Kuva: Istockphoto
Kuva: Istockphoto

Mitä tehdä, kun lapsi jää ystäväpiirin ulkopuolelle?

”Aino ja Roosa lupasivat, että voidaan kävellä yhdessä ruokailun jälkeen uimahallille, jos Olivia on vielä huomenna kipeä. Mutta jos Olivia tulee kouluun, niin sitten ei.”

Näin kertoi Katri, 9, yhtä aikaa toiveikkaana ja huolissaan. Jos Olivia on terve, Katri seisoo jälleen välitunnilla yksin muurin vieressä. Silloin häntä todennäköisesti paitsi surettaa, myös hävettää, sanoo kasvatustieteiden tohtori Niina Junttila Turun yliopistosta.

Junttila tutki väitöskirjaansa varten koululaisten sosiaalisia taitoja ja kokemuksia yksinäisyydestä. Hänen mukaansa Katrin ikäiset tytöt ovat hyvin tietoisia ja huolissaan siitä, miltä näyttävät muiden silmissä.

Kovan kaverikilpailun keskellä yksin jäänyt lapsi suree paitsi puuttuvaa ystävää myös sitä, että kaikki huomaavat: tuo ei kelvannut kenenkään seuraksi.

– Haastateltavien lasten mukaan yksinäisyys tuntui vaikeimmalta välitunneilla. Tunnilla opettaja määrää ryhmätyöhön parin, jos kukaan ei muuten suostu ja kotona saa olla omassa huoneessa. Muiden lasten keskellä oma epäonnistuminen korostuu.

Epäonnistuminen – juuri siitä on kyse, mikäli ei löydä ystäviä, uskovat yksinäiset. 10–15 prosenttia viidesluokkalaisista tytöistä kertoo jääneensä kaveriporukan ulkopuolelle, koska on liian huono, ruma tai erilainen.

– He myös ajattelevat vikoina pitämiensä ominaisuuksien olevan pysyviä ja muuttumattomia, heidän oma syynsä.

Ehkä saisin kaverin, jos hän muuttaisi uudesta koulusta, eikä kukaan muu suostuisi olemaan hänen kanssaan, haaveilevat jotkut.

Pomottaja pääsee pitkälle

”Perjantaisin Tiia lähettää tekstiviestin kaikille meidän luokan tytöille ja kertoo siinä niiden kolmen nimet, joiden kanssa aikoo olla seuraavalla viikolla.”

Kuka on tyttöjoukossa se, joka saa sanella kaveruuden ehdot ja päättää, ketkä kelpuutetaan joukkoon?

– Johtajaksi valikoituu usein sosiaalisesti älykäs tyttö, joka osaa toimia monenlaisissa tilanteissa ja tulkita ihmisten tunteita. Usein hän on myös loistava manipuloija, Junttila vastaa.

Ja usein näillä taidoilla pärjää pitkälle myös aikuiselämässä. Eli heikompien jyrääjät saavat jatkaa muiden musertamista omilla ehdoillaan?

– Niillä johtajilla ja sääntöjen asettajilla, joista lasten kaveripiirissä ja myöhemmin tykätään aidosti, täytyy olla sosiaalisen älykkyyden lisäksi myös empatiakykyä, lohduttaa Junttila.

Joskin pelkän pelottelun voimalla saattaa saada hallita vuodesta toiseen.

– Koulumaailma on karu. Se, kuinka paljon hienovaraista kaverisääntöjen asettamista ja rajumpaa pomottelua siedetään, riippuu paljon luokkayhteisön ilmapiiristä ja opettajan asenteista. Kuten myös siitä, kohoaako joukosta yksilöä, joka uskaltaisi sanoa ääneen: tämä ei ole reilua.

”Tuntuu ihan tosi kamalalta”

”Olivia sanoi, että seuraavan kuukauden aikana en saa edes katsoa häneen päin tai saan sakon.”

Ehkä liian kiltti, ehkä herkkänahkainen. Poikkeavan näköinen, tai sitten ihan tavallinen. Tulokas, joka saapuu luokkaan kesken lukuvuoden. Tai hän, josta ei tule hevoshullua, vaikka kaikista muista tulee. Kuka tahansa voi olla se, joka ei osaa sopeutua tyttöjen välisten kaverisääntöjen viidakkoon, sanoo Junttila.

– Tyttöjen sosiaaliset ja kognitiiviset taidot eivät alakouluiässä riitä käsittelemään sitä myllerrystä, johon he joutuvat yrittäessään etsiä paikkaansa kaverijoukon hierarkiassa. He tarvitsevat aikuisen apua.

– Ei ole taikakeinoa suojella lastaan, mutta paljon voi silti tehdä. Puhua ja kuunnella.

Junttila kehottaa utelemaan lapselta pieniä asioita: Kenen kanssa istuit tänään ruokalassa? Mitä teit välitunnilla? Sellaiset kysymykset on vaikeampi kuitata ”kaikki sujuu ihan hyvin” -vastauksilla.

– Jos lapsi kertoo ahdistaviksi kokemistaan kaverikuvioista, ota tieto vakavasti. Tilanne voi vaikuttaa aikuisen näkökulmasta mitättömältä, mutta on lapselle tosi ja kipeä.

Suuri osa Junttilan haastattelemasta lapsista kauhistui ajatusta, että opettaja tai koulukuraattori puuttuisi asiaan: ”Sitten kaikki saavat tietää ja ovat kanssani vain säälistä.” Junttila ymmärtää huolen.

– Luokassa on usein viisaampaa puhua kiusaamisesta ja yksinäisyydestä vain yleisellä tasolla, ettei kukaan joudu silmätikuksi. Sen sijaan rohkaisisin vanhempia verkostoitumaan. Nykyään otetaan helpommin yhteyttä instituutioihin kuin soitetaan lapsen luokkakaverin vanhemmille ja kysytään, mitä on meneillään ja kuinka tilanne on teillä koettu.

Vanhempien välinen keskustelu auttaa usein mutkien selvittämisen alkuun. Jos ei, apua on etsittävä muualta.

– Kyseessä ei aina ole harmiton tyttöjen elämään kuuluva välienselvittely. Kelpaamattomuuden kokemus on asia, jota haastateltavat kuvaavat useimmiten sanoilla ”tuntuu ihan tosi kamalalta”.

Julkaistu lehdessä 2/2010

Vierailija

Näin lapset pomottavat kavereitaan

Jos tämä ei ole provo niin siihen pienemmän kiusaamiseen pitää puuttua heti! Isompi lapsi voi tuntea jääneensä toisen varjoon tai on vain kiivaasti puolustamassa reviiriiän. Meillä toimii aresti kun korvat ei toimi, rauhallisena hetkenä pidän isompaa (3,5v.) sylissä, silittelen ja hellittelen, samalla keskustelen hänen kanssaan asioista. Kerron että hän on aina rakas ja äidille yhtä tärkeä kuin pikkusisko vaikka aikaa meneekin pikkusiskon hoitamiseen. Annan myös mahdollisuuksia osallistua, saa...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä vanhemmat toivovat lapsilleen? No, tietenkin onnellista elämää.

Onnellisuus on valtava voimavara ihmiselle: Onnellisista lapsista tulee menestyneempiä aikuisia niin työ- kuin sosiaalielämässä. He saavat mielenkiintoisempia ja vaativimpia töitä, heillä on korkeampi palkka ja todennäköisesti onnelliset ihmiset ovat tyytyväisempiä avioliitoissaan kuin onnettomat, kertoo Time-sivusto. Ja tätä kaikkeahan me haluamme lapsillemme, eikö?

Näillä keinoilla kasvatat onnellisemman lapsen:

1. Ole itse onnellinen

Lapsen onnellisuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka onnelliseksi vanhempi tuntee itsensä. Tutkimukset osoittavat, että onnelliset vanhemmat kasvattavat onnellisia lapsia. Joten mitä pitäisi tehdä, jotta olisimme onnellisempia vanhempia? Ehkä ottaa viikottain omaa aikaa ja tehdä jotakin, joka tekee meidät onnelliseksi!

2. Vaali ihmissudetaitoja

Ihmissuhdetaidot ovat yksi tärkeimmistä taidoista lapsen loppuelämän kannalta, mutta kuinka moni vanhempi todella keskittyy opettamaan niitä lapsilleen? Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä? Vanhemman kannattaa aloittaa kannustamalla lasta pieniin, empaattisiin tekoihin: Auttavainen ja toisia kohtaan kauniisti käyttäytyvä ihminen on onnellisempi itsekin. 

Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä?

3. Keskity matkaan, älä lopputulokseen

Muista kehua matkan varrella! Lapsilla, joiden vanhemmat korostavat jatkuvasti saavutuksia ja lahjakkuutta, on todettu olevan enemmän masennusta ja ahdistusta. He myös vertaavat helpommin itseään muihin ja pelkäävät epäonnistumista enemmän. Vanhemman kannattaakin suunnata huomionsa siihen, kuinka tarmokkaasti lapsi yritti, ei lopputulokseen tai lapsen luontaiseen lahjakkuuteen.

4. Opeta lasta ajattelemaan positiivisesti

Positiivisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä. Timen artikkelin mukaan optimistit menestyvät paremmin koulussa, töissä ja liikuntasuoritteissa. He ovat terveempiä ja elävät pidempään, ja heidän on helpompi selvitä masennuksesta tai ahdistuksesta. Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

5. Sanoita lapsen tunteita

Tunneäly on opittava taito, ei sisäsyntyinen ominaisuus. Lapsi ei opi tunnesäätelyä itsenäisesti, vaan vanhemman olisi suotavaa pienestä lähtien sanoittaa lapsen tunteita. On tärkeää osoittaa lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja niistä voi selvitä. Näin lapsen on myöhemminkin helpompi ymmärtää ja tunnistaa omia tunteitaan, ja sitä kautta hallita niitä.

6. Tee onnellisuudesta tapa

Onnellisuudesta on helppoa puhua, mutta kuinka jalkauttaa onnellisuus omaan elämään, kuinka tehdä onnellisuudesta tapa? Kannattaa koota ympärilleen hyvältä tuntuvia asioita ja ihmisiä. Omasta onnellisuustavoitteesta voi tehdä julkisen, jolloin positiivisena pysymiselle on sosiaalinen tuki – ja paine.Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan ja pienetkin edistysaskeleet ovat askel eteenpäin. Kaikki meistä taipuvat joskus negatiivisuuden alle. Onnellisuuden muuttuminen tavaksi vie aikaa: älä säikähdä takapakkeja.

Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan

7. Kannusta itsehillintään

IItsehillintä on negatiivissävytteinen sana, mutta se on positiivinen asia: itsetuntemusta, omien mielihalujen ja tunteiden tunnistamista sekä mahdollisuutta vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. Itsehillinnällä varustetut ihmiset kestävät stressiä ja turhautumista paremmin, ja heillä on laajempi sosiaalinen omatunto, joka tekee heistä hyviä tiimityössä.

8. leikkikää enemmän!

Nykyään puhutaan paljon lasten mindfulness-taidoista, mediataatiosta ja mielikuvaharjoitteista, mutta usein unohdetaan leikki. Leikkihän on meditaatioharjoitus, jossa kuvitellaan positiivisia asioita, eläydytään jo koettuihin kokemuksiin, pelkoihin ja epävarmuuksiin. Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia. Leikki opettaa lapselle sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisua, luovuutta ja itsetuntemusta. Kannusta siis lastasi leikkimään, sillä onnelliset lapset leikkivät enemmän!
Ps. Ulkoleikissä lapsi saa myös raitista ilmaa ja liikuntaa, joka piristää mieltä.

Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia.

9. Muista: vähemmän laitteita, vähemmän konflikteja

Televisio, videopelit ja älykännykät ovat mukava lisä arkeemme, mutta liiallinen käyttö tekee lapsistamme levottomia, kiukkuisia ja turhautuneita. Joten yksinkertainen keino tehdä lapsesta onnellisempi on rajoittaa ruutuaikaa lapselle sopivaan määrään – ja totta kai varmistaa, ettei lapsi ruutuajallaan katso tai tee sellaista, josta hänelle jäisi paha olo.

10. Syökää yhdessä

Tämän tiesivät jo isovanhempamme: yhdessä syöminen edesauttaa koko perheen onnellisuutta. Jos perheessä harrastetaan niin paljon, että yhteisen ilta-aterian syöminen tuntuu mahdottomalta mahduttaa kalenteriin, voi yhteinen ateria olla myös aamu- tai iltapala. Laitteet kiinni, ruokapöydässä vallitsee keskustelurauha!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aikuiset kysyvät lapsilta vääriä asioita, kertoo tuore väitöstutkimus päiväkodin arjesta.

Leikissä kuohuvat suuret tunteet: ilo, kiukku, suru, nolous. Mutta kun aikuinen tulee lähelle, lapset yksissä tuumin peittävät tunteensa. Jos meneillään on jokin kiistatilanne, lapset esittävät iloista huomatessaan aikuisen.

Tämä kävi systemaattisesti ilmi Mirja Könkään väitöskirjatutkimuksesta ”Eihän lapsil ees oo hermoja”, jossa hän analysoi videoituja vapaan leikin hetkiä kolmessa eri päiväkodissa.

Lapset eivät luota siihen, että aikuinen pysähtyisi kuulemaan, näkemään ja ymmärtämään heitä.

Päiväkodin aikuiset auttoivat lapsia kyllä konkreettisissa asioissa, kuten majan rakennuksessa tai lautapelin sääntöjen selvittämisessä, mutta tunnekuohuissa harvemmin. Tunnetaitojen vahvistaminen on yksi varhaiskasvatuksen tärkeä tehtävä, mutta tutkimuksen valossa näyttää siltä, että siinä ei kovin hyvin onnistuta.

– Lapset salaavat tunteensa, koska heillä ei ole luottoa siihen, että aikuinen pysähtyisi kuulemaan, näkemään ja ymmärtämään heitä ja ratkoisi asiaa heidän näkökulmastaan oikein, Köngäs sanoo.

Videoidusta materiaalista selviää, että lapsilla on perusteet epäluuloonsa. Niissä tilanteissa, kun aikuinen tuli selvittämään lasten keskinäistä tunnepitoista kahakkaa, hän tulkitsi tilannetta aikuisten määrittämien sääntöjen näkökulmasta, eikä lasten kokemus tullut kuulluksi.

– Esimerkiksi lelujen heitteleminen on aikuisen mielestä aina kiellettyä, mutta lapsille saattaa jossain tilanteessa olla aivan selvää, miksi leluja on heitelty, Köngäs selittää.

Tilanteen selvittely saattaisi sujua aivan toisella tapaa, jos aikuinen pysähtyisi kysymään ja kuuntelemaan lasten tunteita näissä hetkissä.

Kiireessä ei ehdi kuunnella

Videoaineistosta näkyi myös, miten päiväkodin aikuisten kiire, väsymys ja kuormitus näkyvät vuorovaikutuksessa.

– Sama aikuinen saattoi aamulla olla kireä ja tiuskaista lapsille jotain tylyä – mutta iltapäivällä kahvitauon jälkeen, kun osa lapsista on jo haettu ja kiirettä on vähemmän, hän asettuikin kiinnostuneena lasten tasolle kysymään, mikä leikki on menossa, mitä siinä tapahtuu ja voisiko siihen tulla mukaan.

Huonoja hetkiä tulee, mutta joka päivä on uusi mahdollisuus muuttaa omaa toimintaansa.

Lohdullista oli huomata, että lapset eivät kantaneet kaunaa vaan toivottivat aikuisen tervetulleeksi leikkiin.

– Tämä on lohduttava ajatus myös vanhemmille: huonoja hetkiä tulee, mutta joka ikinen päivä on uusi mahdollisuus muuttaa omaa toimintaansa.

Miten sitten pääsee sellaiseksi aikuiseksi, jolle lapset kertovat ajatuksistaan ja tunteistaan?

– Tärkeintä on aito kiinnostus. Lapset huomaavat kyllä sen, Mirja Köngäs sanoo.

Usein auttaa, että laskeutuu leikin tasolle. Ei luennoi ja saarnaa, vaan kysyy ja kuuntelee.

Myös aikuisen mielentila vaikuttaa. Kiihtyneenä ja stressaantuneena on vaikea pysähtyä kuuntelemaan toisia, ja lapset huomaavat sen. Siksi kannattaa opetella keinoja rauhoittaa omaa mieltään.

Tunnetaidot suojaavat lasta

Noin 60 tunnin videomateriaalista selvisi myös, miten iso merkitys on kotien tunnekasvatuksella. Ne lapset, joilla oli hyvät tunnetaidot, selvisivät päiväkotipäivän kuormituksesta paremmin kuin muut. He tunnistivat ja ymmärsivät hyvin omia ja muiden tunteita ja osasivat säädellä omia tunnekuohujaan. Hyvät tunnetaidot suojaavat siis lasta stressiltä.

– Lasten käytöksestä näki, miten heitä on kotona kohdeltu. Eräskin lapsi koki, ettei kaveri kuunnellut häntä. Sen sijaan, että olisi huutanut, että taaskaan sä et kuuntele, lapsi otti kaveriaan lempeästi kädestä ja kysyi: kuulitko, mitä mä sanoin, Köngäs kertoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.