Kiltteyden ketjun voi myös katkaista.

Kiltti-sana on ladattu täyteen sekä hyviä että huonoja merkityksiä. Teologi ja kouluttaja Anna-Liisa Valtavaara on jo vuosia pureutunut kiltteyden nurjaan puoleen, liialliseen ja alistuvaan kiltteyteen.

Väärällä tavalla kiltti nainen törmää ongelmiin vanhemmuudessa, sillä hän ei luota omaan äitiyteensä eikä sen riittävyyteen. Hänen on vaikea erottaa huolehtiminen ylihuolehtimista. Hän ei osaa asettaa lapselle rajoja tai hän vaatii liikaa. Itseään vähättelevä tai ruoskiva äiti antaa lapselle myös kovin armottoman mallin.

Yleensä kiltteyden haarniskaa sovitellaan tytöille, mutta pojastakin voi kasvaa liian kiltti. Poikien kiltteys ilmenee usein suorittamisena ja pärjäämisenä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Moni aikuinen hätääntyy tajutessaan, että on siirtänyt kiltteyttä eteenpäin. Usein siirrämme huomaamattamme myös ikäviksi kokemiamme asioita, joista olemme päättäneet, että niin emme ainakaan tee, Valtavaara huomauttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sanoma on kuitenkin lohdullinen: Liika kiltteys ei periydy geeneissä. Se opitaan, joten ketjun voi katkaista. Eikä koskaan ole liian myöhäistä.

Kapinoi!

  1. Kokeile mihin kuntoon kotisi päätyy, jos et siivoa.
  2. Jos tunnet joutuneesi marttyyriksi vasten tahtoasi, mutta et osaa tehdä toisinkaan, palkitse itsesi edes leivoksella.
  3. Jos sinua pyydetään tekemään jotain, jota et halua tai pysty, älä perustele kieltäytymistäsi. Pelkkä "ei" riittää.
  4. Jos joku perheenjäsen lajittelee aina roskat väärin, älä korjaa hänen jälkiään, vaan käy viemässä mandariinikuoret hänen kenkiinsä.
  5. Leiki krapulaista. Tilaa pizza ja katso videoita yöpaita päällä aamusta alkaen. Hampaidenpesu kielletty!

Lähde: Liisa Huhta ja Rosa Meriläinen: Kilttien kapina, tottelemattomuuden alkeet naisille

 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla