iStockphoto
iStockphoto

Nuoria autetaan aikuisten ehdoilla.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin ja netti saivat viime vuonna yli 38 000 yhteydenottoa. Joka kymmenes soittaja ja joka toinen nettikirjeen kirjoittaja tai chat-keskustelija ohjattiin ammattiauttajan puheille.

Liiton mielestä on hälyttävää, että ammattiapua jo saaneet nuoret kertoivat, etteivät luota ammattiauttajiin eivätkä ymmärrä, miten nämä voisivat heitä auttaa.

Auttamisen tavat lähtevät aikuisten tarpeista

– Tavat, joilla nuori kohdataan, ovat liian aikuiskeskeisiä ja muodollisia. Silloin nuorta ei tavoiteta eikä hän koe tulleensa autetuksi. Aikuiskeskeisyydessä on kyse konkreettisista pienistä asioista tapaamispaikasta, puhetavasta ja työmuodoista alkaen, ohjelmajohtaja Marie Rautava Mannerheimin Lastensuojeluliitosta ehdottaa.

Kalsea toimisto, jossa aikuinen istuu korkeassa tuolissa ison kirjoituspöydän takana, ei ole paras tilanne luottamukselliseen kohtaamiseen. Parempi olisi vaikkapa mennä kahville, tehdä yhdessä jotain tai mennä sinne, missä nuori itse viettää aikaa. Nuoret kokevat, että heitä ei pidetä oman olonsa asiantuntijoina: jos he esimerkiksi sanovat, että puhuminen epämukavassa tilanteessa vain pahentaa oloa, heitä ei oteta vakavasti.

Nuorille suunnatuilla palveluilla on niukat resurssit, ja se näkyy esimerkiksi siinä, että aika vaikkapa psykologille saadaan kahden tai kolmen viikon päästä. Kouluikäiselle se on liian pitkä aika. Lapsen aikakäsitys on eri kuin aikuisen. Niinpä vastaanotolle pitäisi päästä heti, ja aikaa pitäisi olla riittävästi.

Ajan saannin vaikeus kertoo nuorelle suoraan sen, kuinka tärkeänä yhteiskunta hänen pulmiaan pitää.

Tällä hetkellä tilanne on Mannerheimin Lastensuojeluliiton mukaan se, että lasten ja nuorten tarpeisiin ei vastata ajoissa, ja alueelliset erot ovat suuret. Auttajat myös vaihtuvat liian usein: juuri, kun nuori on alkanut luottaa yhteen ihmiseen, vastassa onkin seuraavalla kerralla uusi työntekijä. Nuoren vastuulle jää taas uuden luottamussuhteen rakentaminen. Myös ammattilaisten vaitiolovelvollisuus askarruttaa.

– Hyvä ammattiauttaja laittaa oman persoonansa peliin: on lämmin, myötätuntoinen ja läsnä. Palvelurakenne puolestaan ei ehkä täysin ota huomioon sitä, että kouluikäisen tarpeet ovat erilaiset kuin aikuisen. Hänelle ei voi vain tyrkätä käteen paperilappua, jossa on jonkin paikan puhelinnumero ja sanoa, että soita tuonne puhelinaikana. Auttajan on soitettava itse, nuoren läsnäollessa, ja vietävä asioita aktiivisesti eteenpäin.

– Lapset ja nuoret tarvitsevat enemmän aikaa kuin aikuiset, Lasten ja nuorten puhelimen ja netin päällikkö Tatjana Pajamäki sanoo.

Pajamäen mukaan kaikkein tärkeintä on valaa joka tapaamisella toivoa ja uskoa tulevaisuuteen. Voivottelu ei koskaan auta, mutta lasten ja nuorten kanssa työskentelevien pitäisi välttää sitä aivan erityisesti.

Iloisiakin asioita jaetaan

Mannerheimin Lastensuojeluliittoon soittavat tytöt ja pojat saavat tietoa liiton puhelin- ja nettipalveluista muun muassa kouluista ja toisiltaan. Sana kiertää lasten keskuudessa nopeasti. Suurin osa yhteydenottajista on 12–14-vuotiaita, seuraavaksi eniten soittavat 9–11-vuotiaat.

Tavallisimmat puheenaiheet ovat kuulumisten kertominen ja jutustelu päivystäjä kanssa sekä seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset. Nettikirjeissä ja chatissa korostuvat masennukseen, ahdistuneisuuteenja kaverisuhteisiin liittyvät ongelmat.

Lapset ja nuoret soittavat myös iloisista asioista, joita eivät vain voi sillä hetkellä jakaa kenenkään aikuisen kanssa. Mannerheimin Lastensuojeluliitto näkeekin omassa työssään selvästi sen, että monilla aikuisilla ei ole aikaa kuunnella lapsiaan, ei suruja eikä aina ilojakaan.

Hoitopaikoissakaan ei aina auteta

Syitä, miksi lapset ja nuoret eivät halua tukeutua oman lähipiirinsä aikuisiin tai ammattiauttajiin, on monia: häpeä ja syyllisyys, pelko hylkäämisestä, luottamuspula ja ajanpuute.

Erikoista on, että MLL:n auttavaan puhelimeen ja kirjepalveluun tulee yhteydenottoja jopa lasten ja nuorten psykiatrisilta osastoilta ja sijaiskodeista. Nämä nuoret kokevat, että he eivät saa aikuisilta hoitopaikoissakaan riittävästi aikaa.

Näin nuoret itse kuvailivat tuntemuksiaan MLL:n tutkimuksessa:

"Se sossu on vaihtunut joku kolme kertaa... mä en oo enää varma, kuka se siis pysyvästi nyt on."
" Mulla meni kivasti sen aiemman terapeutin kanssa, mutta se vaihtu taas. Nyt mä en tunne tota uutta yhtään."
"Kaipaisin vaan lämpöä, empatiaa ja sitä, ett jollakulla on oikeesti aikaa."
" Se haki mut kerran luokasta... mä en yhtään tiedä miks mä siellä käyn - mitä se ees tekee?"
" Mua hävettää. Mä en pysty kertoon äidille. Se varmaan häpeis töissä silmät päästään, kun sen työkaveritkin sais tietää, että sen tytär tarttee jotain henkistä apua."
" Ne sanoo, että kiusaaminen on nyt loppunu, mutta kun se ei ole. Se vaan paheni sen juttelujutun jälkeen. Mä en mee enää sinne."
" Meidän terkkarille ei voi mennä kun se vaan tekee niitä terveystarkastuksia. Ei sinne voi hei mennä sanomaaan,  että on vähän huono olo."

Lasten ja nuorten puhelimessa (numero 116 111) vastataan arkipäivisin kello 14–20 ja viikonloppuisin 17–20. Puhelimeen voi soittaa nimettömänä. Puhelu on lapselle maksuton ja luottamuksellinen. Vastaajat ovat vapaaehtoisia, koulutettuja yli 25-vuotiaita päivystäjiä. Lasten ja nuorten nettikirjepalveluun lapset voivat kirjoittaa nimettömän, luottamuksellisen kirjeen aikuiselle. Kirjeisiin luvataan vastata kahden viikon sisällä. Käytännössä niihin on vastattu nopeammin. Chat-keskusteluja käydään maanantaisin kello 17–20.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nuoret kaipaavat enemmän arkista puuhastelua yhdessä vanhempiensa kanssa, selviää tuoreesta kyselystä.

– On outoa, etteivät joidenkin luokkakavereiden vanhemmat tiedä, missä lapsi on. Ne voisivat yrittää tehdä joskus jotakin yhdessä, koska kyllä monet varmasti haluavat olla yhdessä vanhempien kanssa, vaikka esittäisivätkin jotain muuta, sanoo Peppi, 15, Meidän Perheen haastattelussa.

Sama tulos nousi esiin tuoreessa Elisan teettämässä kyselyssä, jossa selvitettiin 15–17-vuotiaiden suomalaisnuorten ajatuksia perheen ja ystävien välisestä vuorovaikutuksesta.

Yli puolet nuorista haluaisi tehdä enemmän asioita yhdessä vanhempiensa kanssa. Kaikkein toivotuinta oli tavallinen arkinen yhdessäolo, kuten juttelu, pelailu ja muu yhdessä tekeminen. Toisena nuorten toivelistalla olivat yhteiset harrastukset ja liikunta, ja kolmantena yhteiset ruokailuhetket vanhempien kanssa.

Kyselyyn vastanneista yli puolet ei jutellut vanhempiensa kanssa päivittäin kuin korkeintaan kymmenen minuuttia. Joka viides ei jutellut pidempään edes viikottain.

– Yhteistä aikaa ei voi korvata millään, sanoo sosiaalipsykologi ja Mitä minä teen tämän teinin kanssa -kirjan kirjoittaja Janne Viljamaa.

– Lapsi voi testata rajojaan vain turvallista aikuista vasten, joka on fyysisesti paikalla, kysyy ja kuuntelee. Aikuinen on peili, josta epävarma teini näkee itseänsä, Jos peili on aina pois, teini ei saa palautetta.

Ei kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

Myös kyselyn perusteella vaikuttaa, että vanhempien kanssa vietetty aika lisää nuorten kokemaa onnellisuutta. Mitä enemmän nuoret kertoivat viettävänsä vanhempiensa kanssa aikaa ja mitä enemmän he kokivat saavansa perheeltään tukea, sitä onnellisemmiksi he arvioivat itsensä.

Ei siis kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

– Suosittelen teinien vanhemmille pitkopedagogiikkaa: kun leivotaan yhdessä, kädet taikinassa voi samalla jutella kaikenlaista. Vastaavia hyviä jutteluhetkiä ovat yhteiset automatkat tai vaikka kävelylenkit, Janne Viljamaa sanoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten puhua internetistä sukupolvelle, joka tulee kehittämään sitä tulevaisuudessa?

– Internet ei ole vielä valmis. Seuraava sukupolvi, se jota me juuri nyt kasvatamme, tulee kehittämään sitä valtavasti. On siis merkityksellistä, miten he ajattelevat internetistä ja miten me puhumme heille siitä – onko se innostava vai pelottava kehityskohde, sanoo lastenkirjailija ja ohjelmoija Linda Liukas.

Teknologian arkipäiväistäminen on suomalaisen yhteiskunnan tavoite. Viime syksynä suomalaisen opetussuunnitelmaan yhdeksi viralliseksi tavoitteeksi alakoulun alimmille luokille lisättiin ohjelmointi. Se tarkoittaa, että lapsi oppii antamaan tarkkoja käskyjä tai purkamaan koodin osiin. Opetussuunnitelmassa ei tähdätä siihen, että jokaisesta suomalaislapsesta tulisi ohjelmoija, vaan että oppilailla olisi ymmärrys siitä, mitä ohjelmointi tarkoittaa. 

Lindan pelko on, että opetussuunnitelman ”pakon” myötä hänelle tärkeä asia latistuu helposti pakkoruotsin kaltaiseksi kysymykseksi, joka tahkotaan rimaa hipoen läpi. Liukas peräänkuuluttaa, että tavoitteena tulisi olla, että jokainen lapsi saisi merkityksellisen kokemuksen ohjelmoinnista.

– Lapselle tulisi opettaa, että ongelmia voi ratkaista monilla eri tavoin – matemaattisesti mallintamalla, kitaran soitolla, värikynillä tai sitten vaikka ohjelmoinnilla, Liukas innostuu.

Merkityksellisyys muodostuu Lindan mukaan siitä, että teknologia olisi tulevaisuudessa osa yleissivistystä, ei enää kapean joukon osaamisala.

Hello Ruby -kirjojensa avulla Liukas haluaa tasoittaa tietä ymmärrykselle, että tietokone on vain väline ymmärtää maailmaa – kun ymmärrät teknologiaa, voit ymmärtää sen sisältämiä isompia tiedon maailmoja.

Miksi internetistä puhutaan pahaa?

Diginatiiveille verkon olemassaolo on itsestäänselvyys. Kukaan ei kysy, mikä on internet, ja vain harva ymmärtää ykkösiä ja nollia älylaitteiden takana. Linda Liukas sai kimmokkeen kirjoittaa kolmannen Ruby-kirjansa, kun tuttu poika esitti ratkaisevan kysymyksen: onko internet joku paikka?

Kun Linda yritti vastata pojan kysymykseen, hän penkoi läpi monenlaisia materiaaleja ja huomasi, että vanhemmille ja lapsille suunnattu materiaali oli ongelmalähtöistä, jopa pelottelevaa. Se, miten internetistä puhutaan, on tärkeää.

– Omaa elämääni internet on auttanut valtavasti. Uraani ei olisi ilman internetiä ja sen mahdollistamia tilaisuuksia. Siksi pelotteleva ja negatiivinen asenne tuntuu hullulta. Lapsillehan tulisi kertoa niistä mahdollisuuksista, joita internet meille antaa!

Liukas kehottaa vanhempia sukeltamaan yhdessä lapsensa kanssa tutkimaan internetiä. Netti ei ole vain pelejä tai sovelluksia, vaan tutkimusmatka mihin tahansa aiheeseen tai asiaan, joka lasta kiinnostaa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.