Suomen Supernanny -sarja alkaa ensi keväänä. Kuva: Antti Mikkola/Warner Bros International Television Production Finland.
Suomen Supernanny -sarja alkaa ensi keväänä. Kuva: Antti Mikkola/Warner Bros International Television Production Finland.

Ensi keväänä alkavassa Supernanny Suomi -ohjelmassa perheiden pelastukseksi saapuu kasvatuksen moniottelija, lastensuojelun ammattilainen Pia Penttala.

Brittisarja Supernannyä seuranneet muistavat tehotäti Jo Frostin, jonka kasvatusmenetelmistä jäivät mieleen lähinnä jäähy ja koirakoulumaiset kasvatuskeinot. Suomen tuleva supernanny Pia Penttala vaikuttaa olevan aivan toista maata.

– Kantava ajatukseni lasten kasvattamisessa on, että se kasvaa, mitä katsoo. Lapsi voi muuttua vain, jos ympärillä olevat aikuiset muuttuvat, Penttala sanoo.

Penttala on erityistason psykoterapeutti ja työskennellyt yli kaksikymmentä vuotta lastensuojelualalla, joista yrittäjänä yli kymmenen vuotta. Penttala on myös kouluttanut lasten parissa työskenteleviä ammattilaisia ja toiminut työnohjaajana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Se että perhe ottaa minut kotiinsa, on tosi arvokasta – kyse on kuitenkin vahvasti vuorovaikutuksesta. Kun mukana on lapsi, kemioiden pitää todella kohdata. Minulla täytyy olla heille jotakin todellista annettavaa, ja se on iso haaste ja valtava vastuu, Penttala sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hän näkee, että arjen ongelmat lasten kanssa ovat hyvin samankaltaisia monissa perheissä. 

– Suomessa on valtavan hyvä neuvolajärjestelmä, josta perheet saavat tukea vanhemmuuteen. Supernanny Suomi -tv-ohjelma voi toimia ikään kuin neuvolan jatkeena, koska television kautta voi välittää lastenkasvatusvinkkejä laajalle joukolle.

Muutos lähtee vanhemmasta

Penttala näkee työssään usein kahden ääripään vanhempia: niitä, jotka ajattelevat, että lapsi ei uskalla tai pysty, ja niitä, jotka ajattelevat, että oma lapsi on valtavan erityislaatuinen, ja vaativat hänelle erityiskohtelua.

Monesti perheiden ongelmat ovat urautuneet tiettyihin käyttäytymismalleihin: ongelma- tai ristiriitatilanteessa niin aikuiset kuin lapset reagoivat aina samaan tapaan, ja se johtaa väistämättä konfliktiin eikä ratkaisuun.

– Muutos lapsessa lähtee aina muutoksesta aikuisessa. Tarkoitus ei ole syyllistää vanhempia, vaan antaa tilaa ja mahdollisuus miettiä, mikä olisi itselle sopiva tapa ja keino muuttaa omaa käyttäytymistään.

Muutos voi olla muutos äänensävyssä, kehonkielessä tai vaikka näkökulmassa, Penttala listaa. Lapset tarkkailevat vanhempiaan ja huomaavat pienetkin muutokset vaikkapa elekielessä. Muutos hätkähdyttää myös lasta.

– Silloin saadaan aikaan tutkiva ilmapiiri, jossa lopputulos voikin olla aivan erilainen kuin ennen – positiivinen. Tilanteen muuttaminen on aina vanhemman tehtävä.

Penttala haluaa supernannyna saada suomalaiset vanhemmat ymmärtämään, että heillä on lupa olla iloisia ja ylpeitä omista lapsistaan elämänvaiheista ja lasten omainaisuuksista riippumatta.

– Se tekee lapsille hyvää. Hyväksyvässä ja positiivisessa ilmapiirissä kasvaminen tekee lapsista vahvoja aikuisia, jotka voivat tulevaisuudessa huolehtia maastamme, Penttala lisää.

Suomen Supernanny -tv-ohjelma alkaa AVAlla keväällä 2019. 

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mitä ihmettä tuo tarkoittaa, "se kasvaa, mitä katsoo. Lapsi voi muuttua vain, jos ympärillä olevat aikuiset muuttuvat"??

Toivottavasti Pia Penttala ei ole työssään tai uudessa sarjassa noin hämärä puheissaan.

Tarkoittaako hän, että sellaiset asiat muuttuvat, joihin panostetaan? Se puolestaan ei ole sama asia kuin tuo, että lapsi voi muuttua vain. jos ympärillä olevat aikuiset muuttuvat. Sitä voisi paremmin luonnehtia sanonnalla "se kasvaa, jolla on kasvun malli".

Tarkoittaa, että lapsi oppii mallin kautta. Ei ole siis hirveästi väliä, mitä lapselle yrittää opettaa, mutta omalla käyttäytymisellä on. Ts. Monkey see, monkey do.

just sayin'

todella kuvottava tv-formaatti, jatkoksi muulle "tositeeveelle". Nykyään puhutaan paljon lapsen yksityisyydensuojasta koskien esim. jos vanhempi kirjoittaa blogia tai julkaisee ystävilleen kuvia lapsistaan facebookissa. Samoin omakantapalvelussa on niinkin tarkka lapsen suoja, että edes oma vanhempi ei saa katsoa yli 10-vuotiaan lapsen terveystietoja. Silti tämmöistä p***** saa ruveta näyttämään tv:ssä primetime aikaan. Perheiden ja lasten käytös ja ongelmat ruoditaan koko kansan edessä... mitä mahtaa lapsi tuumia, kun hänen pottaharjoittelut, uhmakohtaukset tms. esitetään miljoonayleisölle... 

Tätä pitäisi lapsiasiainvaltuutetun tai muun tahon todella tutkia ja ottaa kantaa, onko eettistä ja lain mukaista!

Sisältö jatkuu mainoksen alla