Lue yhdeksän vinkkiä!

Onko lasisi aina puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä? Entä lapsesi lasi?

Jos olet pessimisti ja tahtoisit lapsesi katsovan maailmaa ruusunpunaisempien lasien läpi, älä heitä toivoasi. Voit vaikuttaa siihen, millaisena lapsesi näkee maailman. Ehkä saat siihen uusia eväitä itsekin. Lue vinkit!

1) Usko hyvään

Jos ruokit lapsen pelkoja, hänestä tulee pelokas. Jos tulkitset hänen käytöstään aina kielteisesti, hän alkaa käyttäytyä sen mukaan. Usko lapsestasi hyvää, niin kannustat häntäkin suhtautumaan myönteisesti muihin ja maailmaan.

2) Anna lapsen erehtyä

Optimistille on tunnusomaista se, että hän ei jää avuttomaksi ongelman edessä, vaan uskoo pystyvänsä ratkaisemaan sen. Älä siis riennä heti ratkaisemaan ongelmaa, kun lapsi ei osaa tehdä jotakin. Anna hänen ponnistella, kokeilla, erehtyä ja onnistua lopulta. Sekä lapset että aikuiset oppivat parhaiten erehdysten kautta, ja vaikka se aluksi kuulostaisi ristiriitaiselta, virheet auttavat lasta uskomaan itseensä, kun ongelmanratkaisukyky vähitellen vahvistuu. Tässä tärkeää on myös vanhempien tuki ja kohdan 1 mukainen käytös: jos lapsi erehtyy, älä ala huokailla "pitihän se arvata" ja "ei tästä tule mitään, anna kun minä". Muista, että neuvokas lapsi on optimistisempi kuin neuvoton.

3) Salli huonot tunteet

Lapsella, joka oppii, että kaikki tunteet ovat hyväksyttäviä ja osa elämää, on realistinen kuva maailmasta. Hän ei myöskään turhaan pelkää ikäviä tunteita, vaan osaa puhua niistä ja tietää, että tunnekuohut menevät ohi. Hän ei mene lukkoon.

4) Lue rohkaisevia kirjoja

Lue ääneen ja anna lapselle luettavaksi kirjoja, joissa on rohkaisevia, humoristisia tarinoita ja onnellinen loppu. Parhaita ovat tarinat, joissa sankari kohtaa vastoinkäymisiä, mutta selviytyy niistä.

5) Kehu etenkin aiheesta

Jos kaikki, mitä lapsi tekee, on mielestäsi aivan ihmeellistä, mikä sitten enää on oikeasti ainutlaatuista? Kuinka lapsi oppii itse arvioimaan toimintaansa? Ja jos kaikki on aivan huippua, saako hän enää olla ihan tavallinen? Kannusta, kiitä ja rohkaise, mutta vältä liiallisuuksia. Silloin kehusi ovat uskottavia silloinkin, kun lapsi oikeasti onnistuu, ja hän oppii ponnistelemaan ja työskentelemään.

6) Anna rakentavaa palautetta

Se, millä tyylillä palaute annetaan, on tärkeää lapsen kehityksen kannalta. Pessimistit näkevät ongelmat pysyvinä ja syyttävät niistä itseään, optimistit eivät. Pessimistit ovat ehkä oppineet tämän suhtautumistavan jo lapsuudessaan. Jos vaikkapa juoksu ei lapselta suju, älä moiti lasta kömpelöksi. Sano, että juoksu ei nyt näytä sujuvan, ovatkohan kengät väärän kokoiset tai huonot jalassa? Tai olisiko jokin toinen liikuntamuoto parempi, vaikkapa tanssi? Tärkeintä on, että lasta ei leimata ja hän oppii tarkastelemaan ongelmien syitä.

7) Tutki omaa käytöstäsi

Esitä itsellesi muutama kysymys. Maalaatko piruja seinille, suurenteletko vaikeuksia, oletko draamakuningatar? Vanhemmuus antaa meille mahdollisuuden henkiseen kasvuun. Jos arvelet, että omassa asenteessasi on korjaamista, yritä korjata sitä. Pienet vastoinkäymiset ovat mitä ovat, pieniä vastoinkäymisiä. Ne kuuluvat elämään. Osoita omalla käytökselläsi lapsellesi, että kaikesta voi päästä yli puheen ja toiminnan keinoin. Lapsista voi tuntua, että jokin asia on maailmanloppu. Kunnioita lapsen tunnetta, älä vähättele, mutta älä mene täysillä mukaan kauhisteluun, sillä niin et auta lasta etkä vahvista hänen elämänhallinnan tunnettaan. Jos olet aiemmin ollut draamakuningatar, yritä luopua tästä roolista viimeistään vanhempana.

8) Pidä hauskaa!

Lapsi ottaa sinusta mallia. Siis: nauti lapsestasi ja nauti elämästä. Niin lapsestakin kasvaa todennäköisemmin nautiskelija kuin äreä kontrollifriikki. Opettele tuntemaan lapsesi. Kuuntele hänen mielipiteitään, keskustele hänen kanssaan. Jätä kontrollointi vähemmälle ja muista, että kaikki ei aina voi mennä juuri niin kuin haluat.

9) Selvitä, missä lapsesi on parhaimmillaan

Auta lasta kehittämään vahvuuksiaan. Näin hän saa onnistumisen kokemuksia. Jokainen on jossakin hyvä.

Lähde: Ohjeita optimistin kasvatukseen annettiin maaliskuun Junior-lehdessä

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä vanhemmat toivovat lapsilleen? No, tietenkin onnellista elämää.

Onnellisuus on valtava voimavara ihmiselle: Onnellisista lapsista tulee menestyneempiä aikuisia niin työ- kuin sosiaalielämässä. He saavat mielenkiintoisempia ja vaativimpia töitä, heillä on korkeampi palkka ja todennäköisesti onnelliset ihmiset ovat tyytyväisempiä avioliitoissaan kuin onnettomat, kertoo Time-sivusto. Ja tätä kaikkeahan me haluamme lapsillemme, eikö?

Näillä keinoilla kasvatat onnellisemman lapsen:

1. Ole itse onnellinen

Lapsen onnellisuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka onnelliseksi vanhempi tuntee itsensä. Tutkimukset osoittavat, että onnelliset vanhemmat kasvattavat onnellisia lapsia. Joten mitä pitäisi tehdä, jotta olisimme onnellisempia vanhempia? Ehkä ottaa viikottain omaa aikaa ja tehdä jotakin, joka tekee meidät onnelliseksi!

2. Vaali ihmissudetaitoja

Ihmissuhdetaidot ovat yksi tärkeimmistä taidoista lapsen loppuelämän kannalta, mutta kuinka moni vanhempi todella keskittyy opettamaan niitä lapsilleen? Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä? Vanhemman kannattaa aloittaa kannustamalla lasta pieniin, empaattisiin tekoihin: Auttavainen ja toisia kohtaan kauniisti käyttäytyvä ihminen on onnellisempi itsekin. 

Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä?

3. Keskity matkaan, älä lopputulokseen

Muista kehua matkan varrella! Lapsilla, joiden vanhemmat korostavat jatkuvasti saavutuksia ja lahjakkuutta, on todettu olevan enemmän masennusta ja ahdistusta. He myös vertaavat helpommin itseään muihin ja pelkäävät epäonnistumista enemmän. Vanhemman kannattaakin suunnata huomionsa siihen, kuinka tarmokkaasti lapsi yritti, ei lopputulokseen tai lapsen luontaiseen lahjakkuuteen.

4. Opeta lasta ajattelemaan positiivisesti

Positiivisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä. Timen artikkelin mukaan optimistit menestyvät paremmin koulussa, töissä ja liikuntasuoritteissa. He ovat terveempiä ja elävät pidempään, ja heidän on helpompi selvitä masennuksesta tai ahdistuksesta. Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

5. Sanoita lapsen tunteita

Tunneäly on opittava taito, ei sisäsyntyinen ominaisuus. Lapsi ei opi tunnesäätelyä itsenäisesti, vaan vanhemman olisi suotavaa pienestä lähtien sanoittaa lapsen tunteita. On tärkeää osoittaa lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja niistä voi selvitä. Näin lapsen on myöhemminkin helpompi ymmärtää ja tunnistaa omia tunteitaan, ja sitä kautta hallita niitä.

6. Tee onnellisuudesta tapa

Onnellisuudesta on helppoa puhua, mutta kuinka jalkauttaa onnellisuus omaan elämään, kuinka tehdä onnellisuudesta tapa? Kannattaa koota ympärilleen hyvältä tuntuvia asioita ja ihmisiä. Omasta onnellisuustavoitteesta voi tehdä julkisen, jolloin positiivisena pysymiselle on sosiaalinen tuki – ja paine.Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan ja pienetkin edistysaskeleet ovat askel eteenpäin. Kaikki meistä taipuvat joskus negatiivisuuden alle. Onnellisuuden muuttuminen tavaksi vie aikaa: älä säikähdä takapakkeja.

Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan

7. Kannusta itsehillintään

IItsehillintä on negatiivissävytteinen sana, mutta se on positiivinen asia: itsetuntemusta, omien mielihalujen ja tunteiden tunnistamista sekä mahdollisuutta vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. Itsehillinnällä varustetut ihmiset kestävät stressiä ja turhautumista paremmin, ja heillä on laajempi sosiaalinen omatunto, joka tekee heistä hyviä tiimityössä.

8. leikkikää enemmän!

Nykyään puhutaan paljon lasten mindfulness-taidoista, mediataatiosta ja mielikuvaharjoitteista, mutta usein unohdetaan leikki. Leikkihän on meditaatioharjoitus, jossa kuvitellaan positiivisia asioita, eläydytään jo koettuihin kokemuksiin, pelkoihin ja epävarmuuksiin. Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia. Leikki opettaa lapselle sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisua, luovuutta ja itsetuntemusta. Kannusta siis lastasi leikkimään, sillä onnelliset lapset leikkivät enemmän!
Ps. Ulkoleikissä lapsi saa myös raitista ilmaa ja liikuntaa, joka piristää mieltä.

Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia.

9. Muista: vähemmän laitteita, vähemmän konflikteja

Televisio, videopelit ja älykännykät ovat mukava lisä arkeemme, mutta liiallinen käyttö tekee lapsistamme levottomia, kiukkuisia ja turhautuneita. Joten yksinkertainen keino tehdä lapsesta onnellisempi on rajoittaa ruutuaikaa lapselle sopivaan määrään – ja totta kai varmistaa, ettei lapsi ruutuajallaan katso tai tee sellaista, josta hänelle jäisi paha olo.

10. Syökää yhdessä

Tämän tiesivät jo isovanhempamme: yhdessä syöminen edesauttaa koko perheen onnellisuutta. Jos perheessä harrastetaan niin paljon, että yhteisen ilta-aterian syöminen tuntuu mahdottomalta mahduttaa kalenteriin, voi yhteinen ateria olla myös aamu- tai iltapala. Laitteet kiinni, ruokapöydässä vallitsee keskustelurauha!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aikuiset kysyvät lapsilta vääriä asioita, kertoo tuore väitöstutkimus päiväkodin arjesta.

Leikissä kuohuvat suuret tunteet: ilo, kiukku, suru, nolous. Mutta kun aikuinen tulee lähelle, lapset yksissä tuumin peittävät tunteensa. Jos meneillään on jokin kiistatilanne, lapset esittävät iloista huomatessaan aikuisen.

Tämä kävi systemaattisesti ilmi Mirja Könkään väitöskirjatutkimuksesta ”Eihän lapsil ees oo hermoja”, jossa hän analysoi videoituja vapaan leikin hetkiä kolmessa eri päiväkodissa.

Lapset eivät luota siihen, että aikuinen pysähtyisi kuulemaan, näkemään ja ymmärtämään heitä.

Päiväkodin aikuiset auttoivat lapsia kyllä konkreettisissa asioissa, kuten majan rakennuksessa tai lautapelin sääntöjen selvittämisessä, mutta tunnekuohuissa harvemmin. Tunnetaitojen vahvistaminen on yksi varhaiskasvatuksen tärkeä tehtävä, mutta tutkimuksen valossa näyttää siltä, että siinä ei kovin hyvin onnistuta.

– Lapset salaavat tunteensa, koska heillä ei ole luottoa siihen, että aikuinen pysähtyisi kuulemaan, näkemään ja ymmärtämään heitä ja ratkoisi asiaa heidän näkökulmastaan oikein, Köngäs sanoo.

Videoidusta materiaalista selviää, että lapsilla on perusteet epäluuloonsa. Niissä tilanteissa, kun aikuinen tuli selvittämään lasten keskinäistä tunnepitoista kahakkaa, hän tulkitsi tilannetta aikuisten määrittämien sääntöjen näkökulmasta, eikä lasten kokemus tullut kuulluksi.

– Esimerkiksi lelujen heitteleminen on aikuisen mielestä aina kiellettyä, mutta lapsille saattaa jossain tilanteessa olla aivan selvää, miksi leluja on heitelty, Köngäs selittää.

Tilanteen selvittely saattaisi sujua aivan toisella tapaa, jos aikuinen pysähtyisi kysymään ja kuuntelemaan lasten tunteita näissä hetkissä.

Kiireessä ei ehdi kuunnella

Videoaineistosta näkyi myös, miten päiväkodin aikuisten kiire, väsymys ja kuormitus näkyvät vuorovaikutuksessa.

– Sama aikuinen saattoi aamulla olla kireä ja tiuskaista lapsille jotain tylyä – mutta iltapäivällä kahvitauon jälkeen, kun osa lapsista on jo haettu ja kiirettä on vähemmän, hän asettuikin kiinnostuneena lasten tasolle kysymään, mikä leikki on menossa, mitä siinä tapahtuu ja voisiko siihen tulla mukaan.

Huonoja hetkiä tulee, mutta joka päivä on uusi mahdollisuus muuttaa omaa toimintaansa.

Lohdullista oli huomata, että lapset eivät kantaneet kaunaa vaan toivottivat aikuisen tervetulleeksi leikkiin.

– Tämä on lohduttava ajatus myös vanhemmille: huonoja hetkiä tulee, mutta joka ikinen päivä on uusi mahdollisuus muuttaa omaa toimintaansa.

Miten sitten pääsee sellaiseksi aikuiseksi, jolle lapset kertovat ajatuksistaan ja tunteistaan?

– Tärkeintä on aito kiinnostus. Lapset huomaavat kyllä sen, Mirja Köngäs sanoo.

Usein auttaa, että laskeutuu leikin tasolle. Ei luennoi ja saarnaa, vaan kysyy ja kuuntelee.

Myös aikuisen mielentila vaikuttaa. Kiihtyneenä ja stressaantuneena on vaikea pysähtyä kuuntelemaan toisia, ja lapset huomaavat sen. Siksi kannattaa opetella keinoja rauhoittaa omaa mieltään.

Tunnetaidot suojaavat lasta

Noin 60 tunnin videomateriaalista selvisi myös, miten iso merkitys on kotien tunnekasvatuksella. Ne lapset, joilla oli hyvät tunnetaidot, selvisivät päiväkotipäivän kuormituksesta paremmin kuin muut. He tunnistivat ja ymmärsivät hyvin omia ja muiden tunteita ja osasivat säädellä omia tunnekuohujaan. Hyvät tunnetaidot suojaavat siis lasta stressiltä.

– Lasten käytöksestä näki, miten heitä on kotona kohdeltu. Eräskin lapsi koki, ettei kaveri kuunnellut häntä. Sen sijaan, että olisi huutanut, että taaskaan sä et kuuntele, lapsi otti kaveriaan lempeästi kädestä ja kysyi: kuulitko, mitä mä sanoin, Köngäs kertoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.