Olen kolmekymppinen kaksivuotiaan lapsen äiti.

Kysymys:

Olen kolmekymppinen kaksivuotiaan lapsen äiti. En saanut lapsuudessa tarpeeksi rakkautta enkä hellyyttä. Perusturva oli olemassa ja lapsuuteni oli rauhallinen ja riidaton mutta myös hyvin kylmä tunnetasolla. En muista olleeni vanhempieni sylissä koskaan.

Kannustusta ja kehuja ei oikein tullut, enemmänkin vähättelyä ja epäilyä: ”osaatko muka kuitenkaan”, ”mitähän tuostakin tulee”. En ole koskaan kokenut, että vanhemmat olisivat ylpeitä minusta, vaikka varmaan ovatkin jollain tasolla salaa sisällään.

Olen oppinut lapsesta saakka, että olen huonompi kuin muut enkä pysty mihinkään, vaikka aikuisena olen huomannut olevani oikeasti lahjakas monella saralla.

Me kaikki lapset olemme pärjänneet elämässä, varmaan sisulla olemme painaneet. Mutta vanhempiamme emme arvosta. Olemme kyllä tekemisissä, ja he ovat omistautuneita isovanhempia, mutta en kunnioita heitä enkä tunne rakkautta heitä kohtaan.

Minulla on surkea itseluottamus, pelkään uusia tilanteita enkä siedä kritiikkiä, olen tosi herkkä. Samaan aikaan laitan itseni jatkuvasti alttiiksi uusille tilanteille ja arvostelulle. Haluan kai todistaa jotain. Ulospäin vaikutan varmasti rohkealta, sosiaaliselta ja kunnianhimoiselta.

Pelkäänkin, että vaikka kuinka annan lapselleni hellyyttä ja rakkautta ja kehuja, niin silti häneen tarttuu huono itsetuntoni. Pelkään, että omat kokemukseni vaikuttavat ja lapseni aistii arvottomuuden tunteen. Pelkään myös, etten saavuta oman lapseni arvostusta.

Luotan kyllä vaistoihini ja olen mielestäni hyvä äiti, mutta niin varmasti oma äitinikin ajatteli olevansa. Hän ei varmasti tajunnut, mitä teki. Mitä voin tehdä, että lapsestani kasvaisi itseluottamukseltaan parempi?

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen vastaa:

Kerrot kasvaneesi tunnekylmässä ympäristössä, jossa fyysistä läheisyyttä ei juuri ollut eikä kannustuksen sanoja kuultu. Pelkäät siirtäväsi heikon itsetuntosi omalle lapsellesi päinvastaisista ponnisteluistasi huolimatta.

Kysymyksesi aihe koskettaa monia suomalaisia. Pohjoisessa kasvatuskulttuurissamme arvostettiin aikaisemmin sitkeyttä ja sisua. Lapsia kiitettiin säästeliäästi siitä pelosta, että he muuten ”ylpistyisivät”. Ohimennen murahdettu kehu tai taputus päälaelle suotiin, jos lapsi jaksoi huhkia heinäpellolla yli odotusten tai toi kotiin loistavan todistuksen.

”Reippaus” oli ylin hyve, ja sillä tarkoitettiin lapsen kykyä pärjätä itsenäisesti. Reipas tyttö tai poika ei itkenyt joutuessaan vanhemmistaan eroon eikä itkenyt verikoetta otettaessakaan. Lapsi ei siis ilmaise läheisyyden tai lohdutuksen tarvettaan silloinkaan, kun tuntee sisäisesti olevansa avuton ja hädissään. Kiintymyssuhdetta, jossa lapsi tukahduttaa tunnetarpeitaan vanhemman suosion ylläpitämiseksi, kutsutaan vältteleväksi.

Välttelevä kasvatuskulttuuri on ollut vuosikymmeniä sitten enemmän tai vähemmän suomalainen normi. Lapset varttuivat ennakoitavassa ympäristössä, mutta fyysistä läheisyyttä oli vähän ja tunneilmapiiri oli aika totinen.

Seurauksena on suorituskeskeisyys, korkea vaatimustaso, riittämättömyyden tunteet ja loppuun palamisen vaara. Psykosomaattiset oireet eivät ole harvinaisia, kun tukahdutetut kiukun tunteet etsivät ilmaisukanavaa ruumiin kautta.

Olet tiedostanut sen, mitä vaille aikoinaan jäit. Toteat kuitenkin, että lapsuudessasi oli perusturva ja että koti oli rauhallinen ja riidaton. Ne ovat valtavan kallisarvoisia asioita, joita vailla tuhannet lapset ovat tämänkin päivän Suomessa. Tästä löytyy varmaan selitys sille, että sinä ja sisaruksesi olette menestyneet elämässä siitä huolimatta, että lapsuudenkodin tunneilmapiiri oli karu.

Itsetunto perustuu osittain käsitykselle, että on hyvien vanhempien lapsi ja että on ollut rakastettu. Arvelet, että vanhempasi olivat jollakin ”salaisella tasolla” ylpeitä lapsistaan. Mahtaisiko itsetunnollesi olla hyväksi ajatella, että vanhemmat olivat oman kasvatuksensa vankeja?

Selvästikään vanhempasi eivät tahtoneet lapsilleen pahaa, olivat vain kovin neuvottomia ilmaisemaan tunteita.

Vanhemmistasi on tullut omistautuvia isovanhempia. Ovatko he lastenlasten kanssa aivan erilaisia kuin aikoinaan omien lastensa kanssa? Jos niin on, voisit ottaa puheeksi tuon eron ja kysyä, mistä he arvelevat sen johtuvan. Ehkä siitä avautuisi mahdollisuus käydä syvällisemminkin läpi vanhempiesi ajattelutapaa.

Pidän vähäisenä sitä vaaraa, että siirtäisit ”huonon itsetunnon” lapsellesi. Kyse ei ole kohtalosta vaan siitä, millaiseksi sinun ja lapsen välinen suhde muodostuu. Et väheksy lastasi etkä vaadi häneltä liikaa. Kun tähän lisätään paljon syliä, silittelyä, kauniita katseita ja hyvänä pitämistä, ei yhdeltä äidiltä voi enempää vaatia.
Meidän Perhe 5/2011

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aikuiset kysyvät lapsilta vääriä asioita, kertoo tuore väitöstutkimus päiväkodin arjesta.

Leikissä kuohuvat suuret tunteet: ilo, kiukku, suru, nolous. Mutta kun aikuinen tulee lähelle, lapset yksissä tuumin peittävät tunteensa. Jos meneillään on jokin kiistatilanne, lapset esittävät iloista huomatessaan aikuisen.

Tämä kävi systemaattisesti ilmi Mirja Könkään väitöskirjatutkimuksesta ”Eihän lapsil ees oo hermoja”, jossa hän analysoi videoituja vapaan leikin hetkiä kolmessa eri päiväkodissa.

Lapset eivät luota siihen, että aikuinen pysähtyisi kuulemaan, näkemään ja ymmärtämään heitä.

Päiväkodin aikuiset auttoivat lapsia kyllä konkreettisissa asioissa, kuten majan rakennuksessa tai lautapelin sääntöjen selvittämisessä, mutta tunnekuohuissa harvemmin. Tunnetaitojen vahvistaminen on yksi varhaiskasvatuksen tärkeä tehtävä, mutta tutkimuksen valossa näyttää siltä, että siinä ei kovin hyvin onnistuta.

– Lapset salaavat tunteensa, koska heillä ei ole luottoa siihen, että aikuinen pysähtyisi kuulemaan, näkemään ja ymmärtämään heitä ja ratkoisi asiaa heidän näkökulmastaan oikein, Köngäs sanoo.

Videoidusta materiaalista selviää, että lapsilla on perusteet epäluuloonsa. Niissä tilanteissa, kun aikuinen tuli selvittämään lasten keskinäistä tunnepitoista kahakkaa, hän tulkitsi tilannetta aikuisten määrittämien sääntöjen näkökulmasta, eikä lasten kokemus tullut kuulluksi.

– Esimerkiksi lelujen heitteleminen on aikuisen mielestä aina kiellettyä, mutta lapsille saattaa jossain tilanteessa olla aivan selvää, miksi leluja on heitelty, Köngäs selittää.

Tilanteen selvittely saattaisi sujua aivan toisella tapaa, jos aikuinen pysähtyisi kysymään ja kuuntelemaan lasten tunteita näissä hetkissä.

Kiireessä ei ehdi kuunnella

Videoaineistosta näkyi myös, miten päiväkodin aikuisten kiire, väsymys ja kuormitus näkyvät vuorovaikutuksessa.

– Sama aikuinen saattoi aamulla olla kireä ja tiuskaista lapsille jotain tylyä – mutta iltapäivällä kahvitauon jälkeen, kun osa lapsista on jo haettu ja kiirettä on vähemmän, hän asettuikin kiinnostuneena lasten tasolle kysymään, mikä leikki on menossa, mitä siinä tapahtuu ja voisiko siihen tulla mukaan.

Huonoja hetkiä tulee, mutta joka päivä on uusi mahdollisuus muuttaa omaa toimintaansa.

Lohdullista oli huomata, että lapset eivät kantaneet kaunaa vaan toivottivat aikuisen tervetulleeksi leikkiin.

– Tämä on lohduttava ajatus myös vanhemmille: huonoja hetkiä tulee, mutta joka ikinen päivä on uusi mahdollisuus muuttaa omaa toimintaansa.

Miten sitten pääsee sellaiseksi aikuiseksi, jolle lapset kertovat ajatuksistaan ja tunteistaan?

– Tärkeintä on aito kiinnostus. Lapset huomaavat kyllä sen, Mirja Köngäs sanoo.

Usein auttaa, että laskeutuu leikin tasolle. Ei luennoi ja saarnaa, vaan kysyy ja kuuntelee.

Myös aikuisen mielentila vaikuttaa. Kiihtyneenä ja stressaantuneena on vaikea pysähtyä kuuntelemaan toisia, ja lapset huomaavat sen. Siksi kannattaa opetella keinoja rauhoittaa omaa mieltään.

Tunnetaidot suojaavat lasta

Noin 60 tunnin videomateriaalista selvisi myös, miten iso merkitys on kotien tunnekasvatuksella. Ne lapset, joilla oli hyvät tunnetaidot, selvisivät päiväkotipäivän kuormituksesta paremmin kuin muut. He tunnistivat ja ymmärsivät hyvin omia ja muiden tunteita ja osasivat säädellä omia tunnekuohujaan. Hyvät tunnetaidot suojaavat siis lasta stressiltä.

– Lasten käytöksestä näki, miten heitä on kotona kohdeltu. Eräskin lapsi koki, ettei kaveri kuunnellut häntä. Sen sijaan, että olisi huutanut, että taaskaan sä et kuuntele, lapsi otti kaveriaan lempeästi kädestä ja kysyi: kuulitko, mitä mä sanoin, Köngäs kertoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nyt kieli keskellä suuta! Ennen kuin seuraavan kerran ärähdät lapselle rumasti, yritä ajatella, että hän luultavasti haluaa toimia oikein.

Käsi ylös, jos tunnet vanhemman, joka ei koskaan missään tilanteessa menetä malttiaan. Niinpä. Silti aina voi ja kannattaa yrittää.

Kun seuraavan kerran tunnistat sen hetken, jossa maltin menetys on lähellä, kokeile amerikkalaisäiti Anni Reneaun neuvomaa keinoa. Reneau kirjoittaa, että kun lapsen käytös ja tottelemattomuus alkaa ottaa hermoille, huutamiselta ja maltinmenetykseltä voi pelastaa kaksi lausetta: Huomaan, että yrität toimia parhaasi mukaan – miten voisin auttaa sinua onnistumaan?

Reneaun lähtökohtana on ajatus siitä, että melkein aina lapsi todella yrittää parhaansa mukaan toimia oikein. Tottelemattomuudessa ei siis ole kyse siitä, että lapsi tahallaan kapinoi, vaan siitä, että hän ei vain vielä osaa toimia toisin. Jos lapsi ei lopeta pelaamista vaikka pyydetään, hänellä ei ehkä ole vielä riittävästi keinoja vastustaa pelaamisen houkutusta.

Kun kysyt lapselta, miten voisit auttaa häntä onnistumaan, annat hänelle (ja siinä sivussa itsellesi) tärkeän viestin. Sinä vanhempana uskot, että hän tekee parhaansa ja tiedät, että hän voi onnistua. Jos sen sijaan menetät hermosi ja huudat, keskityt lapsen epäonnistumiseen. Kumpi mahtaakaan motivoida enemmän?

Reneau huomauttaa myös, että vanhemmuus ja mielensä malttaminen on tietysti aivan järjettömän vaikeaa. Mutta ei lapsenkaan rooli ole helppo. Oppiminen ja kehittyminen todella vaatii ponnistelua. Ja onnistuminen edellyttää aikuisen apua ja esimerkkiä.

Älä ole itsevaltias, ole tsemppari

Suomessa positiivisen kasvatuksen puolesta puhuu esimerkiksi perhetyöntekijä Tiia Trogen. Hän neuvoo vanhempia luopumaan käskyttämisestä ja toimimaan vuorovaikutuksessa lapsen kanssa. Lapsi kuuntelee paremmin, kun aikuinen osoittaa empatiaa uhkaamisen sijaan.

Se ei ole aina helppoa, koska vanhemmilta sukupolvilta omaksuttu autoritäärisen kasvattamisen malli istuu meissä edelleen tiukassa. Jos ajattelee olevansa aikuisena lapsen yläpuolella itsevaltiaan tavoin, tulee helposti sorruttua käskyttämiseen ja uhkailuun.

– Uusia, hyviä kasvatustapoja täytyy tietoisesti opetella, jotta sukupolvien ketjun saa katkeamaan, Trogen sanoo.

 

Vierailija

Eikö lapsi taaskaan tottele? Kahden lauseen taikatemppu voi pelastaa

Mun mielestä ei joka asiassa voi kysyä, miten voisi lasta auttaa ja vierittää siten vastuuta lapselle. Miten se voi itse tietää? Yhdessä voi tietenkin miettiä ratkaisuja, mutta kyllä auktoriteetin käyttö on ihan sallittua. Esim. Peliaika kestää yhden tunnin, ja vaikka sinusta tuntuu ärsyttävältä lopettaa pelaaminen, niin sääntö on sinun parhaaksesi.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.