Vanhempi voi vahvistaa sisaruutta kymmenen vinkin avulla. Kuva: iStockPhoto.
Vanhempi voi vahvistaa sisaruutta kymmenen vinkin avulla. Kuva: iStockPhoto.

Lue 10 vinkkiä sisarussuhteen vahvistamiseksi.

Kun lapset tuntuvat riitelevän jatkuvasti, vanhempi voi vahvistaa sisaruutta kymmenen vinkin avulla.
 • Sovi lasten kanssa selkeät säännöt: Toisen tavaroihin ei saa koskea ilman lupaa eikä toisen leikkejä saa rikkoa. Tässä talossa ei nimitellä eikä satuteta toisia! Omaa vuoroa pitää odottaa eikä toisten päälle puhuta.
   
 • Ohjaa empatiaan kysymällä: Miltä itsestäsi tuntuisi, jos. Muistuta lasta jatkuvasti toisten huomioon ottamisesta. Joskus vanhempien täytyy vain hyväksyä se, että omat lapset eivät tykkää juuri tässä ikävaiheessa toisistaan. Siitä huolimatta heiltä voi vaatia hyvien käytössääntöjen noudattamista ja toisen tunteiden kunnioittamista.
   
 • Älä salli sortamista, vallankäyttöä ja väkivaltaa. Tuomitse kuitenkin teko, älä lasta. Lapsi voi ja saa olla suuttunut, mutta suuttumuksen ilmaisulle pitää asettaa rajat.
   
 • Kestä riehumista ja nujakointia. Erota toisistaan hyväntahtoinen karhupaini ja ilkeä satuttaminen, hellä kiusoittelu ja vihamielinen vähättely. Riehuminen tekee itse asiassa hyvää lapsen aivoille ja sosiaalisille taidoille. Sisarusten kanssa nahistellessaan ja sekoillessaan lapsi oppii, kuinka pitkälle leikeissä voi mennä.
   
 • Opeta lapsille win-win-periaate. Kun lapset riitelevät, opeta heitä ratkomaan itse riitansa. Puutu kuitenkin tilanteeseen ennen kuin tunteet kuumenevat liikaa. Kysy lapsilta, miten he voisivat ratkaista tilanteen niin, että molemmille tulee hyvä mieli. Jos he eivät keksi ratkaisua itse, anna heille muutama vaihtoehto valittavaksi.
   
 • Vältä vertaamasta lapsiasi toisiinsa ja lyömästä heihin leimoja. Leimat ovat yleistyksiä lapsen ominaisuuksista, kyvyistä ja roolista perheessä: "Aina sinä kiusaat pikkusiskoasi", "Esikoinen oli pienenä kuin unelma, mutta tämän pienemmän kanssa kaikki on hankalaa." Leimat murentavat lapsen itsetuntoa ja saavat hänet käyttäytymään yhä vahvemmin leimansa mukaisesti.
   
 • Kun sisaruksella on kaveri kylässä ja hän haluaa olla kaverinsa kanssa kaksistaan, sopikaa aika, jonka veli tai sisko saa hengailla mukana - ja milloin hänen pitää jättää kaverukset omaan rauhaan.
   
 • Huomaa hyvät hetket! Jatkuvan riitelynkin keskellä on hienoja hetkiä, joita kannattaa vahvistaa. Kehut motivoivat enemmän kuin syyttely. Jaa kuvailevia kiitoksia: kerro tarkasti, mikä lapsen käytöksessä ilahduttaa sinua.
   
 • Kantelu on viheliäistä. Lapsen on hyvä oppia kantelemaan aikuisille oikeista asioista. Toisaalta taas jatkuva kieliminen on huono tapa. Jos lapset kantelevat toisistaan jatkuvasti, jutelkaa siitä, mistä asioista kannattaa kannella ja mistä ei.
   
 • Joka kerta kun mielesi tekee karjua riiteleville lapsille, kuiskaa. Se yllättää lapset.


Lähde:
Jan Parker ja Jan Stimpson: Sisarussuhteet - kilpailua ja rakkautta. Otava 2004.

Vinkkejä antoivat myös Pia Kaulio ja Hanna Svennevig, jotka ovat kirjoittaneet kirjan Sisaruus - rakkautta, vihaa, kateutta, Minerva 2006.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla