Kolmivuotias poika kieltäytyy käyttämästä pottaa...

Kysymys:

Reilun kolmen vuoden ikäinen poikamme kieltäytyy käyttämästä pottaa ja vessanpönttöä. Pottaa kokeiltiin ensimmäisen kerran vähän yli kaksivuotiaana, jolloin lapsi oli todella innoissaan. Noin kuukauden kuluttua pottailun aloittamisesta hän yhtäkkiä kieltäytyi ehdottomasti menemästä potalle ja vaati saada vaipan. Talven aikana aina silloin tällöin ehdotin, että pottaakin voisi kokeilla, johon lapselta tuli aina vastaukseksi ehdoton ei. Kesällä ehdotimme, että ulkona kotipihallakin voi kokeilla pissata ilman vaippaa, tämäkään ei innostanut häntä. Hankimme myös wc-pöntön pienentäjän, mutta sitäkään hän ei suostu edes kokeilemaan. Valmius vaipattomuuteen tuntuisi olevan, sillä hän on kotona käytännössä täysin ilman vaippaa ja osaa pyytää vaipan tuntiessaan että pissa tai kakka on tulossa. Potan tai pöntön kokeilemisen ehdottaminen hädän tullen aiheuttaa vain kommentin "Kokeilen sitten, kun kasvan isoksi".

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen vastaa:

Tuntemani suloinen kolmevuotias tyttö ilmoitti menevänsä potalle "tiistaina", mutta ei ennen. Teidän poikanne lupaa kokeilla pottaa kasvettuaan isoksi. Milloin se päivä mahtaakaan koittaa?
Joskus 1960-luvulla psykoanalyytikko Anita Bell julkaisi useita kirjoituksia pikkupoikien pottakammosta. Hän arveli, että jotkut pojat pelästyvät, kun heidän kevyet kiveksensä nousevat nivuskanavaan ja häviävät näkyvistä. Ehkä he pelkäävät, että pallerot tipahtavat pottaan, ja heidän hyvin tuore miehisyytensä menee vessanpytystä alas. Vaippa pitää kaluston koossa, vieläpä näkymättömissä, ja on siksi turvallinen.

Noita Anita Bellin ajatuksia ei tarvitse ottaa kuolemanvakavasti, mutta voihan niistä nassikan kanssa jutella. Ainakin häneltä voi kysyä, mahtaako hän pelätä jotakin potalle mennessään ja vakuuttaa, että se on ihan turvallista. Tämän jälkeen meillä on jäljellä kuuluisat kasvatuskeinot eli kiristys, uhkailu ja lahjonta. Minusta lahjomista voi käyttää, jos siten asettuu kehityksen puolelle. ?Isot pojat pissaavat ja kakkaavat pottaan. Isot pojat pääsevät myös isin kanssa uimahalliin? tai muuta vastaavaa. Sopivan tilaisuuden tullen vaipan antamisesta voi hyvin kieltäytyä, kunhan katsoo, että lapsonen ei väännä torttua olohuoneen uudelle matolle. Hänelle voi näyttää, että vaippapaketissa on viisi vaippaa jäljellä, minkä jälkeen ne loppuvat eikä uusia osteta. Palvelun heikkeneminen saattaa kannustaa poikaa parempaan resurssien käyttöön. Voihan niillä säästyneillä vaipparahoilla vaikka ostaa toivelelun tai tehdä jotakin mukavaa yhdessä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nuoret kaipaavat enemmän arkista puuhastelua yhdessä vanhempiensa kanssa, selviää tuoreesta kyselystä.

– On outoa, etteivät joidenkin luokkakavereiden vanhemmat tiedä, missä lapsi on. Ne voisivat yrittää tehdä joskus jotakin yhdessä, koska kyllä monet varmasti haluavat olla yhdessä vanhempien kanssa, vaikka esittäisivätkin jotain muuta, sanoo Peppi, 15, Meidän Perheen haastattelussa.

Sama tulos nousi esiin tuoreessa Elisan teettämässä kyselyssä, jossa selvitettiin 15–17-vuotiaiden suomalaisnuorten ajatuksia perheen ja ystävien välisestä vuorovaikutuksesta.

Yli puolet nuorista haluaisi tehdä enemmän asioita yhdessä vanhempiensa kanssa. Kaikkein toivotuinta oli tavallinen arkinen yhdessäolo, kuten juttelu, pelailu ja muu yhdessä tekeminen. Toisena nuorten toivelistalla olivat yhteiset harrastukset ja liikunta, ja kolmantena yhteiset ruokailuhetket vanhempien kanssa.

Kyselyyn vastanneista yli puolet ei jutellut vanhempiensa kanssa päivittäin kuin korkeintaan kymmenen minuuttia. Joka viides ei jutellut pidempään edes viikottain.

– Yhteistä aikaa ei voi korvata millään, sanoo sosiaalipsykologi ja Mitä minä teen tämän teinin kanssa -kirjan kirjoittaja Janne Viljamaa.

– Lapsi voi testata rajojaan vain turvallista aikuista vasten, joka on fyysisesti paikalla, kysyy ja kuuntelee. Aikuinen on peili, josta epävarma teini näkee itseänsä, Jos peili on aina pois, teini ei saa palautetta.

Ei kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

Myös kyselyn perusteella vaikuttaa, että vanhempien kanssa vietetty aika lisää nuorten kokemaa onnellisuutta. Mitä enemmän nuoret kertoivat viettävänsä vanhempiensa kanssa aikaa ja mitä enemmän he kokivat saavansa perheeltään tukea, sitä onnellisemmiksi he arvioivat itsensä.

Ei siis kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

– Suosittelen teinien vanhemmille pitkopedagogiikkaa: kun leivotaan yhdessä, kädet taikinassa voi samalla jutella kaikenlaista. Vastaavia hyviä jutteluhetkiä ovat yhteiset automatkat tai vaikka kävelylenkit, Janne Viljamaa sanoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten puhua internetistä sukupolvelle, joka tulee kehittämään sitä tulevaisuudessa?

– Internet ei ole vielä valmis. Seuraava sukupolvi, se jota me juuri nyt kasvatamme, tulee kehittämään sitä valtavasti. On siis merkityksellistä, miten he ajattelevat internetistä ja miten me puhumme heille siitä – onko se innostava vai pelottava kehityskohde, sanoo lastenkirjailija ja ohjelmoija Linda Liukas.

Teknologian arkipäiväistäminen on suomalaisen yhteiskunnan tavoite. Viime syksynä suomalaisen opetussuunnitelmaan yhdeksi viralliseksi tavoitteeksi alakoulun alimmille luokille lisättiin ohjelmointi. Se tarkoittaa, että lapsi oppii antamaan tarkkoja käskyjä tai purkamaan koodin osiin. Opetussuunnitelmassa ei tähdätä siihen, että jokaisesta suomalaislapsesta tulisi ohjelmoija, vaan että oppilailla olisi ymmärrys siitä, mitä ohjelmointi tarkoittaa. 

Lindan pelko on, että opetussuunnitelman ”pakon” myötä hänelle tärkeä asia latistuu helposti pakkoruotsin kaltaiseksi kysymykseksi, joka tahkotaan rimaa hipoen läpi. Liukas peräänkuuluttaa, että tavoitteena tulisi olla, että jokainen lapsi saisi merkityksellisen kokemuksen ohjelmoinnista.

– Lapselle tulisi opettaa, että ongelmia voi ratkaista monilla eri tavoin – matemaattisesti mallintamalla, kitaran soitolla, värikynillä tai sitten vaikka ohjelmoinnilla, Liukas innostuu.

Merkityksellisyys muodostuu Lindan mukaan siitä, että teknologia olisi tulevaisuudessa osa yleissivistystä, ei enää kapean joukon osaamisala.

Hello Ruby -kirjojensa avulla Liukas haluaa tasoittaa tietä ymmärrykselle, että tietokone on vain väline ymmärtää maailmaa – kun ymmärrät teknologiaa, voit ymmärtää sen sisältämiä isompia tiedon maailmoja.

Miksi internetistä puhutaan pahaa?

Diginatiiveille verkon olemassaolo on itsestäänselvyys. Kukaan ei kysy, mikä on internet, ja vain harva ymmärtää ykkösiä ja nollia älylaitteiden takana. Linda Liukas sai kimmokkeen kirjoittaa kolmannen Ruby-kirjansa, kun tuttu poika esitti ratkaisevan kysymyksen: onko internet joku paikka?

Kun Linda yritti vastata pojan kysymykseen, hän penkoi läpi monenlaisia materiaaleja ja huomasi, että vanhemmille ja lapsille suunnattu materiaali oli ongelmalähtöistä, jopa pelottelevaa. Se, miten internetistä puhutaan, on tärkeää.

– Omaa elämääni internet on auttanut valtavasti. Uraani ei olisi ilman internetiä ja sen mahdollistamia tilaisuuksia. Siksi pelotteleva ja negatiivinen asenne tuntuu hullulta. Lapsillehan tulisi kertoa niistä mahdollisuuksista, joita internet meille antaa!

Liukas kehottaa vanhempia sukeltamaan yhdessä lapsensa kanssa tutkimaan internetiä. Netti ei ole vain pelejä tai sovelluksia, vaan tutkimusmatka mihin tahansa aiheeseen tai asiaan, joka lasta kiinnostaa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.