Kolmivuotias poika kieltäytyy käyttämästä pottaa...

Kysymys:

Reilun kolmen vuoden ikäinen poikamme kieltäytyy käyttämästä pottaa ja vessanpönttöä. Pottaa kokeiltiin ensimmäisen kerran vähän yli kaksivuotiaana, jolloin lapsi oli todella innoissaan. Noin kuukauden kuluttua pottailun aloittamisesta hän yhtäkkiä kieltäytyi ehdottomasti menemästä potalle ja vaati saada vaipan. Talven aikana aina silloin tällöin ehdotin, että pottaakin voisi kokeilla, johon lapselta tuli aina vastaukseksi ehdoton ei. Kesällä ehdotimme, että ulkona kotipihallakin voi kokeilla pissata ilman vaippaa, tämäkään ei innostanut häntä. Hankimme myös wc-pöntön pienentäjän, mutta sitäkään hän ei suostu edes kokeilemaan. Valmius vaipattomuuteen tuntuisi olevan, sillä hän on kotona käytännössä täysin ilman vaippaa ja osaa pyytää vaipan tuntiessaan että pissa tai kakka on tulossa. Potan tai pöntön kokeilemisen ehdottaminen hädän tullen aiheuttaa vain kommentin "Kokeilen sitten, kun kasvan isoksi".

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen vastaa:

Tuntemani suloinen kolmevuotias tyttö ilmoitti menevänsä potalle "tiistaina", mutta ei ennen. Teidän poikanne lupaa kokeilla pottaa kasvettuaan isoksi. Milloin se päivä mahtaakaan koittaa?
Joskus 1960-luvulla psykoanalyytikko Anita Bell julkaisi useita kirjoituksia pikkupoikien pottakammosta. Hän arveli, että jotkut pojat pelästyvät, kun heidän kevyet kiveksensä nousevat nivuskanavaan ja häviävät näkyvistä. Ehkä he pelkäävät, että pallerot tipahtavat pottaan, ja heidän hyvin tuore miehisyytensä menee vessanpytystä alas. Vaippa pitää kaluston koossa, vieläpä näkymättömissä, ja on siksi turvallinen.

Noita Anita Bellin ajatuksia ei tarvitse ottaa kuolemanvakavasti, mutta voihan niistä nassikan kanssa jutella. Ainakin häneltä voi kysyä, mahtaako hän pelätä jotakin potalle mennessään ja vakuuttaa, että se on ihan turvallista. Tämän jälkeen meillä on jäljellä kuuluisat kasvatuskeinot eli kiristys, uhkailu ja lahjonta. Minusta lahjomista voi käyttää, jos siten asettuu kehityksen puolelle. ?Isot pojat pissaavat ja kakkaavat pottaan. Isot pojat pääsevät myös isin kanssa uimahalliin? tai muuta vastaavaa. Sopivan tilaisuuden tullen vaipan antamisesta voi hyvin kieltäytyä, kunhan katsoo, että lapsonen ei väännä torttua olohuoneen uudelle matolle. Hänelle voi näyttää, että vaippapaketissa on viisi vaippaa jäljellä, minkä jälkeen ne loppuvat eikä uusia osteta. Palvelun heikkeneminen saattaa kannustaa poikaa parempaan resurssien käyttöön. Voihan niillä säästyneillä vaipparahoilla vaikka ostaa toivelelun tai tehdä jotakin mukavaa yhdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla