Miten tuen lasta kohtuuttomia ulkonäköpaineita vastaan?

Miten suojata lasta kohtuuttomilta ulkonäköpaineilta?

Nuoruus alkaa varhaisemmin kuin ennen. Lapset rakentavat omaa identiteettiään yhä enemmän kulutuksen, ulkonäön ja seksuaalisuuden kautta.

Tyytymättömyys omaan ulkonäköön on aina kuulunut nuoruuteen ja identiteetin kehitykseen. Mutta paineet ovat kasvaneet kiihtyvällä vauhdilla. Suoritus- ja esiintymiskeskeinen yhteiskunta on kasvattanut myös lasten ulkonäkökeskeisyyttä. Lapset alkavat murehtia ulkonäköään yhä nuorempina.

Tytöt alkavat kiinnittää huomiota painoonsa jo kahdeksan vuoden iässä. Samassa iässä myös pojat alkavat miettiä, ovatko he sopivan kokoisia, liian pieniä, liian pitkiä, painavia tai hinteliä. Lihavuustutkija Stiina Hänninen kertoo ruotsalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan 7-vuotiaista tytöistä 22 prosenttia on jo laihduttanut ja 18 prosenttia haluaisi laihduttaa. 16-vuotiaista tytöistä 66 prosenttia on laihduttanut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hännisen mukaan aikuisten arkisilla sanavalinnoilla sekä median ihmiskuvalla on suuri vaikutus lapsiin. Monet pienet tytöt kasvavat jo varhain "laihduttajiksi".

Sisältö jatkuu mainoksen alla

- Kun vanhemmat laihduttavat, on tärkeää, että lapsille ei puhuta laihduttamisesta, painosta eikä laihduttavasta ruoasta, vaan terveydestä, terveellisestä ruoasta, jaksamisesta ja kunnon kohottamisesta.

Tutkimusten mukaan suomalaiset 7-13 -vuotiaat lapset kärsivät ulkonäköongelmista huomattavasti enemmän kuin ruotsalaiset ja norjalaiset lapset. Suomalaisten lasten ulkonäkömurheet alkavat myös paljon aikaisemmin kuin muissa Pohjoismaissa.

Lapsen tyytymättömyys omaan ulkonäköön kytkeytyy masennusriskiin, epäonnistumisen ja alemmuuden tuntemuksiin sekä yksinäisyyden ja rakkaudettomuuden kokemuksiin.

Tutkijoiden mukaan suomalaiset lapset arvioivat vanhemmiltaan saamaansa huomiota yllättävän ulkonäkökeskeisesti. Jos lapsi kokee olevansa ruma, hän ei pidä itseään myöskään vanhempiensa rakkauden ja tuen arvoisena.

- Onhan meillä ollut jo pitkään tutkimustuloksia, joiden mukaan vartaloltaan sopusuhtainen ja piirteiltään kaunis vauva saa vanhemmiltaan ja muilta hoitajiltaan enemmän huomiota kuin vähemmän kauniilta näyttävä lapsi, Stiina Hänninen toteaa.

Pojatkin potevat kovia ulkonäköpaineita, vaikka tyttöjen ulkonäköpaineet ovat yhä suuremmat. Nuorten poikien kulutus ulkonäköön on moninkertaistunut viimeisten viiden vuoden aikana. Tuotemerkit ovat pojille tärkeämpiä kuin tytöille jo kymmenen vuoden iässä. Pojat ovat heränneet näkemään, miten suuri vaikutus ulkonäöllä on. Tyttöjen ja poikien asenteet ovat lähestyneet toisiaan. Poikien tyylikirjo on laajentunut ja viimeistelty ulkonäkö on heille sallitumpaa kuin ennen.

Vanhempien vastaisku

Onko mitään keinoja suojata lasta ulkonäköpaineilta? Tutkijat uskovat perhe-elämän perusasioihin: anna lapsen olla lapsi ja pidä keskusteluyhteydet kunnossa. Kun lapsella on lupa ja velvollisuus olla lapsi, hän saa ja osaa leikkiä pitkään ja keskusteluyhteys vanhempiin on hyvä, lapsi kestää paremmin ulkomaailman paineet. Kun voi jakaa asioita yhdessä aikuisen kanssa, ei ole niin paljon kulutuskulttuurin ja ulkonäköpaineiden armoilla.

Nappaa tästä viisi vinkkiä:

  1. Reiluus voittaa ulkonäön. Osoita sanoin ja teoin, ettei rakkauden ja toisten ihmisten hyväksynnän ehtona ole täydellinen ulkonäkö, vaan reilu käytös ihmisiä kohtaan. Myös lapsen koskettamisella on suuri suojaava ja vahvistava vaikutus. Lapselle on tärkeää viestittää sanoin, kosketuksin ja halauksin, että hän hyvä ja arvokas juuri sellaisena kuin hän on.
  2. Kukaan ei ole täydellinen. Keskustele lapsen kanssa mainonnan, television ja lehtien kuvamaailmasta. Lapselta voi kysyä, millaisia ajatuksia ylikauniiden ja -seksikkäiden ihmisten kuvat hänessä herättävät. Lapsen kanssa on hyödyllistä jutella siitä, ettei kenenkään tarvitse olla eikä kukaan oikeasti ole täydellisen näköinen.
  3. Puhu, kuuntele. Pidä perheen vuorovaikutus ja rehellinen keskusteluyhteys lapseen kunnossa. Kun vanhempien tuntosarvet ovat toiminnassa, he vaistoavat herkästi, mitä lapsen mielessä liikkuu.
  4. Anna lapsen kokeilla. Joskus vanhemmilla on vaikeuksia sietää ja ymmärtää sitä, että lapsi kulkee keskitalvella napa paljaana, meikkaa kuin ilotyttö tai vaatii välttämättä ylihinnoiteltuja merkkivaatteita, koska kaikilla muillakin on. Lapsen pukeutumista voi rajoittaa, mutta kunnioittavasti. Oman tyylin etsiminen on osa identiteetin kehitystä. Lapsi on hyvin herkkä ulkonäköönsä ja pukeutumiseensa kohdistuvalle, pienimmällekin arvostelulle. Tyylikokeilulle pitäisi antaa tilaa, sovituissa rajoissa.
  5. Korosta terveyttä, älä ulkonäköä. Jos lapsi haluaa laihduttaa, panosta terveysajatteluun: Lihomisen ehkäisyn tulee olla mieluummin terveys- kuin painokeskeistä. Puhu terveellisestä, älä laihduttavasta ruoasta. Älä puhu painosta tai laihduttamisesta, puhu terveydestä, jaksamisesta, kunnon kohottamisesta. Syökää yhdessä: Ruokailutilanteiden miellyttävyys ja perheen yhteiset päivälliset ohjaavat lapsia terveyttä edistävien ruokien valintaan. Lihava lapsi ei saa olla silmätikkuna ruokapöydässä

Lue myös: Anoreksian ja bulimian oireet ja Nuori ei tykkää itsestään?

Sisältö jatkuu mainoksen alla