Varhaismurrosikäiset kokeilevat erilaisia seksuaalisia rooleja ja ilmaisevat niitä esimerkiksi pukeutumisellaan. Se on normaali osa seksuaalista kehitystä ja itsenäistymisprosessia.

Yle uutisoi eilen koulukiusaamisesta, ja jutussa haastatellun yhtenäiskoulun rehtorin Tuula Vuorisen mielipiteistä nousi kohu. Vuorinen päivitteli koulunsa tiettyjen oppilaiden ”hutsahtavaa pukeutumista” ja liitti sen oman seksuaalisuuden, kuten homouden tai lesbouden ilmaisemiseen. Sexpo-säätiö otti kantaa Sysmäläisen rehtorin puheisiin. Sexpo-säätiö on vuodesta 1969 toiminut seksuaalisen hyvinvoinnin edistämiseksi Suomessa.

Seksologiassa vakiintuneen tieteellisen ymmärryksen mukaan oma seksuaalinen suuntautuminen tiedostetaan yleensä jo lapsuudessa, ja se näkyy erilaisissa seksuaalisen kehityksen vaiheissa kuten varhaisissa ihastumisissa. On tavallista, että 12-vuotiaat ilmaisevat seksuaalista suuntautumistaan ja testaavat ympäristön reaktioita ilmaisullaan, Sexpo kertoo tiedotteessaan.

Kasvattajan tehtävänä on tarjota lapsille ja nuorille turvallinen ympäristö, jossa heidän seksuaaliseen kehitykseensä ja myös siihen liittyvään räiskyntään suhtaudutaan ymmärtävästi ja kunnioituksella. Lasten ja nuorten seksuaalisuuden, seksuaali-identiteettien ja ilmaisun kohtaaminen kunnioittavalla tavalla antaa heille tärkeän viestin siitä, että heidän seksuaalisuutensa ja kehonsa ovat arvokkaita, riippumatta siitä, millainen heidän seksuaalisuutensa on, ja millaiseksi se on kasvamassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lasten ja nuorten seksuaalisuuden, seksuaali-identiteettien ja ilmaisun kohtaaminen kunnioittavalla tavalla antaa heille tärkeän viestin siitä, että heidän seksuaalisuutensa ja kehonsa ovat arvokkaita.

Pukeutumiseen ja itseilmaisuun kohdistuva paheksunta ja syrjintä antaa ymmärtää, että seksuaalisuudessa olisi jotakin väärää. Tällainen viesti on pahimmillaan hyvin vahingollinen ja voi aiheuttaa pitkäaikaisia ongelmia, jotka liittyvät häpeään omaa kehoa ja seksuaalisuutta kohtaan, Sexpo kirjoittaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sexpon mukaan kasvatusalan ammattilaisten osaaminen seksuaalisuuden monimuotoisuudesta ja seksuaalikasvatuksesta on yhä valitettavan usein puutteellista. Mahdolliset ylilyönnit pitäisi hoitaa rakentavalla seksuaalikasvatuskeskustelulla, ei syrjivällä puheella ja huorittelulla valtakunnallisessa mediassa.  

Lähde: SexpoTiia Forsström, FM, tietokirjailija, seksologi ja Tommi Paalanen, VTT, FM, seksuaalietiikan asiantuntija

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Rehtori sanoi itse, että on vaikea puuttua huoritteluun kun oppilas todella näyttää ’huoralta’, ajatuksena että huoralta näyttäminen on jotain todellisuutta joka vaan on. Eihän se ole, vaan ikävä ja sovinistinen tulkinta paljastavasta pukeutumisesta, jossa naisten seksuaalisuutta leimataan.

No kyllä se nyt vaan on todellisuutta että yliampuva ja ylipaljastava pukeutuminen koetaan yleisesti huoramaiseksi pukeutumiseksi.


Ei se poista sitä tosiasiaa, että rehtori ei voi käyttää tuollaisia ilmaisuja missään tilanteessa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla