Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Onko nirso lapsi vaarassa, jos hän ei syö kasviksia? Milloin on syytä huoleen?

Lapsen tulisi syödä kuusi kourallista kasviksia päivässä. Kourallinen mitataan lapsen omalla kädellä. 3-vuotiaan kouraan voi mahtua vaikka yksi luumu. Määrä sisältää vihannekset, hedelmät ja marjat.

Ei valtavan suuri määrä, mutta tähänkin pääseminen vaatii usein kekseliäisyyttä. Marjat voivat kelvata pirtelössä, hedelmät smoothiessa ja vihannekset juustokuorrutettuina.

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen ratkoo pahimmat kasvishuolet:

Onko kasviksille nirsoileva lapsi vaarassa?

Ei välttämättä. Riippuu siitä, mistä lapsen ruokavalio muuten koostuu. Jos lapsi syö täysjyväviljaa, lihaa, kalaa ja kananmunia, pärjää jo pitkälle. Joitain vitamiini- ja kivennäis­ainevajeita voi näin tulla. C-vitamiinia esimerkiksi ei saa eläinkunnan tuotteista eikä viljavalmisteista mutta sitä saa kyllä perunasta.

Vitamiineja ja kivennäisaineita voi korvata monivitamiinivalmisteilla, mutta niistä ei saa kasvisten sisältämiä antioksidantteja ja flavonoideja.

Koska pitäisi olla huolissaan?

Jos lapsi on kalpea, väsynyt, alipainoinen ja sairastelee jatkuvasti, on hyvä selvittää lapsen ravitsemustilanne. Samalla voidaan tutkia, onko nielemisrefleksi kunnossa tai löytyykö taustalta mahdollisesti jotain allergiaa.

Saako lasta pakottaa syömään vihanneksia?

Pakottaminen ei ole koskaan hyvä juttu. Ruokailutilanteesta voi tulla ahdistava ja se saattaa ärsyttää lasta. Ruoalla sen sijaan voi hyvin antaa leikkiä.

Ruokapelkojen voittamiseen tähtäävässä sapere-menetelmässä ruokaa ei ole heti pakko syödä, vaan sitä lähestytään näkö-, haju- ja makuaistin kautta.

Porkkana voi muuttua kiinnostavaksi, jos sitä saa pyöritellä sormissa, haistella, nuolaista vähän ja tarvittaessa vaikka sylkäistä suusta.

Ja jos lapsi on oppinut kammoamaan tomaattia, hän saattaa antaa mahdollisuuden tuntemattomammalle retikalle.

Tuuli Lehto, Yäk, vihreää!, Meidän Perhe 6/2012

Lue lisää:

Ongelmana nirso lapsi?

5 x vinkit nirsolle lapselle

Nuoret kaipaavat enemmän arkista puuhastelua yhdessä vanhempiensa kanssa, selviää tuoreesta kyselystä.

– On outoa, etteivät joidenkin luokkakavereiden vanhemmat tiedä, missä lapsi on. Ne voisivat yrittää tehdä joskus jotakin yhdessä, koska kyllä monet varmasti haluavat olla yhdessä vanhempien kanssa, vaikka esittäisivätkin jotain muuta, sanoo Peppi, 15, Meidän Perheen haastattelussa.

Sama tulos nousi esiin tuoreessa Elisan teettämässä kyselyssä, jossa selvitettiin 15–17-vuotiaiden suomalaisnuorten ajatuksia perheen ja ystävien välisestä vuorovaikutuksesta.

Yli puolet nuorista haluaisi tehdä enemmän asioita yhdessä vanhempiensa kanssa. Kaikkein toivotuinta oli tavallinen arkinen yhdessäolo, kuten juttelu, pelailu ja muu yhdessä tekeminen. Toisena nuorten toivelistalla olivat yhteiset harrastukset ja liikunta, ja kolmantena yhteiset ruokailuhetket vanhempien kanssa.

Kyselyyn vastanneista yli puolet ei jutellut vanhempiensa kanssa päivittäin kuin korkeintaan kymmenen minuuttia. Joka viides ei jutellut pidempään edes viikottain.

– Yhteistä aikaa ei voi korvata millään, sanoo sosiaalipsykologi ja Mitä minä teen tämän teinin kanssa -kirjan kirjoittaja Janne Viljamaa.

– Lapsi voi testata rajojaan vain turvallista aikuista vasten, joka on fyysisesti paikalla, kysyy ja kuuntelee. Aikuinen on peili, josta epävarma teini näkee itseänsä, Jos peili on aina pois, teini ei saa palautetta.

Ei kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

Myös kyselyn perusteella vaikuttaa, että vanhempien kanssa vietetty aika lisää nuorten kokemaa onnellisuutta. Mitä enemmän nuoret kertoivat viettävänsä vanhempiensa kanssa aikaa ja mitä enemmän he kokivat saavansa perheeltään tukea, sitä onnellisemmiksi he arvioivat itsensä.

Ei siis kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

– Suosittelen teinien vanhemmille pitkopedagogiikkaa: kun leivotaan yhdessä, kädet taikinassa voi samalla jutella kaikenlaista. Vastaavia hyviä jutteluhetkiä ovat yhteiset automatkat tai vaikka kävelylenkit, Janne Viljamaa sanoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten puhua internetistä sukupolvelle, joka tulee kehittämään sitä tulevaisuudessa?

– Internet ei ole vielä valmis. Seuraava sukupolvi, se jota me juuri nyt kasvatamme, tulee kehittämään sitä valtavasti. On siis merkityksellistä, miten he ajattelevat internetistä ja miten me puhumme heille siitä – onko se innostava vai pelottava kehityskohde, sanoo lastenkirjailija ja ohjelmoija Linda Liukas.

Teknologian arkipäiväistäminen on suomalaisen yhteiskunnan tavoite. Viime syksynä suomalaisen opetussuunnitelmaan yhdeksi viralliseksi tavoitteeksi alakoulun alimmille luokille lisättiin ohjelmointi. Se tarkoittaa, että lapsi oppii antamaan tarkkoja käskyjä tai purkamaan koodin osiin. Opetussuunnitelmassa ei tähdätä siihen, että jokaisesta suomalaislapsesta tulisi ohjelmoija, vaan että oppilailla olisi ymmärrys siitä, mitä ohjelmointi tarkoittaa. 

Lindan pelko on, että opetussuunnitelman ”pakon” myötä hänelle tärkeä asia latistuu helposti pakkoruotsin kaltaiseksi kysymykseksi, joka tahkotaan rimaa hipoen läpi. Liukas peräänkuuluttaa, että tavoitteena tulisi olla, että jokainen lapsi saisi merkityksellisen kokemuksen ohjelmoinnista.

– Lapselle tulisi opettaa, että ongelmia voi ratkaista monilla eri tavoin – matemaattisesti mallintamalla, kitaran soitolla, värikynillä tai sitten vaikka ohjelmoinnilla, Liukas innostuu.

Merkityksellisyys muodostuu Lindan mukaan siitä, että teknologia olisi tulevaisuudessa osa yleissivistystä, ei enää kapean joukon osaamisala.

Hello Ruby -kirjojensa avulla Liukas haluaa tasoittaa tietä ymmärrykselle, että tietokone on vain väline ymmärtää maailmaa – kun ymmärrät teknologiaa, voit ymmärtää sen sisältämiä isompia tiedon maailmoja.

Miksi internetistä puhutaan pahaa?

Diginatiiveille verkon olemassaolo on itsestäänselvyys. Kukaan ei kysy, mikä on internet, ja vain harva ymmärtää ykkösiä ja nollia älylaitteiden takana. Linda Liukas sai kimmokkeen kirjoittaa kolmannen Ruby-kirjansa, kun tuttu poika esitti ratkaisevan kysymyksen: onko internet joku paikka?

Kun Linda yritti vastata pojan kysymykseen, hän penkoi läpi monenlaisia materiaaleja ja huomasi, että vanhemmille ja lapsille suunnattu materiaali oli ongelmalähtöistä, jopa pelottelevaa. Se, miten internetistä puhutaan, on tärkeää.

– Omaa elämääni internet on auttanut valtavasti. Uraani ei olisi ilman internetiä ja sen mahdollistamia tilaisuuksia. Siksi pelotteleva ja negatiivinen asenne tuntuu hullulta. Lapsillehan tulisi kertoa niistä mahdollisuuksista, joita internet meille antaa!

Liukas kehottaa vanhempia sukeltamaan yhdessä lapsensa kanssa tutkimaan internetiä. Netti ei ole vain pelejä tai sovelluksia, vaan tutkimusmatka mihin tahansa aiheeseen tai asiaan, joka lasta kiinnostaa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.