Kiusallinen aihe? Hyödynnä vanhemman selviytymisopas kymmeneen kiperään tilanteeseen.

Lue vanhemman selviytymisopas kymmeneen kiperään tilanteeseen.

 1. Miten puhun lapselle ehkäisystä?
  Ehkäisystä puhumista ei pitäisi jättää vain koulun varaan. Nuorelle voi myös varata ajan ehkäisyneuvolaan. Joissakin perheissä kondomeja on jätetään nuorten saataville, jotta he voivat tutustua niihin rauhassa. Oikea aika hankkia ehkäisypillerit arvioidaan ehkäisyneuvolassa. Nuoren ensisijainen ehkäisy on aina kondomi. Pillerit aloitetaan, usein kun seurustelusuhde on jo vakaampi tai jos tarvitaan apua esimerkiksi kuukautisvaivoihin.
 2. Mitä kerron itsetyydytyksestä ja siemensyöksyistä?
  Pojalle voi ohjailevasti kertoa, että mikä on siemensyöksy. Lapsella on oikeus tutustua omaan kehoonsa. Hänelle voi sanoa, että itsetyydytys on ok, mutta tee sitä omassa rauhassa. Kieltää tai tuomita ei pidä.
 3. Opetanko nuorelle seksitekniikoita?
  Lapselle ei pidä puhua niin yksityiskohtaisesti seksin sisällöstä. Näissä asioissa yleensä luonto tikanpojan puuhun ajaa. Täytyy kuitenkin muistaa, että oman kehon kunnioittamista ja oman kehityksen kuuntelemista eivät nuorelle opeta netti eivätkä elokuvat, vaan siinä tarvitaan aikuisen viisautta ja neuvoja.
 4. Miten pitäisi suhtautua, kun alakoululainen kertoo seurustelevansa?
  Tämä on uusi, hämmentäväkin asia monelle vanhemmalla. Nyt ne seurustelevat, mutta ei ole tarkkaa kuvaa siitä, mitä seurustelu alakouluiässä sisältää. Usein siihen ei kuulu edes kädestä pitämistä. Lapsi ilmoittaa seurustelevansa, viikon kuluttua se lopetetaan, eikä siinä välissä tapahdu mitään. Lapset käyvät läpi tykkään susta -vaihetta seksuaalisuuden portailla. Silloin opetellaan seurustelun sääntöjä ja välien katkaisua turvallisesti. Aikuisen on hyvä pysyä kuulolla ja tietää, missä mennään.
 5. Mitä pitäisi tehdä, kun nuorella on paljon seksikumppaneita?
  Riskikäyttäytyminen kasaantuu: nuori voi käyttää liikaa alkoholia, koulu menee ehkä heikosti, on käytöshäiriöitä tai masennusta. Monet, varhaiset seksisuhteet ovat usein merkkejä nuoren heikosta itsetunnosta. Nuori hakee hyväksyntää ja huomiota seksin avulla. Jos nuori on harpannut yli monta seksuaalisen kehityksen porrasta, hän voi palata alaspäin ja käydä läpi oppimatta jääneet asiat. Jos omat keinot eivät riitä, on hyvä pyytää ammattilainen avuksi. Heitä löytyy esimerkiksi palvelemien puhelimien, lastensuojelujärjestöjen ja kouluterveydenhoitajien kautta.
 6. Mitä pitäisi sanoa, kun tyttö pukeutuu liian seksikkäästi?
  Tytöt haluavat kokeilla omia rajojaan. He saattavat testata, miten ympäristö reagoi heihin ja miten pojat saadaan solmuun. He opettelevat, miten oma seksuaalinen viehätysvoima toimii. Siihen sisältyy hyväksikäytön riski. Aikuinen saattaa tulkita tilanteen väärin. Tyttö ei halua seksiä, vaan ihailua kehittyvälle naisten vartalolleen. Vanhemman rooli on toppuutella pukeutumista tarvittaessa hienotunteisesti ja nuorta kunnioittaen.
 7. Pitäisikö huolestua, kun seurustelu ei kiinnosta nuorta?
  Jokainen nuori etenee omassa tahdissaan. Jos mitään ei ole tapahtunut vielä lukio- tai ammattikouluikäisenä, on hyvä miettiä nuoren elämäntilannetta muuten: onko hänellä kavereita tai harrastuksia ja omaa sisältöä elämässä. Jos huolestuttaa, tukea ja neuvoja saa ammattilaisilta.
 8. Mitä vanhemmat voivat tehdä, kun seurustelu etenee turhan nopeasti?
  Nuorilta voikin kysyä suoraan, missä mennään. Jos tuntuu, että seurustelu etenee liian nopeasti, kannattaa miettiä yhdessä perheen pelisäännöt.  Seurustelukumppaneiden vanhemmat voivat neuvotella keskenäänkin. Nuoria ei pidä jyrätä, sillä seurustelu ei ole paha asia. Oma, aikuisten kanta kannattaa silti tuoda esiin. Nuorille näytetään, että he hoppuilevat liikaa. Seurustelua voi harjoitella vielä hetken aikaa kädestä kiinni pitäenkin.
 9. Miten tukea nuorta, kun seurustelukaveri painostaa seksiin?
  Nuorelle voi selventää, että hänellä on oikeus päättää, mitä tekee ja ei tee, eikä hänen tarvitse suostua mihinkään, mihin hän ei ole valmis. Jokainen kehittyy eri tahtiin, eikä kiirettä ole. Se tieto voi nuorestakin tuntua helpotukselta. Jos vanhempi epäilee, että hänen nuortaan on painostettu tai pakotettu seksiin, asia kannattaa selvittää perusteellisesti.
 10. Mitä tehdä, kun nuorten ikäero arveluttaa?
  Suomessa aikuinen ei saa tehdä mitään seksuaalista tekoa alle 16-vuotiaalle. Jos tyttö on 15 ja poika vaikka 20, siinä rikotaan jo lakia. Kyse on eri asteella kehityksessään kulkevista nuorista ja nuoremman oikeudesta kehittyä rauhassa. Nuoren kehityksessä fysiikka kulkee edellä ja järki ja tunne-elämä perässä. Vanhempien ei tarvitse hyväksyä suurta ikäeroa. Nuorten kanssa pitää keskustella ja selittää, miksi seurustelu ei ole sopivaa. Asiasta voi neuvotella myös perheneuvolan työntekijän kanssa.

Asiantuntijana: Lääkäri Miila Halonen, Nuorten avoimet ovet, Väestöliitto.

Teksti: Jaana Laitinen, Meidän Perhe

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla