia.

– Nuoret kärsivät erojen ja riitojen ohella muun muassa siitä, jos vanhemmat eivät ole emotionaalisesti tai fyysisesti läsnä. Joissain perheissä kaikki vanhemmat eivät ole koskaan yhtä aikaa paikalla ja lapsella on aina ikävä jotakuta, sanoo Mielenterveysseuran verkkokriisityön päällikkö Satu Sutelainen, joka kuulee työssään jatkuvasti nuoria ahdistavista teemoista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Monet nuoret eivät halua kertoa ongelmistaan vanhemmilleen, koska tietävät näiden olevan muutenkin ylikuormittuneita.

Monet nuoret eivät halua kertoa ongelmistaan vanhemmilleen, koska tietävät näiden olevan muutenkin ylikuormittuneita. He siis kärsivät yhteiskunnan suorituskeskeisyydestä paitsi suoraan myös välillisesti, vanhempien stressin takia. Teinejä hämmentää myös alkava itsenäistyminen vanhemmista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nimenomaan tyttöjen ahdistus on viime vuosina lisääntynyt. Vuoden 2017 kouluterveyskyselyssä joka viides tyttö kertoi kokeneensa kohtalaista tai vaikeaa ahdistuneisuutta, kun taas pojista vain noin kuusi prosenttia kertoi olleensa ahdistunut.

Joka viides tyttö kertoi kokeneensa kohtalaista tai vaikeaa ahdistuneisuutta.

Etenkin 8.–9.-luokkalaisilla tytöillä ja lukiolaistytöillä ahdistuneisuus oli lisääntynyt vuodesta 2013 vuoteen 2017. Mikä tässä ajassa saa varsinkin tytöt ahdistumaan?

Meidän Perheen tekemän verkkokyselyn vastaajat toivat esiin lukuisia ja yllättäviä ahdistuksen aiheita. Oman elämän, koulunkäynnin ja ulkonäön ohella huolet olivat usein jopa ilmastonmuutoksen ja tulevaisuuden kokoisia isoja aiheita. 

Lue lisää teinityttöjen ahdistuksesta ja kyselymme tuloksista: Meidän Perheessä 5/2019 ilmestynyt artikkeli Epidemia (tilaajille)

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla