iStockphoto
iStockphoto

Näin autat levotonta lasta: kosketa ja rapsuttele.

Jos lapsi on iltaisin levoton eikä nukkumaanmenosta tahdo tulla mitään, kokeile yksinkertaista konstia: rauhallista silittelyä ja rapsuttelua.

"Jokaisen lapsen elämässä pitäisi olla paljon hyväntahtoista ja arvostavaa kosketusta joka päivä", sanoo shindo-ohjaaja Auli Iikkanen.

Hän on käynyt puhumassa kosketuksen merkityksestä muun muassa päiväkodeissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jokainen ihminen kaipaa kosketusta, ja lapsille se on erityisen tärkeää, sillä se paitsi rauhoittaa ja rentouttaa myös auttaa muodostamaan myönteistä kuvaa itsestä. Vauvoja ja taaperoita sylitellään usein luontaisesti paljon, mutta kun lapsi kasvaa, koskettaminen helposti vähenee. Auli Iikkanen on huomannut, että rauhallisia lapsia silitellään usein enemmän kuin vilkkaita ja tyttöjä enemmän kuin poikia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Käy niin, että rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät."

Silittely ja rapsuttelu kannattaa ottaa jokapäiväiseksi tavaksi kotona. Mitään erityistä tekniikkaa ei tarvita, mutta on tärkeää, että silittävä aikuinen on itse rauhallinen ja rentoutunut, sillä tunnetila siirtyy tehokkaasti kosketuksen välityksellä.

Jos koskettelu ei tunnu heti luontevalta, kannattaa aloittaa hieromalla jalkoja. Usein isommatkin lapset, jopa teini-ikäiset, jotka ehkä muuten eivät halua että heitä kosketetaan, antavat rapsutella jalkojaan.

Moni lapsi pitää myös pään silittämisestä.

"Päätä voi paijata ja rapsuttaa samaan tapaan kuin lemmikkieläintä silitellään. Samanlainen kosketus on mieluista myös ihmisen poikaselle. Mutta jos lapsi sanoo, ettei halua rapsutuksia, sitä on kunnioitettava. Väkisin ei koskaan kosketa", Iikkanen neuvoo.

Lasta on hyvä opettaa koskettamaan myös muita ystävällisesti. Siksi välillä voi antaa omat jalkansa lapsen silitettäväksi. Samalla voi jutella siitä, että toista ihmistä pitää aina koskettaa hyvät mielessä, ei koskaan pahaa tarkoittaen. Ja jos toinen sanoo ei, sitä pitää heti totella.

"Jos oppii jo lapsena, että olen arvokas ja minua pitää kohdella mukavalla tavalla, se suojaa läpi elämän", Auli Iikkanen sanoo.

Shindo on japanilainen rentoutus- ja kehonhuoltomenetelmä. Lisätietoa päiväkotien shindotunneista Auli Iikkasen blogissa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla