Väestöliiton Poikien puhelin on pojille maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen kanava purkaa tuntojaan asiantuntijan kanssa nimettömänä.

Poikien puhelimeen soittavat haluavat tietoa etenkin seksistä, Väestöliitto kertoo. Alakouluikäiset hakevat Poikien puhelimesta vastauksia kysymyksiin, joita eivät kehtaa kysyä muilta aikuisilta. Kuten: ”Miten seksiä harrastetaan?” ”Miten kortsut estää sen raskauden?” ”Miten sais muututtua heteroksi?”

Kysymyksiin vastaa moniammatillinen, Poikien ja nuorten miesten keskuksen miestiimi.

Seksin lisäksi pojat miettivät, kehittyvätkö he normaaliin tapaan ja millä keinoin voisivat löytää seurustelukumppanin. Usein varsinkin nuoremmat pojat soittavat puhelimeen yhdessä ja huutelevat linjalle provosoiviakin kommentteja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Poikien puheet eivät pääosin ole kovinkaan salonkikelpoisia. Kiroilua ja herjaamista, rajua kiusaamista ja vihapuhetta tulee jatkuvasti”, Väestöliiton Poikien ja nuorten miesten keskuksen päällikkö Mika Lehtonen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Tämä on kuitenkin toimintatapa, jonka pojat ovat oppineet omissa porukoissaan. Sitä täytyy sietää, jotta pääsee selittämään toisenlaisen toimintatavan. Jos haluaa muutosta käytökseen, on selitettävä, miksi muutos kannattaa.”

Kiusaaminen ja yksinäisyys puhuttavat

”Mitä mieltä oot verkkokiusaamisesta? Whatsappissa sanotaan homoksi.”

”Oon yksin kotona, mua pelottaa. Tääl on yksinäistä. Yksinäistä, pimeetä ja pelottaa.”

”Aattelin soitella johonkin tämmöseen ku on raskasta tämä elämä.”

Puheluissa keskustellaan muistakin vakavista aiheista kuten kiusaamisesta, väkivallasta, päihteistä, rikoksista, mielenterveydestä ja itsen vahingoittamisesta.

Myös vanhemmuuden ja aikuisen läsnäolon puute kuuluu yksinäisten soittajien puheluissa. Kotoa ei saa riittävästi tukea, jos vanhemmat asuvat muualla tai ovat paljon poissa.

Poikien puhelin 0800 94 884 on maksuton auttava puhelin. Se on avoinna arkisin klo 13–18.

Sisältö jatkuu mainoksen alla