Vanhemmille pitäisi antaa mitali, ei moitteita, sanoo Raisa Cacciatore. Kuva: Markus Jokela
Vanhemmille pitäisi antaa mitali, ei moitteita, sanoo Raisa Cacciatore. Kuva: Markus Jokela

Nykyvanhemmat tekevät paljon työtä ollakseen koskettavia, kuuntelevia ja kannustavia kasvattajia. Jos jokin asia on hukassa, se on perheiden tuki, sanoo Raisa Cacciatore.

Vanhemmuus ei ole hukassa, vaikka usein niin väitetään. Päinvastoin.

Nykyinen lasten ja nuorten sukupolvi voi keskimäärin paljon paremmin kuin mikään aiempi. Kouluterveyskyselyistä nähdään, että masennus, päihteiden käyttö ja rötöstely ovat pitkällä aikavälillä vähentyneet paljon. Lasten ja nuorten itsemurhien määrä on romahtanut ja elinajanodote kasvanut.

Nykyvanhemmilla on enemmän aikaa ja halua keskittyä lastensa hyvinvointiin kuin millään aiemmalla sukupolvella. Lapsia ei enää kasvateta rankaisemalla ja nöyryyttämällä, toisin kuin usein minun lapsuudessani 1950-luvulla. Silloin lasten piti olla mahdollisimman näkymättömiä ja kuulumattomia. Rakkauden osoittaminen, kehuminen ja sylissä pitäminen ei useinkaan ollut tapana, muutenhan lapsi olisi voinut ylpistyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vanhempien moittimisella ei korjata mitään.

Jos jokin asia on hukassa, se on perheiden tuki, ainakin paikoin. Osa vanhemmista jää yksin päihde-, mielenterveys- tai toimeentulo-ongelmiensa kanssa, ja heidän energiansa kuluu selviytymistaisteluun. Heidän lapsensa joutuvat pärjäämään liian yksin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minun lapsuudessani esimerkiksi kotiapua sai synnytyksen jälkeen ilman erityistä syytä. Nykyään apua on paljon vaikeampi saada. Se on väärin. Jokainen vanhempi ansaitsee tukea, ja jokainen lapsi tarvitsee laajan aikuisten tukiverkon ympärilleen.

Vanhempien arvostelu on osa tätä yksin jättämisen kulttuuria. Moittimisella ei korjata mitään. Ne, jotka kohtelevat lapsia kaltoin, vähät välittävät arvostelusta, kun taas tunnolliset kuormittuvat moitteista entisestään. Tahtoisin vapauttaa vanhemmat turhasta syyllisyydestä.

Nykyvanhemmat hallitsevat tunteitaan paljon paremmin kuin edeltäjänsä.

Ei tarvitse olla täydellinen ollakseen riittävän hyvä. Kukaan ei älyä tai osaa kaikkea, eikä tarvitsekaan. Riittää, kun tekee parhaansa ja etsii tarvittaessa tietoa ja apua kasvatuksen tueksi.

Lasten on hyvä nähdä, että on monenlaisia, eri tavoin reagoivia ihmisiä, jotka voivat olla joskus väsyneitä ja stressaantuneita. Kun aikuinen hermostuu ja sitten katuu, pyytää anteeksi ja selittää, miksi reagoi niin kuin reagoi, lapset oppivat tulkitsemaan tilanteita ja ymmärtävät, ettei toisen huono käytös ole aina heidän vikansa.

Monet vanhemmat tuntevat epävarmuutta, koska eivät ole saaneet rakentavan kasvatuksen mallia ja joutuvat taistelemaan selkäydinreaktioitaan vastaan. He tekevät paljon työtä ollakseen koskettavia, kuuntelevia ja kannustavia kasvattajia. He puhuvat tunteista ja hallitsevat omia tunteitaan paljon paremmin kuin edeltäjänsä. Tämä on huippuhienoa.

Nykyvanhemmista monet ovat työstäneet paljon traumojaan. Sen ansiosta he välttyvät siirtämästä omia ongelmiaan lapsilleen. Tästäkin työstä vanhemmat ansaitsisivat mitalin.”

Raisa Cacciatore on Väestöliiton lastenpsykiatri ja nuorisolääkäri, sertifioitu EMDR-terapeutti, tietokirjailija ja kouluttaja.

Vierailija

Jotenkin olin jo odotuksellisesti mielentilassa että nyt tulee taas kuraa vanhempien niskaan ja luin otsikosta että vanhemmuus on hukassa. Verenpaine tasaantui kuin jatkoin lukemista ja ymmärsin että tässähän tulee tukea pienten lasten vanhemmille. Wow! Niin harvinaista ja ihanaa! Omat lapseni ovat ainakin todella paljon tasapainoisempia ja onnellisempia kuin itse olin aikoinaan. Kovin kiltti ja miellyttämisenhaluinen olin pienenä toki, mutta vitsan pelon ja noyryytyksien ansoiosta, ei mitenkään hienon kasvatuksen ansiosta.

Vierailija

Opettajan näkökulmasta teksti voisi olla provo tai trolli. Vanhemmuus on ihan yhtä hukassa kuin ennenkin, mutta vain muuttanut muotoaan. Nykyään ei kuriteta fyysisesti tai opeteta vaikenemaan tunteistaan, nykyään istutetaan näytön eteen ja sysätään kasvatus ja käytöstapojen opetus muille tahoille. Millään tavaroilla ei ole mitään arvoa ja ammattikasvatteja vastaan uhitellaan. Luokallani on vain kourallinen niitä loistavia, upeita vanhempia jotka tekevät kadehdittavaa työtä lastensa kanssa. 95 prosenttia on kaverivanhempia.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla