iStockphoto
iStockphoto

Läheisen suhteen ylläpito murrosikäiseen on tärkeää mutta haastavaa.

Arki murrosikäisen vanhempana vaatii usein pitkää pinnaa ja ymmärtämystä. Nuoren itsenäistyessä yhteys vanhempiin helposti takkuilee, vaikka juuri silloin olisi tärkeää säilyttää läheiset ja avoimet välit.

Tässä kymmenen tärkeää vinkkiä murrosikäisen vanhemmille.

1. Hyväksy muutos

Lapsi muuttuu murrosiässä niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Kiukuttelu, mielialojen vaihtelu ja seurasta vetäytymin kuuluvat kaikki murrosikään, eikä niitä vastaan kannata taistella. Anna lapsen kasvaa ja kehittyä – älä odota hänen pysyvän samanlaisena aikuisuuteen asti. Myös lapsen mielenkiinnon kohteet muuttuvat usein, ja vanhempien pitää hyväksyä se.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Pidä nuori mukana perheen puuhissa

Murrosikäinen lapsi saattaa alkaa väheksymään perheen yhteisiä puuhia, mutta siitä ei kannata tehdä isoa numeroa. Jatka nuoren pyytämistä mukaan perheen aktiviteetteihin, vaikka hän ei enää innostuisikaan niistä entiseen tapaan. Älä kuitenkin nalkuta nuorelle siitä, ettei tämä enää osallistu mihinkään, vaan anna hänen tehdä oma päätöksensä. Kun teini päättää lähteä mukaan, muista kertoa hänelle jälkeenpäin, miten paljon hänen mukanaolonsa ilahdutti sinua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Keksi jotain uutta yhteistä tekemistä

Murrosikäiset pitävät itseään helposti jo aikuisina, joten monet aiemmat yhteiset harrastukset ja tekemiset saattavat tuntua heidän mielestään lapsellisilta. Yritä löytää jotain sellaista yhteistä puuhaa, jonka tekemisestä te molemmat nautitte.

Kaikkein paras harrastus olisi sellainen, jota voisitte tehdä kahden kesken, jolloin teillä olisi samalla tilaisuus keskustella ja viettää rauhassa yhteistä aikaa. Esimerkiksi yhteinen liikuntaharrastus, elokuvissa ja konserteissa käynti ja yhteiset matkat voivat innostaa murrosikäistä viettämään aikaa kanssasi. Myös autokyydin tarjoaminen teinille on hyödyllistä, sillä autossa on usein helppo jutella kahden kesken kaikenlaisista asioista.

4. Kiinnitä huomiota omaan puhetapaasi

Teini-ikäiset ovat usein huomattavan lyhytsanaisia vanhempiensa seurassa. Pyri tekemään sellaisia kysymyksiä, jotka vaativat vastaukseksi jotain muutakin kuin "joo" tai "ei". Sen sijaan, että kysyisit "Oliko siellä kivaa?", voit vaikka kysyä "Mikä siellä oli kaikkein kivointa?".

5. Keskity kuuntelemiseen

Murrosikäinen tarvitsee hyvän kuuntelijan. Jos saat hänet puhumaan, älä tukahduta hänen puhettaan liiallisilla neuvoilla ja kommenteilla. Anna hänen puhua rauhassa – älä tuomitse vaan kuuntele ja keskustele.

6. Muista antaa kehuja

Myönteiset kommentit ja kehut ovat murrosikäiselle kullanarvoisia, vaikka hän ei näyttäisikään sitä sinulle. Nuoret ovat usein hyvin epävarmoja itsestään ja ottavat kritiikin liiankin vakavasti. Pyri antamaan nuorelle kannustusta ja kehuja mahdollisimman usein.

7. Opi neuvottelemaan

Murrosikäisen kuuluu välillä sanoa vastaan ja kapinoida. Keskustele avoimesti sinua huolestuttavista asioista, ja yritä pysytellä tyynenä kiistatilanteissa. Hyvä neuvottelutaito on erittäin hyödyllinen murrosikäisen vanhemmalle.

8. Älä nalkuta

Kiistat ja riidat ovat väistämättömiä, joten yritä olla puuttumatta pikkuasioihin. Jatkuva nalkuttaminen murentaa vahvankin suhteen, joten välillä on paras vaihtoehto katsoa sormien läpi nuoren ärsyttäviä tapoja tai vastaväitteitä.

9. Anna teinille omaa rauhaa

Joskus on parempi antaa nuoren olla rauhassa tai sulkeutua omaan huoneeseensa.

Jos hän haluaa keskustelunne jälkeen poistua mököttämään toiseen huoneeseen, anna hänen mennä, äläkä lähde seuraamaan häntä. Voi olla parempi odottaa hetkeä, jolloin nuori on halukas puhumaan.

Muista kuitenkin olla aina valmis keskustelemaan. Jos nuori haluaa jutella kanssasi, ole läsnä ja anna hänelle aikaa.

10. Osoita luottamusta

Murrosikäistä ei voi pitää ikuisesti liian tiukassa narussa, vaan hänelle on syytä antaa vähitellen erilaisia uusia vapauksia. Tämä osoittaa nuorelle, että häneen luotetaan, mikä tekee hyvää hänen itsetunnolleen.  

Lähde: parenting.com

Lisää neuvoja murrosikäisten vanhemmille löytyy esimerkiksi Väestöliiton nettisivuilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla