Miten lapsen saa syömään kasviksia? Lue vinkit.

  • Tarjoa uusia ruokia sinnikkäästi. Älä luovuta parin kieltäytymisen jälkeen, koska lapsi tarvitsee tutkimusten mukaan ainakin kahdeksan kosketusta outoon makuun ennen sen hyväksymistä. Älä tee kieltäytymisestä numeroa, vaan pidä taukoa ja maistata viikon päästä uudestaan.
  • Älä palkitse ruualla. ”Saat jälkiruokaa, jos syöt kasviksesi” -menetelmä on huono, koska se vahvistaa lapsen käsitystä siitä, että kasvikset ovat epämiellyttäviä ja niitä siedetään vain pakosta.
  • Näytä mallia. Kun lapsi näkee vanhempiensa, hoitajiensa ja muiden lasten syövän ruokaa ja pitävän siitä, hän on valmiimpi hyväksymään sen itsekin. Idolin esimerkin vaikutus on tutkittu juttu: kun koulussa vierailevat lapsitähdet popsivat reippaasti parsakaalia yhteisellä lounaalla, parsakaali alkoikin maistua myös oppilaille.
  • Jonkin ruuan piilottaminen tai rajoittaminen voi vain lisätä sen houkuttelevuutta. Tätä on jopa tutkittu lapsilla: kahdesta keksivaihtoehdosta suositummaksi nousi aina se, joka nostettiin yläkaappiin ja tarjoiltiin vain poikkeustapauksissa, mausta viis.

Lähde: Jill Fullerton-Smith: Totuus ruuasta

Lue myös:
Opeta lapselle pöytätavat
Kun lapsi nirsoilee

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla