iStockphoto
iStockphoto

Mitä pitää tehdä, jos lasta kiusataan netissä?

Mitä pitää tehdä, jos lasta kiusataan netissä?

Pilavideot, nolot kuvamanipulaatiot, itsemurhaan kannustaminen mesessä, identiteettivarkaudet, kiusatun parjaamiseen keskittyvät vihayhteisöt. Tätä kiusaaminen netissä voi pahimmillaan olla.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton  tutkimus vahvistaa, että suurin osa nettikiusaajista on tuttuja koulukavereita. Kohteeksi joutuu noin viidesosa 12–17-vuotiaista.

Tappelutilanne koulussa saatetaan videoida ja julkaista netissä, jolloin nöyryytys on moninkertainen. Kännykkäkuvia levitetään niin puhelimitse kuin nettiinkin. Myös ilkeitä juoruja ja herjaavia viestejä levitellään useita kanavia pitkin.

Kiusaaminen karkaa käsistä

Netissä kiusaaminen karkaa helposti käsistä. Harmittomaksi herjaksi tarkoitettu pila saakin maailmanlaajuisen yleisön. Kiusatun häpeää lisää vielä se, ettei nettiin laitettua materiaalia pysty enää hallitsemaan.

Nimimerkin takana piilotteleva kiusaaja voi kuvitella olevansa suojassa. Netissä pätevät kuitenkin samat lait kuin muuallakin: kunnianloukkaus on rikos netissäkin.

Esimerkiksi IRC-Gallerian ylläpito kertoo ottavansa kiusaamistapaukset vakavasti. Säännöt kieltävät toisten käyttäjien kiusaamisen. Sääntöjä rikkonut henkilö voidaan laittaa jäähylle tai poistaa kuvagalleriasta kokonaan. Räikeimmissä tapauksissa otetaan yhteyttä poliisiin.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton nuorisotyön päällikkö Juuso Peura pitää huolestuttavana, etteivät nuoret useinkaan osaa hakea apua kiusaamiseen netissä.

- Nettiä pidetään villinä läntenä, jossa pitää pärjätä omin voimin eikä kukaan voi auttaa.

Vanhemmille nettikiusaamisesta kerrotaan vielä harvemmin kuin koulukiusaamisesta. Etenkään yläkoululaiset eivät halua jakaa nettimaailmaansa vanhempien kanssa.

- Lapsi voi kokea syyllisyyttä omasta osuudestaan tai vanhempien ohjeita vastaan toimimisesta. Jos nettiongelmien paljastumisesta seuraa netinkäytön kieltäminen tai rajoittaminen, ei se rohkaise kertomaan ongelmista, sanoo Mari Laiho Pelastakaa Lapset ry:stä.

Kuinka kiusaaja kukistetaan

Nettikiusan kohteeksi joutuminen latistaa itsetunnon ja masentaa. Kiusattu tarvitsee rohkaisua ja ongelman ottamista vakavasti, ei syyllistämistä.

Nettikiusaamiseen puututaan samoin kuin koulukiusaamiseen: otetaan yhteyttä kiusaajan vanhempiin sekä opettajaan ja palvelun ylläpitäjään.

Kriteerinä kuvansa julkaisemiselle netissä pitäisi olla se, että saman kuvan voi ripustaa esimerkiksi koulun ilmoitustaululle. Harkitsemattomuus voi nimittäin kostautua kohtuuttomasti.

Eräs 14-vuotias tyttö oli hetken mielijohteesta laittanut itsestään paljastavan kuvan kuvagalleriaan. Hän joutui sen vuoksi kiusatuksi koulussa niin rankasti, että alkoi harkita itsemurhaa.

Kiusaamista voi ehkäistä opettamalla lapselle vastuullista netinkäyttöä: Ota toiset huomioon myös netissä, älä jaa henkilötietojasi harkitsematta, älä luovuta salasanaasi edes ystäville.

Artikkelia varten on haastateltu myös Matti Karia IRC-Gallerian ylläpidosta.

Lisätietoja:

MLL:n Nuortennetti

Pelastakaa Lasten nettiturvallisuustyö

Jos lasta kiusataan netissä

  • Jätä vastaamatta kiusaamisviesteihin.
  • Torju kiusaajan viestit laittamalla hänet mustalle listalle.
  • Tallenna viestit tai muu materiaali todisteeksi.
  • Ota yhteyttä kouluun, jos kiusaaja on koulusta tuttu.
  • Ilmoita kiusaamisesta ylläpidolle, jos toiminta on palvelun sääntöjen vastaista.
  • Jos toiminta on laitonta, ota yhteyttä poliisiin.
  • Ennen kuin laitat kuvan nettiin mieti, kehtaisitko ripustaa saman kuvan koulun ilmoitustaululle. 
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla