Lue 11 vinkkiä ja vältä kauppakatastrofit.

Lue 11 vinkkiä ja vältä kauppakatastrofit.

Ennakoi. Kaikki tietävät, että nälkäisen lapsen kauppareissu kääntyy kiukkukatastrofiksi. Mutta muistitko syödä itse? Pinna pidentyy, jos ehdit haukata jotakin. Jaa tehtävät. Kun lapsi etsii laarista viittä kaikkein parasta perunaa, vanhempi ehtii noukkia ja punnita muut vihannesosaston ostokset.

Anna valita. Päätös siitä, mitä ruisleipää tai jugurttia tänään syödään, saa lapsen tuntemaan itsensä tärkeäksi. Silloin on vaikeaa olla pahalla päällä.

Laadi ostoslista. Myös lapselle omansa. Hänen listalleen kannattaa merkitä muutamia kevyitä ruokatarvikkeita, jotka säilyvät ehjinä, vaikka sattuisivat lipsahtamaan kädestä. Lukutaidottomilla toimivat piirroskuvat. Älä kuitenkaan lähetä alle kouluikäistä hortoilemaan hyllyjen väliin vailla valvontaa.

Myönnä vakiovastuu. Lapsi viihtyy saadessaan nostaa hyllystä kärryihin joka ostosreissulla samat, tutut tarpeet. Jos vanhempi jaksaa joskus kummastella lähikaupassa, mistä ihmeestä pastapussit löytyivätkään, parempimuistinen pikkuapuri saa paistatella erinomaisuudessaan.

Älä hairahdu. Vaate- ja kosmetiikkaosastot kannattaa jättää toiseen kertaan, lapsi ei ole shoppailukaveri.

Opeta. Kuinka paljon mahtaa painaa neljä appelsiinia? Lähimmäs arvannut saa painaa hedelmävaa’an nappulaa.

Innosta. Mango vai papaija? Itse valittu eksoottinen hedelmä houkuttaa nirsonkin lapsen maistamaan (mutta vasta kotona).

Palkitse. Hanki lapselle oma pikkulompakko, johon hän saa säilöä kassakuitin jokaisen kauppareissun jälkeen. Kuittien kasaannuttua lompsa saattaa osoittautua yllättävän arvokkaaksi aarteeksi!

Hengitä. Kun kiukuttelukohtaus kassajonossa iskee, yritä kohota tilanteen yläpuolelle. Karkit on tarkoituksella asetettu houkuttelevalle korkeudelle, eikä lapselta voi aina odottaa täydellistä itsehillintää. Suuri osa kanssajaonottajista seuraa raivaria ainoastaan myötätuntoisina – eivät paheksuen.

Jousta. Lähes jokainen vanhempi antaa joskus periksi saatuaan tarpeekseen lapsen narinasta. Maailma ei kaadu siihen. Ensi kerralla jämäkämmin.

Kiitä. Ohitettiinko leluhylly tänään nurisematta? Anna lapselle ansaitut kehut. Muista kehaista vähän myös itseäsi.

 

Vierailija

Ostoksille lapsen kanssa? Näin siitä selviää

Minuakin ennen hatutti kaupoissa rääkyvät,eli huonosti kasvatetut kakarat, ja kyllä vieläkin usein ihmetyttää nykyajan äidit. Miten ne voi olla niin kädettömiä että kiljukaula vetää show'ta eli häntä heiluttaa koiraa! Täytyy nostaa hattua omille äideillemme ja isoäideille jotka mukisematta ja vapaapäiviä ja minä-aikaa kyselemättä onnistuivat kasvattamaan sellaisia lapsia, joille nykyisin kaupoissa nähtävä käytös ei olis tullut mielen viereenkään! Mikä teitä kotiäitejä väsyttää?? Ettehän te...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aikuiset kysyvät lapsilta vääriä asioita, kertoo tuore väitöstutkimus päiväkodin arjesta.

Leikissä kuohuvat suuret tunteet: ilo, kiukku, suru, nolous. Mutta kun aikuinen tulee lähelle, lapset yksissä tuumin peittävät tunteensa. Jos meneillään on jokin kiistatilanne, lapset esittävät iloista huomatessaan aikuisen.

Tämä kävi systemaattisesti ilmi Mirja Könkään väitöskirjatutkimuksesta ”Eihän lapsil ees oo hermoja”, jossa hän analysoi videoituja vapaan leikin hetkiä kolmessa eri päiväkodissa.

Lapset eivät luota siihen, että aikuinen pysähtyisi kuulemaan, näkemään ja ymmärtämään heitä.

Päiväkodin aikuiset auttoivat lapsia kyllä konkreettisissa asioissa, kuten majan rakennuksessa tai lautapelin sääntöjen selvittämisessä, mutta tunnekuohuissa harvemmin. Tunnetaitojen vahvistaminen on yksi varhaiskasvatuksen tärkeä tehtävä, mutta tutkimuksen valossa näyttää siltä, että siinä ei kovin hyvin onnistuta.

– Lapset salaavat tunteensa, koska heillä ei ole luottoa siihen, että aikuinen pysähtyisi kuulemaan, näkemään ja ymmärtämään heitä ja ratkoisi asiaa heidän näkökulmastaan oikein, Köngäs sanoo.

Videoidusta materiaalista selviää, että lapsilla on perusteet epäluuloonsa. Niissä tilanteissa, kun aikuinen tuli selvittämään lasten keskinäistä tunnepitoista kahakkaa, hän tulkitsi tilannetta aikuisten määrittämien sääntöjen näkökulmasta, eikä lasten kokemus tullut kuulluksi.

– Esimerkiksi lelujen heitteleminen on aikuisen mielestä aina kiellettyä, mutta lapsille saattaa jossain tilanteessa olla aivan selvää, miksi leluja on heitelty, Köngäs selittää.

Tilanteen selvittely saattaisi sujua aivan toisella tapaa, jos aikuinen pysähtyisi kysymään ja kuuntelemaan lasten tunteita näissä hetkissä.

Kiireessä ei ehdi kuunnella

Videoaineistosta näkyi myös, miten päiväkodin aikuisten kiire, väsymys ja kuormitus näkyvät vuorovaikutuksessa.

– Sama aikuinen saattoi aamulla olla kireä ja tiuskaista lapsille jotain tylyä – mutta iltapäivällä kahvitauon jälkeen, kun osa lapsista on jo haettu ja kiirettä on vähemmän, hän asettuikin kiinnostuneena lasten tasolle kysymään, mikä leikki on menossa, mitä siinä tapahtuu ja voisiko siihen tulla mukaan.

Huonoja hetkiä tulee, mutta joka päivä on uusi mahdollisuus muuttaa omaa toimintaansa.

Lohdullista oli huomata, että lapset eivät kantaneet kaunaa vaan toivottivat aikuisen tervetulleeksi leikkiin.

– Tämä on lohduttava ajatus myös vanhemmille: huonoja hetkiä tulee, mutta joka ikinen päivä on uusi mahdollisuus muuttaa omaa toimintaansa.

Miten sitten pääsee sellaiseksi aikuiseksi, jolle lapset kertovat ajatuksistaan ja tunteistaan?

– Tärkeintä on aito kiinnostus. Lapset huomaavat kyllä sen, Mirja Köngäs sanoo.

Usein auttaa, että laskeutuu leikin tasolle. Ei luennoi ja saarnaa, vaan kysyy ja kuuntelee.

Myös aikuisen mielentila vaikuttaa. Kiihtyneenä ja stressaantuneena on vaikea pysähtyä kuuntelemaan toisia, ja lapset huomaavat sen. Siksi kannattaa opetella keinoja rauhoittaa omaa mieltään.

Tunnetaidot suojaavat lasta

Noin 60 tunnin videomateriaalista selvisi myös, miten iso merkitys on kotien tunnekasvatuksella. Ne lapset, joilla oli hyvät tunnetaidot, selvisivät päiväkotipäivän kuormituksesta paremmin kuin muut. He tunnistivat ja ymmärsivät hyvin omia ja muiden tunteita ja osasivat säädellä omia tunnekuohujaan. Hyvät tunnetaidot suojaavat siis lasta stressiltä.

– Lasten käytöksestä näki, miten heitä on kotona kohdeltu. Eräskin lapsi koki, ettei kaveri kuunnellut häntä. Sen sijaan, että olisi huutanut, että taaskaan sä et kuuntele, lapsi otti kaveriaan lempeästi kädestä ja kysyi: kuulitko, mitä mä sanoin, Köngäs kertoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nyt kieli keskellä suuta! Ennen kuin seuraavan kerran ärähdät lapselle rumasti, yritä ajatella, että hän luultavasti haluaa toimia oikein.

Käsi ylös, jos tunnet vanhemman, joka ei koskaan missään tilanteessa menetä malttiaan. Niinpä. Silti aina voi ja kannattaa yrittää.

Kun seuraavan kerran tunnistat sen hetken, jossa maltin menetys on lähellä, kokeile amerikkalaisäiti Anni Reneaun neuvomaa keinoa. Reneau kirjoittaa, että kun lapsen käytös ja tottelemattomuus alkaa ottaa hermoille, huutamiselta ja maltinmenetykseltä voi pelastaa kaksi lausetta: Huomaan, että yrität toimia parhaasi mukaan – miten voisin auttaa sinua onnistumaan?

Reneaun lähtökohtana on ajatus siitä, että melkein aina lapsi todella yrittää parhaansa mukaan toimia oikein. Tottelemattomuudessa ei siis ole kyse siitä, että lapsi tahallaan kapinoi, vaan siitä, että hän ei vain vielä osaa toimia toisin. Jos lapsi ei lopeta pelaamista vaikka pyydetään, hänellä ei ehkä ole vielä riittävästi keinoja vastustaa pelaamisen houkutusta.

Kun kysyt lapselta, miten voisit auttaa häntä onnistumaan, annat hänelle (ja siinä sivussa itsellesi) tärkeän viestin. Sinä vanhempana uskot, että hän tekee parhaansa ja tiedät, että hän voi onnistua. Jos sen sijaan menetät hermosi ja huudat, keskityt lapsen epäonnistumiseen. Kumpi mahtaakaan motivoida enemmän?

Reneau huomauttaa myös, että vanhemmuus ja mielensä malttaminen on tietysti aivan järjettömän vaikeaa. Mutta ei lapsenkaan rooli ole helppo. Oppiminen ja kehittyminen todella vaatii ponnistelua. Ja onnistuminen edellyttää aikuisen apua ja esimerkkiä.

Älä ole itsevaltias, ole tsemppari

Suomessa positiivisen kasvatuksen puolesta puhuu esimerkiksi perhetyöntekijä Tiia Trogen. Hän neuvoo vanhempia luopumaan käskyttämisestä ja toimimaan vuorovaikutuksessa lapsen kanssa. Lapsi kuuntelee paremmin, kun aikuinen osoittaa empatiaa uhkaamisen sijaan.

Se ei ole aina helppoa, koska vanhemmilta sukupolvilta omaksuttu autoritäärisen kasvattamisen malli istuu meissä edelleen tiukassa. Jos ajattelee olevansa aikuisena lapsen yläpuolella itsevaltiaan tavoin, tulee helposti sorruttua käskyttämiseen ja uhkailuun.

– Uusia, hyviä kasvatustapoja täytyy tietoisesti opetella, jotta sukupolvien ketjun saa katkeamaan, Trogen sanoo.

 

Vierailija

Eikö lapsi taaskaan tottele? Kahden lauseen taikatemppu voi pelastaa

Mun mielestä ei joka asiassa voi kysyä, miten voisi lasta auttaa ja vierittää siten vastuuta lapselle. Miten se voi itse tietää? Yhdessä voi tietenkin miettiä ratkaisuja, mutta kyllä auktoriteetin käyttö on ihan sallittua. Esim. Peliaika kestää yhden tunnin, ja vaikka sinusta tuntuu ärsyttävältä lopettaa pelaaminen, niin sääntö on sinun parhaaksesi.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.