Kannusta kilttiä lasta vetämään rajat.

Ystävällisyys, hyvät tavat ja muiden huomioon ottaminen ovat tärkeitä taitoja, jotka auttavat lasta sosiaalisissa suhteissa. Mutta jos lapsi myötäilee kaikessa muita, ei uskalla ilmaista tahtoaan eikä vetää omia rajojaan, hän saattaa olla liian kiltti. Liian kiltistä lapsesta uhkaa kasvaa aikuinen, jonka yli talsitaan aina ja kaikkialla.

Näin opetat lapselle jämäkkyyttä:

  1. Opeta lapsesi keskustelemaan! Lapsena opituista keskustelu- ja ongelmanratkaisutaidoista on paljon hyötyä vielä aikuisiässäkin.
  2. Kodin arkikeskustelu supistuu helposti fraaseihin: ”Oliko kiva päivä koulussa?” tai ”Mene siivoamaan huoneesi.” Usein lasten kanssa keskustellaan kunnolla vain ongelmatilanteissa, vaikka heidän kanssaan olisi tärkeää jutella kaikenlaisista aiheista.
  3. Kuuntele, mitä lapselle oikeasti kuuluu ja mistä hän haluaa puhua. Ilta-aterialla voi ottaa tavaksi, että jokainen kertoo vuorollaan kaksi hyvää ja kaksi huonoa juttua, jotka päivän mittaan ovat tapahtuneet.
  4. Kannusta lasta ilmaisemaan oma tahtonsa, olemaan myös eri mieltä ja sanomaan tiukan ystävällisesti EI. Näytä lapselle, että hänen tahtonsa ja mielipiteensä ovat arvokkaita.
  5. Katso lasta silmiin. Silmiin katsominen on monien lasten mielestä hankalaa. Harjoitelkaa tätä taitoa, sillä silmiin katsominen on hyvä tapa ja tehokas ”ase” esimerkiksi kiusaamistilanteissa.
  6. Kehon hallinta on jämäkkyyden pohja. Ihminen viestii valtaosin kehon kielellä. Kun tapaat uuden ihmisen, 38 prosenttia antamastasi ensivaikutelmasta muodostuu äänensävystä ja 55 prosenttia eleistä, käytöksestä ja olemuksesta. Vain seitsemän prosenttia vaikutelmasta muodostuu siitä, mitä yrität sanoa!
  7. Opeta lasta hengittämään rauhallisesti myös jännittävissä ja haastavissa tilanteissa. Harjoitelkaa omien fyysisten voimien käyttöä vaikka painimalla olohuoneen matolla.
  8. Kerro lapselle, että toisten tunnekuohuihin ei kannata lähteä mukaan. Kun aikuinen tai kaveri haukkuu ja huutaa, lapsi voi oppia pysyttelemään tunnemyrskyn ulottumattomissa, tyynillä vesillä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla