Lapsiperheessä parisuhteen hoitaminen unohtuu helposti, kun kaikki voimavarat menevät työn, lasten ja kodin hoitamiseen. Aina ei ole mahdollista järjestää irtiottoa arjesta kahden kesken, mutta suhdetta voi hoitaa pienin teoin vaikka joka päivä.

Lapsiperheessä parisuhteen hoitaminen unohtuu helposti, kun kaikki voimavarat menevät työn, lasten ja kodin hoitamiseen. Aina ei ole mahdollista järjestää irtiottoa arjesta kahden kesken, mutta suhdetta voi hoitaa pienin teoin vaikka joka päivä.

Amerikkalainen parenting.com-sivusto antaa hyviä vinkkejä siitä, miten pientä romantiikkaa saa lisättyä vaikka joka arkipäivään.

Aloita aamu hellyydellä

Aloita päivä pienellä flirtillä tai romanttisella eleellä. Aamusuukko, hellä halaus tai korvaan kuiskattu hyvä huomen piristää koko päivän.

Jos joudut lähtemään töihin ennen puolisosi heräämistä, kirjoita hänelle romanttinen runo tai jätä matkapuhelimen vastaajaan yllätysviesti.

Järjestä välillä kahdenkeskistä aikaa aamuun: laita vaikka kello soimaan 15 minuuttia tavallista aiemmin, niin ehditte viettää pedissä mukavia hetkiä ennen kuin aamutoimet kutsuvat. Vartin lyhyemmät yöunet silloin tällöin eivät ole pahitteeksi, mutta pieni halailuhetki ennen töihinlähtöä antaa virtaa koko loppupäivään.

Piristystä työpäivään

Yllätä romanttisella tekstiviestillä kesken työpäivän tavanomaisten ostoslistojen tai aikatauluviestien sijaan. Testaa välillä myös pikkutuhmia tekstiviestejä!

Pienten lasten vanhempien on usein hankala lähteä iltaisin kahdestaan ulos syömään. Sen sijaan lounastapaaminen voi järjestyaä helpommin. Jos mahdollista, pidä vaihteeksi vähän pidempi lounastauko ja nauti kahdenkeskisestä ruokailusta rakkaasi kanssa kesken työpäivän.

Virtaa arkeen

Kirjoita välillä kauppalistan sijaan lista asioista joista erityisesti pidät puolisossasi. Voitte tehdä listat myös yhtä aikaa ja antaa ne sitten toisillenne luettavaksi.

Piilota välillä pieniä viestilappuja paikkoihin, joista tiedät puolisosi löytävän ne.  Esimerkiksi  jääkaapin oveen, kylpyhuoneen peiliin tai jumppakassiin.

Viestitä eleillä

Hauskat, kahdenkeskiset salaisuudet tekevät parisuhteelle hyvää. Keksi rakkaasi kanssa jokin yhteinen salainen ele, jolla voitte viestittää toisillenne rakkautta ilman, että muut läsnäolijat saavat tietää. Näin voitte piristää toisianne vaikka kesken illalliskutsujen tai perheen yhteisen peli-illan.

Toisen kädestä kiinni pitäminen tekee aina hyvää, olittepa sitten katsomassa sohvalla televisiota tai perheen kanssa kauppareissulla. Kädestä kiinni pitäminen on tapa, jota harrastetaan ahkerasti suhteen alkuaikoina, mutta se unohtuu harmillisen helposti suhteen arkipäiväistyttyä.

Kehu, kiitä ja muistele välillä menneitä

Kerro muillekin puolisosi hyvistä puolista.  Laita kehuja puolisostasi Facebookin tilapäivitykseesi kaikkien ystäviesi näkyville tai kerro muillekin jostain hänen mukavasta teostaan seuraavan kerran kun olette kyläilemässä.

Lapsia ojennetaan usein huonoista käytöstavoista ja muistutetaan sanomaan kiitos ja anteeksi. Aikuiset unohtavat nämä kauniit sanat helposti läheistensä kanssa. Muista siis kiittää ja pyytää anteeksi myös puolisoltasi, niin näytät samalla hyvää mallia lapsille.

Kun seuraavan kerran huomaat pinnasi kiristyvän jostakin pienestä puolisosi aiheuttamasta harmista, esimerkiksi petaamattomasta sängystä tai lattialla lojuvista likaisista sukista, vedä henkeä ja muistele jotakin ihanaa, yhteistä hetkeä suhteenne alkuaikoina. Menneiden asioiden muistelu tekee välillä hyvää, ja sitä kannattaa välillä harrastaa myös yhdessä.

Tee arjesta juhla

Miksi et joskus yllättäisi rakkaimpaasi pienellä lahjalla ilman sen kummempaa syytä? Yllätyslahjat ovat useimmiten parhaita, eikä lahjan tarvitse olla kovinkaan kummoinen - osta kauppareissulla vaikka puolisosi lempilehti tai pussillinen hänen suosikkikarkkiaan.

Muista juhlia välillä myös pieniä asioita - hyvin sujuneita työasioita, nimipäivää, uutta sohvaa. Kuohuviinipullon voi joskus avata pienestäkin syystä ja täytekakkua voi syödä vaikka kaksin lasten mentyä nukkumaan.

Ennen lempilelu oli kultaakin kalliimpi aarre. Nykyään parhaallekin lelulle löytyy useita korvaajia. 

Leluja on nyt lasten saatavilla enemmän kuin koskaan aiemmin. Ennen oli toisin.

– Vuosien varrella leikkimisen kulttuuri on muuttunut aika paljon, kertoo Lelumuseo Hevosenkengän johtaja Johanna Rassi.

Museon kokoelmissa on leluja 1800-luvulta nykypäivään. Vitriinejä tutkailemalla huomaa parhaiten, kuinka leikkimisen kulttuurin lisäksi myös lelut ovat muuttuneet.

Karkkipaperit muuttuivat aarteeksi, kun osasi käyttää tarpeeksi mielikuvitusta.

Monet nykylasten isovanhemmat ovat syntyneet 40-luvun pula-aikana, jolloin lasten leikkeihin kuuluivat paperinuket ja kiiltokuvat. Kävyistä tehtiin käpylehmiä, kivilläkin oli leikeissä oma tehtävänsä. Karkkipaperit muuttuivat merkittäväksi aarteeksi, kun niiden kanssa osasi käyttää tarpeeksi mielikuvitusta. Leluja tehtiin myös paljon itse.

Muovi aloitti massatuotannon

Muovi yleistyi lelujen raaka-aineena vasta 70-luvulla, Rassi kertoo. Uniikit puulelut saivat väistyä massatuotannon tieltä, kun leluja oli mahdollista tuottaa aiempaa enemmän ja halvemmalla.

Lego on aloittanut alun perin toimintansa puuleluilla jo vuonna 1930.

Esimerkiksi tanskalainen Lego on aloittanut alun perin toimintansa puuleluilla jo vuonna 1930. Muovinen Lego-palikka patentoitiin 1958, ja vasta seuraavien vuosikymmenten aikana Lego löysi paikkansa suomalaisista kodeista.

80-luvulle tultaessa massatuotetut lelut olivat jo melko itsestään selvä osa lapsuutta, ainakin keskiluokkaisissa perheissä. Tuolloin leluja saatettiin Rassin mukaan pitää myös statussymbolina: mitä enemmän lapsella oli leluja, sitä paremmissa kantimissa perheen talous oli.

Nyt entisiä luksusleluja löytyy jokaisesta kodista.

Rassi kertoo, että suomalaisessa lelumaailmassa on pitkään ihailtu amerikkalaisuutta.

50-luvulla Pauligin kahvipaketeista kerättiin amerikkalaisten autojen kuvia, tai leikittiin amerikkalaisia elokuvatähtiä esittävillä paperinukeilla. Yhdsyvaltalainen lelufirma Mattel toi vuonna 1959 markkinoille Barbie-nuken, mutta se oli korkean hintansa vuoksi vain harvojen ja valittujen saatavilla.

Hittilelu voi löytyä myös lenkkipolun varrelta

Nyt entisiä luksusleluja löytyy jokaisesta kodista, ja autokuvien sijaan kerätään Pokemoneja älypuhelimella. 

Nykylasten voi olla vaikea ymmärtää, että aina lelut eivät ole olleet itsestäänselvyys. Leikkiminen on älylaitteiden myötä muuttunut huimasti. On myös tutkittu, että lapset eivät jaksa enää leikkiä pitkäkestoisia leikkejä, vaan leikeissä halutaan edetä nopeasti seuraavaan. 

Kuitenkin lasten mielikuvitus on edelleen rikas, ja leluksi kelpaavat mitä ihmeellisimmät asiat. 

Vai eikö teillä muka koskaan ole kannettu kotiin kiviä ja käpyjä? 

Mikä teineissä on parasta? Lukijamme kertovat. Kerro oma ihana hetkesi kommenteissa!

Ne pienet, yhteiset jutut

Teinillä on jo oma maailmansa kavereineen ja menoineen. Mutta ne hetket, kun yhteys vanhemman ja teinin välillä löytyy, ne ovat arvokkaita.

Kun lapsi nojaa illalla sohvalla minuun ja kertoo omia kuulumisiaan, kun kaksi nuorempaa on jo nukkumassa. Illat ovat niitä arvokkaita lähentymisen hetkiä, jolloin isotkin asiat jaetaan vielä äidin kanssa.

Kun teinin saa lähtemään mukaansa vaikka kauppaan tai kävelylenkille, jutusta ei ole tulla loppua. Hän ehtii tunnin aikana avata maailmastaan enemmän kuin osaisi ikinä odottaa. Ja kuinka fiksuja ja pohdittuja ne jutut ovat.

Kun se ihana teini kuitenkin soittaa sinulle ensimmäisenä, oli iloinen tai surullinen asia. Meidän 15-vuotias tyttö edelleen ensimmäisenä joko soittaa tai tulee koulusta suoraan kotiin kertomaan päivän tapahtumat. Kun se teini pyytää juuri sinua mukaansa elokuviin, eikä sitä kaveria.

Parasta on arki

Kun teini-ikäinen omatoimisesti tyhjentää tiskikoneen, se saa jokaisen vanhemman pakahtumaan. 

Vilpitön kiitos tai jaettu joulutorttu. Karkkipäivänä äidille ostettu suklaalevy tai yllätyksenä siivottu olohuone. Parhaita hetkiä ovat myös yhdessä sohvalla katsottu leffa tai yhdessä pelattu videopeli, tai ne saunassa jaetut salaisuudet. Parhaita hetkiä ovat yksinkertaisesti ne, joista syntyy molemmille mukava muisto.

Kun lapsi omatoimisesti siivoaa tai laittaa ruokaa, tai auttelee ohimennen kotitöissä. Ajattelen, että olen osannut opettaa hänelle muiden huomioimista ja sitä, että kotihommat on kaikkien kotona asuvien tehtäviä.

Teini osaa yllättää

Teini-ikäisen lapsen vanhempana elämä on varmasti yllätyksiä täynnä. 

Kun teini sulkeutuu taas kerran huoneeseensa ja vähän myöhemmin selviää, että hän on hankkinut vähillä rahoillaan koko suvulle joululahjat ja väkertänyt niihin ihanat paketit ja itse tehdyt kortit. Se siitä itsekkyydestä.

Kun se sama teini, joka jatkuvasti ottaa yhteen pikkusisaruksen kanssa tosipaikan tullen huolehtii, ilahduttaa ja hoivaa mitä suurimmalla rakkaudella sitä samaa "ärsyttävää" pikkuveljeä.

Ei enää pieni lapsi, vaan itsenäinen, oma persoona

Kun teini kiinnostuu jostain asiasta, kotiväkikin oppii samalla uutta.

Kun lapsi innostuu jostain, kuten nyt vaikka syksyllä Tshernobylistä. Hän kaivaa tietoa siitä hullun lailla viikkoja putkeen ja pitää kotona esitelmiä aiheesta. On huimaa huomata, että lapsi on jo niin iso, että muodostaa omaa maailmankuvaa tietoa etsien ja hahmottamalla syy-seuraussuhteita itsenäisesti. Ja samalla oppii itsekin uusia asioita!

Kuinka ihana hän onkaan

Teinissä näkee parhaiten oman työnsä tuloksen. Ja sitä on lupa ihailla, täysillä.

Meidän 13-vuotias sanoi minulle eräänä päivänä: ”Minä äiti meinaan kasvattaa lapseni sitten samalla tavalla kun sä.”

Kun huomaa että on saanut kasvatettua nuoren miehen, jolla on hyvät tavat ja empatiakykyä. Joka huolehtii pikkusisaruksestaan ja menestyy koulussa.

Se, kun poika sanoi minulle, että olen maailman paras äitipuoli.