Nuori pääsee takaisin arkirytmiin loman jälkeen, lääkäri sanoo.

”Muu perhe on usein selvinnyt aamutohinoistaan moneen kertaan, kun lomaileva nuori vasta kömpii huoneestaan. Vanhempaa nuoren myöhäiset illat ja pitkiksi venyvät aamut saattavat kummastuttaa ja ehkä huolestuttaakin. Miten kummassa teini selviää aikanaan taas ajoissa kouluun?

Lapsen unirytmi muuttuu murrosiässä ja valvominen helpottuu. Nuoren uni-valverytmiä tahdittavan melatoniini-hormonin pitoisuus veressä nousee aiempaa myöhemmin, joten nukahtamishetki siirtyy. Samalla unen vaiheista syvän unen määrä vähenee.

Lisäksi nuoren elämässä on paljon asioita, jotka houkuttelevat valvomaan – kaverit ovat yhtä lähellä kuin kännykkä ja tietokone.

Myös illan harrastukset voivat haitata nukahtamista. Kun arkena aamulla on herättävä varhain, unet voivat jäädä liian lyhyiksi. Yläkoululainen tarvitsee saman verran unta kuin alakoululainenkin, keskimäärin yhdeksän tuntia yössä. Univajetta voi vähän paikata päiväunilla. Niitä ei pidä kuitenkaan venyttää yli puolituntisiksi eikä jättää loppuiltapäivään. Muuten illalla on vaikea saada unen päästä kiinni.

Lomalla vanhempi voi joustaa teinin nukkuma-ajoissa. Ei kannata huolestua, sillä nuori pääsee kyllä takaisin arkirytmiin.

Rytmin siirto sujuu vähitellen heräämisaikaa siirtämällä. Laittakaa kolme päivää ennen koulua alkua herätyskello soimaan tunti arkiherätystä myöhemmin. Seuraavana päivänä ajasta herätys puoli tuntia arkiherätystä myöhemmäksi. Viimeisenä lomapäivänä nuoren on hyvä nousta jo arkiaikaan. Kun aamulla nousee aikaisin, unta ei tarvitse odotella illalla. Tutut iltarutiinit jouduttavat unentuloa kaikenikäisillä.

Säännölliset nukkuma-ajat saattavat teinistä tuntua tylsiltä. Arkena niistä kannattaa kuitenkin pitää kiinni. Keskiyöhön kestänyt valvominen ja seuraavaan puoleen päivään venyneet unet siirtävät rytmiä eteenpäin nopeasti.

Viikonlopun valvomiset kostautuvat kouluaikana heti maanantaiaamuna ja myöhemminkin: epätasainen unirytmi voi laukaista unettomuuden ja unettomuus lisää masennuksen riskiä.

Selitä teinille, miksi sänkyyn on hyvä mennä ajoissa: Väsyneen tapaturmariski kasvaa. Diabetes ja ylipaino uhkaavat, jos tinkii jatkuvasti unesta.

Vähäisen nukkujan vastustuskykykin alenee: syy flunssakierteeseen voi olla unen puutteessa. Lisäksi liian vähäiset unet vaikuttavat nopeasti koulumenestykseen, sillä ne haittaavat oppimista ja keskittymiskykyä.”

Outi Saarenpää-Heikkilä on lasten uniongelmiin erikoistunut lastentautien erikoislääkäri, lastenneurologi ja lääketieteen tohtori. Hän työskentelee Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Meidän Perhe 7/2014

Kuva: Heli Blåfield

Äitiä huolestuttaa, koska teinitytär on välillä hyvin uhmakas, empatiakyvytön ja itsekeskeinen. Onko lapsi voinut periä narsistisen käytöshäiriön isältään?

”Olemme uusperhe, johon kuuluu 13-vuotias tyttäreni ja mieheni, jolla ei ole omia lapsia. Tytön isä ei ole arjessamme mukana. Erosimme exän rikollisen elämäntavan takia, kun tytär oli kuusivuotias. Tytär pitää nykyisestä miehestäni, ja pitkään perhedynamiikka toimikin hyvin.

Nyt, tytön lähestyessä murrosikää, hänen käytöksensä on alkanut huolestuttaa minua. Tytär on välillä hyvin uhmakas, empatiakyvytön ja itsekeskeinen. Hän on jäänyt muutaman kerran kiinni valehtelusta, mitä etenkään mieheni ei siedä lainkaan. Tyttö sai uuden puhelimen sillä ehdolla, että hoitaa kotityöt pyytämättä, mutta silti ne unohtuvat jatkuvasti. Joka asiasta on sanottava jatkuvasti, ja kaikenlaiset rangaistukset ovat tehottomia.

Hän ei halua, että häntä määräillään, mutta rajattomuus tuntuu hänestä välinpitämättömyydeltä. Jos emme vaadi mitään, mitään ei tapahdu. Jos vaadimme, hän paiskoo ovia ja kiukkuaa. Näytämme hänelle kiintymyksemme, mutta häneltä ei tule juurikaan positiivista palautetta. Hän ei kysele kuulumisia muilta. Ollessani kipeä häntä kiinnostaa vointini sijaan se, heitänkö hänet treeneihin.

Tuollainen kylmäkiskoisuus, valehtelu ja sopimuksien rikkominen tuo mieleen hänen isänsä, jolla diagnosoitiin psykopaattinen ja narsistinen käytöshäiriö. Onko isän rikollinen mieli voinut periytyä? Onko tämä mielestäsi normaalia murkkuikäisen käytöstä?”

Huolestunut äiti

Janna vastaa:

”Kiitos koskettavasta kirjeestä! Hätä rakkaasta lapsesta, teini-iän kuohut, isän diagnoosien varjo – melkoinen paketti mietittäväksi koko perheelle.

Oman navan tuijotus on aivan iänmukaista käytöstä, samoin mielipiteen vaihtelu ja epävarmuus rajojen tarpeesta.

Ensinnäkin: Tyttäresi käytös ei kuulosta psykopaattiselta tai tunnekylmältä. Hän osoittaa mieltään ja näyttää selvästi, kun ei pidä asioista. Julmuutta vaikkapa eläimiä tai ikätovereita kohtaan ei esiinny. Oman navan tuijotus on aivan iänmukaista käytöstä, samoin mielipiteen vaihtelu ja epävarmuus rajojen tarpeesta. Harva teini tekee kotitöitä pelkällä kehotuksella. Valehtelu oman nahan pelastamiseksi on sekin normaalia.

Ymmärrän silti huoltasi. Persoonallisuushäiriöiden syntyä ei tunneta tarkkaan. Periytyvyyttä on todennäköisesti jonkin verran, mutta myös kasvuympäristö vaikuttaa paljon. Nuorelle ei tehdä persoonallisuushäiriödiagnoosia, koska kasvu on vielä kesken. Sen sijaan tutkitaan, miten nuoren mieli on rakentunut ja miten läheiset ihmissuhteet voivat olla avuksi hyvän kasvun polulla.

Aikuisen rakkaus hankalaankin nuoreen ja kyky pohtia omaa osuuttaan tämän elämässä ovat suuri voimavara, joka kannattaa ottaa käyttöön. Voisittekin pohtia, mitä hyvää oikeastaan haluatte tyttärelle antaa tiukkuudella ja rangaistuksilla? Miltä toivotte niiden suojaavan lasta? Tajuaako tytär hyvät tarkoituksenne?

Jäin myös miettimään, millaisena tytär muistaa isänsä. Olisiko isässä kaikesta huolimatta jotakin mukavaa, jota tytär saattaisi kaipauksella muistella?

Suosittelen, että hakeudutte perheneuvolaan, nuorisoasemalle tai muuhun nuorten mielenterveyspalveluun. Jos lapsella epäillään psyykkisen kehityksen häiriötä, voidaan asiaa tutkia. Jos kasvatustavan muutos auttaisi, saatte siihen apua. Perheen on tärkeä saada vastauksia näin suuriin kysymyksiin.”

Meidän Perhe 12/2017

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Onnea satavuotias Suomi! Ja onnea suomalaiset – asiat ovat täällä melkoisen hyvin.

1. Suomi on maailman lukutaitoisin maa

Tämä selviää yhdysvaltalaisen Connecticutin yliopiston tutkimuksesta. Tutkimuksessa mitattiin muun muassa sitä, millaiset mahdollisuudet jokaisessa maassa on lukea, esimerkiksi kirjastojen ja sanomalehtien saatavuuden kannalta. 

2. Suomen peruskoulutus on maailman parasta

Maailman talousfoorumin tutkimuksessa verrattiin eri maiden kilpailukykyä ja talouskasvua erilaisten asteikkojen avulla. Yksi vertailukohteista oli peruskoulutus, ja Suomi sai tästä maailman parhaat pisteet.

3. Suomi on maailman turvallisin maa

136 maata käsittävä maailman talousfoorumin matkailuaiheinen tutkimus vertaili muun muassa eri maiden matkustusturvallisuutta. Ja kyllä, Suomi sai täydet pisteet!

4. Suomessa syödään Euroopan puhtainta ruokaa

Euroopan elintarvikeviraston tutkimuksessa selvisi, että suomalaisessa ruuassa on vähiten jäänteitä ihmiselle vaarallisista aineista.

5. Suomalaisilla on eniten henkilökohtaista vapautta

Tämä selviää maailman sosiaalisen kehityksen indeksistä, jossa Suomi oli ykkönen muun muassa erilaisten uskontojen hyväksymisessä ja ilmaisunvapaudessa. 

6. Äitiyskuolleisuus on Suomessa alhaisin koko maailmassa

Katso vaikka WHO:n uudesta tutkimuksesta.

7. Isien ja poikien väliset suhteet Euroopan parhaita

Maailman terveysjärjestö on myös selvittänyt vuoden 2016 koululaistutkimuksessaan, että kaikista 42 vertailuun osallistuneesta maasta isät ja pojat ovat Suomessa läheisimpiä. Tutkimuksen mukaan teinipoikien on helppu puhua omista asioistaan myös isälle.

8. Suomi on maailman toiseksi paras maa olla tyttö

Kansainvälisen Pelastakaa lapset -järjestön tekemässä tutkimuksessa mitattiin tyttöjen mahdollisuuksia eri maissa. Tutkimus selvitti muun muassa tytöille järjestettyä seksuaali- ja terveysneuvontaa sekä lapsiavioliittojen määrää. Suomen tytöillä oli maailman toiseksi parhaat oltavat, heti naapurimme Ruotsin jälkeen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.