Kuvat
Shutterstock
Parasta liikuntakasvatusta on lähteä itsekin liikkeelle.
Parasta liikuntakasvatusta on lähteä itsekin liikkeelle.

Luulisi, että vilkkaasta lapsesta kasvaa liikkuva aikuinen. Tuoreen tutkimuksen mukaan asia on juuri päinvastoin.

Temperamentiltaan vauhdikas lapsi on koko ajan liikkeessä. Paikallaan pysyminen on hänelle vaikeaa, ellei mahdotonta. Luulisi, että luontaisesti aktiivisesta lapsesta kasvaa liikunnallinen aikuinen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan näin ei ole. 

– Tutkimustulokset osoittavat, että lapsuusiän aktiivisuus saattaa muuntua passiiviseksi elämäntavaksi aikuisuudessa, kertoo tutkija Kaisa Kaseva.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lapsena vilkkaat katsovat aikuisena muita enemmän tv:tä.

Hän tutki väitöskirjatutkimuksessaan aineistoa, jossa on seurattu tutkittavia henkilöitä 30 vuoden ajan. Kävi muun muassa ilmi, että lapsena vilkkaat katsoivat aikuisena muita enemmän tv:tä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kasvatus ja esimerkki ratkaisevat

Temperamentti ei kuitenkaan määritä ihmisen liikunnallisuutta suoraan, vaan välillisesti kasvatuksen kautta. Lapsen vilkkaus tai rauhallisuus vaikuttaa siihen, miten läheiset ihmiset suhtautuvat hänen liikkumiseensa. Jatkuvassa liikkeessä olevaa, aktiivista ja vilkasta lasta rajoitetaan enemmän.

– Jos lapsi on temperamentiltaan niin sanotusti helppo, vanhemmat tukevat häntä liikuntaan. Jos taas lapsen temperamentti on haastavampi, lapsi saa tukea vähemmän, sanoo tuoreimpiin liikuntatutkimuksiin perehtynyt tutkijatohtori Arto Laukkanen Meidän Perheen jutussa.

Vanhempien liikunnallinen esimerkki näkyy lasten liikkumisessa vielä aikuisenakin.

Vilkkaiden lasten vanhempien kannattaa pysähtyä miettimään, voisiko älä hypi sohvalla -komennot jättää joskus väliin – tai voisiko lapsen aktiivisuuden kanavoida vaikka perheen yhteiseen liikuntaan.

Kaisa Kasevan väitöskirjassa kävi nimittäin ilmi, että vanhempien liikunnallinen esimerkki näkyi lasten liikkumisessa vielä aikuisenakin.

– Pisin yhteys löytyi isien ja poikien liikunnallisuuden välillä. Se näkyi selkeästi aina jälkikasvun 46 ikävuoteen saakka.

Isien ja äitien kannattaa siis lähteä liikkeelle sekä oman että lastensa hyvinvoinnin takia. Liikunta on yksi tehokkaimmista keinoista edistää ja ylläpitää terveyttä läpi elämän.

 

Vierailija

Rajat & Rakkaus kirjoitti:
Trampoliini on hyppimistä varten ja sohva on tarkoitettu istumiseen ja loikoiluun!

Kuka sen määrää? Meillä on nuo molemmat olleet esim.majana ja temppuradan osana. Niin kuin kattilat rumpuina ja lakanat riippukeinuina. Meillä saa autossa syödä eväitä ja saunassa juoda limua ja leikkiä vesisotaa.

Vierailija

Rajat & Rakkaus kirjoitti:
Trampoliini on hyppimistä varten ja sohva on tarkoitettu istumiseen ja loikoiluun!

Tämä on juuri sitä ajattelua, jossa rajoitetaan. Liikunta on paikkaan ja aikaan sidottua. Jopa välineisiin ja vaatteisiin. 

En tarkoita, ettei käytöstapoja pidä kunnioittaa. Mutta tällaisella trampoliini-ajattelulla liikunta jää kuitenkin melko vähäiseksi. Tulee sellainen spinningissä kerran viikossa käyvä autolla ajeljia todennäköisesti. 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla