Kuva: <span class="photographer">iStockphoto</span>
Kuva: iStockphoto

Erityisherkistä aikuisista puhutaan nykyään paljon. Mutta millainen on erityisherkkä lapsi?

Häiritsevätkö lastasi paidassa olevat pesulaput, sukkien saumat tai valittaako hän poolopaidan kuristavan kurkkua? Hermostuttavatko häntä suuret ja meluisat väkijoukot ja yllättävät tilanteet? Tuntuuko sinusta, että lapsesi havaitsee asioita, joita muut eivät huomaa: hennoimmatkin tuoksut, opettajan uuden kampauksen ja vaikka herneen patjakasan alta? Huolehtiiko hän asioista paljon sekä etukäteen että jälkikäteen?

Jos edellä kuvattu kuulostaa tutulta, lapsesi voi olla erityisherkkä. Amerikkalainen psykologian tohtori Elaine Aron on kuvannut erityisherkkiä ihmisiä ja lapsia kirjoissaan The Highly Sensitive Person ja The Highly Sensitive Child. Aron on tutkinut erityisherkkyydeksi kutsumaansa ominaisuutta muun muassa haastattelemalla tuhansia ihmisiä. Tutkimustensa perusteella hän on arvioinut, että noin 15–20 prosenttia ihmisistä on erityisherkkiä.

Erityisherkälle lapselle ovat tunnusomaisia muun muassa seuraavat piirteet:

1. Erityisherkkä lapsi havaitsee ja huomaa enemmän.

Erityisherkillä lapsilla on erityisen herkät aistit. He pistävät merkille yksityiskohtia ja vivahteita, joita muut eivät välttämättä huomaa. He myös jäävät pohtimaan yksityiskohtien merkitystä: Miksi kaveri sanoi niin sillä äänellä? Miksi opettaja vilkaisi minua, hän näytti äkäiseltä? Kaakao on tänään tummempaa kuin eilen, miksi? 

Toiset erityisherkät lapset suuntaavat huomionsa ihmisiin ja ihmisten välisiin suhteisiin, toiset esimerkiksi luontoon ja eläimiin. Ja tarkkojen aistiensa ja intuitionsa avulla he keräävät kiinnostuksensa kohteesta hämmästyttävän paljon tietoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Erityisherkät ihmiset ovat taitavia lukemaan muita ihmisiä.

Erityisherkät lapset tunnistavat tavallista paremmin, miltä toisesta ihmisestä tuntuu. Siksi erityisherkälle lapselle ei kannata esittää muuta kuin on, tunteiden feikkaaminen hermostuttaa häntä.

Herkkä vivahteiden taju saattaa tehdä erityisherkistä lapsista normaalia empaattisempia, intuitiivisempia ja luovempia ihmisiä. He ovat usein taiteellisia, ja heillä voi olla myös ikäisekseen poikkeuksellisen kehittynyt huumorintaju.

3. Erityisherkät lapset kuormittuvat herkästi.

Koska erityisherkät imuroivat ympäröivästä maailmasta aisteillaan jatkuvasti tavallista enemmän tietoa, he myös kuormittuvat tavallista helpommin. Heitä rasittavat asiat, joita muut lapset tuskin edes huomaavat tai joista jopa nauttivat: melu luokassa, villit synttärijuhlat, yllätysvieraat tai yllättävät muutokset päivärutiineissa. Rauhoittuminen päivän päätteeksi voi olla heille vaikeaa.

He ovat erityisen herkkiä myös emotionaalisesti: vaativat itseltään paljon, jäävät murehtimaan epäonnistumisiaan, tuntevat hennoilla harteillaan koko maailman tuskan, mutta ovat toisaalta hyvin kiintyneitä ihmisiin, joista pitävät. He myös osaavat arvostaa maailman kauneutta: kukkia, musiikkia, taidetta, tarinoita...

4. Erityisherkät lapset ilmaisevat usein epämukavuuden tunteensa.

Erityisherkät lapset kuormittuvat herkästi, siksi aikuisesta voi tuntua, että lapsi valittaa jatkuvasti aivan mitättömistä asioista. Jos vanhempi ei ole itse erityisherkkä, hänen voi olla vaikea ymmärtää, miksi lapsi tekee niin ison numeron siitä, että tukka ei ole hyvin, paita hiertää tai takki on väärän värinen. Erityisherkälle lapselle tällaiset pienet asiat voivat kuitenkin olla ihan oikeasti suuria. Äärimmillään kuormittuminen ilmenee lapsessa esimerkiksi mahakipuina, itkuisuutena tai raivokohtauksina.

5. Erityisherkkä lapsi on hidas syttymään.

Koska erityisherkkä lapsi alitajuisesti suojelee itseään liialta kuormitukselta, hän saattaa vaikuttaa ujolta ja pelokkaalta. Erityisherkkä mieluummin ensin katsoo kuin katuu.

Erityisherkkä arvostaa rutiineja: hän saattaa syödä aamupalaksi samaa jogurttia joka päivä, eikä todellakaan ilahdu siitä, että vanhempi ostaa vaihteen vuoksi jotakin toista makua.

Toisaalta erityisherkkä lapsi voi olla etenkin kodin ulkopuolella tunnollinen ja tottelevainen, koska haluaa välttää negatiivista huomiota.

Ymmärtävällä kasvatuksella erityisherkästä lapsesta voi kasvaa viisas, vahva ja empaattinen aikuinen.

Lähde: Elaine Aron: The Highly Sensitive Child (Crown Publishing Group, 2002)

Lue lisää:

Suomen Erityisherkät ry

Herkkyytesi voima, psykologi Heli Heiskasen blogi

Vierailija

Sille, että epäilee ilkeäsävyisen agressiivisesti tutkimusta, joka on helpottanut ihmisten käsitystä itsestään - on myös määritelmä. Kyseessä on: kyynikko. Kyynikolta puuttu kyky havannoida maailmaa muuten kuin itsensä näkökulmasta. Empatia saattaa myös olla kateissa... 

Vierailija

Erityisherkkyys on epätieteellistä soopaa, jonka avulla jotkut ihmiset voivat kokea ylemmyydentuntoa. Hehän aistivat ja huomaavat kaiken paljon tarkemmin kuin muut, nauttivat taiteista ja vivahteista toisin kuin kaikki muut apinantasoiset juntit. He eivät kestä ylikuormitusta esimerkiksi töissä tai ihmisjoukoissa. Me muuthan oikein nautimme ylitöistä, liian suuresta kuormituksesta ja kovista äänistä kuten palosireenistä korvamme juuressa! Edellä mainitut piirteet löytyvät suoraan Elaine Aronin kehittämästä erityisherkkyys"testistä". Aronin tutkimuksissa puhutaan jatkuvasti erityisherkkien erilaisesta hermoston toiminnasta, mutta yhdessäkään hänen tutkimuksistaan ei ole käytetty minkäänlaisia hermoston kuvantamis- tai mittausmenetelmiä. Sama kuin diagnosoisi sydämen poikkeavan rakenteen kysymällä asiaa potilaalta: "Uskotko sydämesi olevan toisenmuotoinen kuin muilla?"

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla