Viime viikolla tyttö pukeutui Sweet Lolitaksi, nyt hän on kettutyttö. Aatteen taustalla voi olla toive vanhemmalle: kiinnostu asioistani.

Viime viikolla tyttö pukeutui Sweet Lolitaksi, tällä viikolla hän on kettutyttö. Aatteen taustalla voi olla toive vanhemmalle: kiinnostu asioistani.

 

Eräänä päivänä nuori herää kuin unesta. Siihen asti hän on kulkenut elämässä eteenpäin lammasmaisesti, ystäväjoukon ja vanhempien mielipiteitä kyseenalaistamatta. Nyt uudet ja oudot aatokset alkavat riivata mieltä: Kuka minä oikein olen? Millaisiin asioihin uskon?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Helsinkiläisen Ressun lukion psykologian ja uskonnon opettaja, kahden murkun äiti Ria Oksman kertoo, että pohtimisvaihe alkaa yleensä 12-17 vuoden iässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Herätys on sidoksissa aivojen kypsymiseen, sillä ideologinen pohdiskelu ei ole mahdollista, ennen kuin abstrakti ajattelu onnistuu. Aatteiden viilausvaiheessa nuori yleensä irtautuu vanhemmistaan ja ystävyyssuhteetkin jäsentyvät uudelleen.

- Identiteettiään etsiessään nuori tutustuu moniin eri aatteisiin, tyyleihin ja filosofioihin. Haeskeluvaiheessa nuoren tyyli saattaa vaihtua vuoden sisällä moneen kertaan. Silloin nuori kokeilee, millainen hän oikein haluaisi olla.

 

Minä olen tärkeä

Nuoruuden intomieliset musiikki- tai tyylikokeilut rasittavat ainoastaan vanhemman korvia tai esteettistä tajua, mutta mitä jos nuori liittyy aatteeltaan epäilyttävään liikkeeseen, vaikka skinheadeihin? Tai muuttaa kotoa uskonnolliseen ääriyhteisöön?

Oksman pohtii, että uusi aateympäristö voi tarjota nuorelle tunteen tärkeydestä ja ainutlaatuisuudesta. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos nuorella ei ole tunnesiteitä lähipiirissään.

- Se voi olla tyhjiön täyttämistä. Kun islamiin kääntyneiltä suomalaisnuorilta on kyselty heidän ratkaisustaan, heitä on islamissa viehättänyt eniten sääntöjen selkeys. Kun nuori on hämmennyksissä kehityksensä keskellä, voi olla helpottavaa kuulla, että jollain vaikuttaa olevan vastaukset kaikkeen.

Nuori voi uppoutua kokonaan muihinkin aatteisiin kuin uskontoihin. Esimerkiksi eläintensuojelukysymyksiin uppoudutaan voimakkaan tunteellisesti. Tällöin laitonkin aktivismi voi tuntua nuoresta oikeutetulta.

Oksmanin mielestä ääriratkaisuja voi kodeissa ennaltaehkäistä avoin keskustelukulttuuri, jossa rohkaistaan myös vaikeista asioista puhumista.

- Lapselle kannattaa antaa jo mieluusti ennen teini-ikää tietoa siitä, että elämä voi olla myös monimutkaista ja epävarmaa. Se sisältää kaikenlaisia tuntemuksia, joiden kanssa pitää opetella tulemaan toimeen. Jos kaikki on nuorelle aina esitetty valmiiksi pureksittuna, selkeänä ja ongelmattomana, se voi luoda hänelle paineita etsiytyä ahtaisiin ideologioihin.

 

Islam ja kristinusko

Islamin lisäksi nouseva trendi nuorison keskuudessa on perinteinen kristinusko.

- Tässä olen huomaavinani selvää aaltoliikettä. Kirkkoon kuulumattomien vanhempien lapset kiinnostuvat nyt rippileirillä perinteisistä arvoista. Tällaisessa tapauksessa rukouspiirissä käyvä nuori tekee eroa vanhempien arvoihin eli uskonnottomuuteen.

Oksanen on aiempien työpaikkojensa oppilastöissä huomannut, että nuorten mielestä vanhemmat eivät usein ole lainkaan perillä lapsensa ajatuksista, tunteista tai toiveista.

- Juuri nuoren aatteiden kuulosteluun kannattaa satsata. Hurjimmatkin ajatukset tai aatteet saattavat sisältää toiveen siitä, että vanhempi tarttuisi aiheeseen joko provosoitumalla tai kiinnostumalla. Näin nuori saa vanhemmaltaan sitä kaikupohjaa, jota hän identiteettinsä jäsentämiseen tarvitsee.

 

Nuorten arvokapina

Tuore nuorisobarometri kertoo, että merkittävä osa nuorista on kaikessa hiljaisuudessa siirtymässä pehmeämpiin arvoihin. Uraputkivanhempiensa tyylisestä täyteen pakatusta elämästä haaveilee enää harva. Yhä useampi toivoo itselleen näyttävän uran ja varakkuuden sijasta lyhyempiä työpäiviä, enemmän vapaa-aikaa, vähemmän suorittamista ja stressiä.

 

Vaatteet ja aatteet - mikä nyt on in?

Lolitat
Japanilaisista sarjakuvista ja piirretyistä elokuvista innoituksensa saanut tyttöjen sadunomainen pukeutumistyyli ja -aate. Lolitat jakaantuvat erilaisiin alakulttuureihin. Sweet Lolitat suosivat pukeutumisessaan ja tekemisessään kaikkea übersöpöä, kuten rusetteja, pitsejä, pastelleja ja jätskikutsuja. Punk Lolitat suosivat hakaneuloja ja skottiruutuja, Gothic Lolitat mustaa tyyliä.

Hipit
Pienen tauon jälkeen aate on noussut uudelleen erityisesti taiteellisesti suuntautuneiden nuorten keskuudessa. Uushipit pukeutuvat värikkääseen kirpparityyliin, suosivat kasvisruokaa, pohtivat ekologisia arvoja, käyvät mielenosoituksissa, toimivat aktiivisesti kansalaisjärjestöissä ja puuhaavat muuta tiedostavaa.

Hevarit
Maassamme ikisuosittu ryhmä. Perinteisiä tuntomerkkejä pitkät hiukset, mustat vaatteet ja heavymusiikin suurkulutus.

Pissikset, fruittarit
Tämän hetken pintaliitonuoret, jotka kuuntelevat viimeisimpiä listahittejä ja pukeutuvat uusimpien trendien mukaan.

Lue myös artikkelit: Hankala murrosikäinen ja Mitä nuoren aivoissa tapahtuu

Teksti: Marikka Bergman, Meidän Perhe

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla