5 vinkkiä hiljaisempaan arkeen.

Kaikilta se joskus lipsahtaa kotona, korotettu ääni, jopa karjaisulta kuulostava. Tiedämme, ettei huutaminen auta – päinvastoin se saa lapsen ennemminkin pyörittelemään silmiään, mutta joskus tuntuu, ettei ole muutakaan keinoa saada lapsi tottelemaan.

Mikä avuksi? Psychology Today -nettisivusto listasi vinkkejä, joilla selviää arjesta huutamatta ja saa lapsen tottelemaan. Poimimme parhaat:

  1. Huutaminen saa lapsen lukkoon, ja hän voi jopa säikähtää. Jos lapsi ei reagoi lainkaan, hän on todennäköisesti kuullut huutoa liikaakin. Toimivampi konsti? Jos lapsi ei tule useista kehotuksista huolimatta ruokapöytään, kävele lapsen luokse, laskeudu hänen tasolleen, katso silmiin ja pyydä häntä jämäkästi tulemaan syömään. Osoita äänenpainollasi, että olet tosissasi.
  2. Huono päivä? Vältä huonojen fiilisten tuomista kotiin, sillä ne tarttuvat hyvin helposti, ja pian kaikki huutavat. Tyhjennä pääsi mieltä painavista asioista ennen kotioven avaamista ja ota myös hetki rauhoittumiselle – jaksat ottaa paremmin vastaan kotiväen toiveet ja vaatimukset.
  3. Mikä on tärkein tehtävämme vanhempana: omien tunteidemme hallitseminen. Kun osoitat lapsellesi, että hallitset tunteesi, myös ne kielteiset, lapsi oppii mallista. Jos huudat, lapsesi oppii huutamaan, jos osoitat hänelle empatiaa, hänkin oppii tekemään niin. Osoita ymmärrystä ja empatiaa aina, kun lapsesi osoittaa tunteita. Näin hän oppii tunnistamaan niitä, ja ennen pitkään myös hallitsemaan.
  4. Katso asioita lapsen näkökulmasta, silloinkin, kun asetat rajoja. Kun lapset näkevät, että olemme heidän puolellaan, he myös haluavat käyttäytyä odotusten mukaisesti.
  5. Kun huomaat pulssisi nousevan ja avaat suusi vetääksesi karjaisuun voimaa, pysähdy. Vedä syvään henkeä ja rauhoitu. Kyllä, helpommin sanottu kuin tehty, mutta kannattaa yrittää.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla